Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Ασφαλισμένες ζημίες ύψους 136 δισ. δολαρίων προκάλεσαν φέτος οι φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Swiss Re. Οπως επισημαίνει ο ελβετικός αντασφαλιστικός όμιλος, πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο ποσό στα χρονικά, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του 2016 και πολύ πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας που έχει διαμορφωθεί στα 58 δισ. δολ. Οι συνολικές οικονομικές ζημίες εκτιμώνται στα 306 δισ. δολ, ποσό που είναι επίσης σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της δεκαετίας (190 δισ. δολ.)
Η “μερίδα του λέοντος” των φετινών ζημιών προήλθε από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Αμερικής, καθώς οι ασφαλιστικές βρίσκονται αντιμέτωπες με κύμα αιτήσεων αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκάλεσε η τριπλέτα των τυφώνων HIM (Harvey, Irma, Maria) στην Καραϊβική και τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, οι σεισμοί στο Μεξικό και οι δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια.
Ο (αντ)ασφαλιστικός κλάδος ελπίζει ότι το μεγάλο ύψος των αποζημιώσεων λόγω των καταστροφών του 2017 θα αποδειχθεί επαρκές για να ασκήσει ανοδική πίεση στις τιμές των (αντ)ασφαλίστρων μετά από έναν παρατεταμένο πτωτικό κύκλο. Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις λίγο πριν την κρίσιμη περίοδο των ανανεώσεων συμβολαίων (renewals) του Ιανουαρίου δείχνει ότι οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί τόσο πολύ όσο περίμεναν οι εταιρείες. Αυτό αποδίδεται εν μέρει στο ότι η ασφαλιστική βιομηχανία είναι πλημμυρισμένη με κεφάλαια που τοποθετούν επενδυτές που προσβλέπουν σε υψηλότερες αποδόσεις από αυτές που μπορούν να εξασφαλίσουν αλλού. Εάν οι ζημίες του 2017 δεν αποθαρρύνουν αυτούς τους επενδυτές, τότε θα συνεχίσουν να τοποθετούν κεφάλαια (μέσω της αγοράς ILS), συντηρώντας το φαινόμενο της πλεονάζουσας προσφοράς που ωθεί προς τα κάτω τις τιμές.