back to top
30.2 C
Athens
Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025

Με συνολικές επενδύσεις 4,5 τρις δολαρίων οι ΗΠΑ εγκαινιάζουν τα δημοσιονομικά μπαζούκα

Με βομβαρδισμό αναπτυξιακών μέτρων συνολικού ύψους 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα πολεμήσουν στο εξής οι ΗΠΑ την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, πυροδοτώντας πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη με δημοσιονομικά μέτρα, μετά την ψήφιση και των δύο πακέτων της κυβέρνησης Μπάιντεν. Το δεύτερο και μεγαλύτερο πακέτο των 3,5 τρις ψηφίστηκε και αυτό από τη Γερουσία.

Τα μέτρα θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ να προχωρήσουν και να ξεκολλήσουν από το νομισματικό μονόδρομο ενώ και η Fed θα απαλλαγεί από το άγχος που προκαλεί η συνέχεια της νομισματικής χαλάρωσης. Τα μηδενικά επιτόκια και οι αγορές ομολόγων ήταν τα βασικότερα (αλλά όχι τα μόνα), μέτρα στήριξης μέχρι τώρα. Ωστόσο πολεμήθηκαν ως οι μοναδικοί υπαίτιοι για το ξέσπασμα του πληθωρισμού, αλλά για την μονότονη επανάληψή τους κάθε φορά που ξεσπούσε κρίση, καθώς η συνεχής χρήση τους απειλούσε το στοιχείο της θετικής έκπληξης και της αποτελεσματικότητάς τους.

- Advertisement -

Τα δημοσιονομικά πακέτα, έχουν άρωμα από μέτρα Ρούσβελτ και θυμίζουν τις ρυθμίσεις με τις οποίες οδήγησε τις ΗΠΑ στην έξοδο από τη Μεγάλη Ύφεση, με τα εμβληματικά έργα για τις μεγάλες γέφυρες, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Υπάρχουν γέφυρες και δρόμοι στις ΗΠΑ που δεν έχουν συντηρηθεί εδώ και δεκαετίες, όπως αναφέρεται από αμερικανικά μέσα.

Χθες ψηφίστηκε με διακομματική συμφωνία το πρώτο νομοσχέδιο για το πακέτο δημοσιονομικών δαπανών 1.000 δις δολαρίων  για τις υποδομές, που αποτελούσε δέσμευση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας από την κρίση του κορωνοϊού.

- Advertisement -

Η έγκριση του νομοσχεδίου, που πήρε πλέον τον δρόμο για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενίσχυσε ιδιαίτερα τις μετοχές που συνδέονται στενότερα με την πορεία της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Ο Dow Jones έκανε νέο ιστορικό υψηλό και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά.

Στο μεταξύ όμως η Γερουσία των ΗΠΑ, ενέκρινε και το δεύτερο,  συμπληρωματικό πακέτο των Δημοκρατικών και του προέδρου Τζο Μπάιντεν για επέκταση του νομοσχεδίου υποδομών, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 3,54 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το πακέτο αυτό εγκρίθηκε με ψήφους 50 υπέρ και 49 κατά, ανοίγοντας το δρόμο για τη νομοθέτηση της οικονομικής ατζέντας του Λευκού Οίκου σε πολιτικές σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την υγειονομική μέριμνα, τα εργασιακά και την παιδεία.

Και οι 48 Δημοκρατικοί στη Γερουσία οι καθώς και δύο ανεξάρτητοι ψήφισαν σήμερα υπέρ ενός σχεδίου προϋπολογισμού – ορόσημο που επιτρέπει ποσό ύψους 3,54 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να δαπανηθεί σε κοινωνικά προγράμματα και σε προγράμματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αφήνοντας την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις να δώσει την αποφασιστική ψήφο, μετέδωσαν τα αμερικανικά δίκτυα.

Στο ταμπλό χθες τη νύχτα, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με άνοδο 162,82 μονάδων ή 0,46%, στις 35.264,67 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 4,45 μονάδες ή 0,10%, στις 4.436,80 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 72,1 μονάδες ή 0,49%, καθώς η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έπληξε τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας.

Το νομοσχέδιο, γνωστό ως Infrastructure Investment and Jobs Act, προβλέπει πόρους 550 δις δολαρίων σε νέα δημόσια έργα, μεταξύ άλλων 110 δις για δρόμους, γέφυρες και άλλα ανάλογα προγράμματα, 66 δις δολαρίων για τον σιδηρόδρομο, 65 δις δολαρίων για ευρυζωνικό διαδίκτυο και 55 δις δολαρίων για συστήματα υδροδότησης.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκαν μετά τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας, το οποίο κατέγραψε 10,1 εκ. ανοικτές προς κάλυψη θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, έναντι 9,1 εκ. θέσεων τις οποίες ανέμεναν οι αναλυτές.

Νίκος Κωτσικόπουλος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή οικονομία. Να αναλάβει άμεσα δράση η ΕΕ

Οι ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή δασμών σε μία σειρά από χώρες σημαίνει ότι αυξάνεται κατά πολύ ο δείκτης

Σαρώνουν οι πτωχεύσεις στην Δυτική Ευρώπη, σε κίνδυνο οι πράσινες χρηματοδοτήσεις

Τι αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz-Trade, για τις επιχειρήσεις, τους κλάδους που κινδυνδύουν περισσότερα και την Δ. Ευρώπη

Προβλέψεις Allianz Trade, ποιο το χειρότερο σενάριο από την εκλογή του Τράμπ

Στο δυσμενέστερο σενάριο αύξησης των εμπορικών δασμών το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά -0,8%, στο 1/3 της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

NN. Σχεδιάζει να καταρρίψει το νέο ρεκόρ πωλήσεων το 2025 με επενδύσεις εκατομμυρίων

Επενδύσεις ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζει η ΝΝ στην Ελλάδα για να ενισχύσει το προφίλ της και τις επιδόσεις των 1500 συνεργατών της, αναμένοντας το 2025

Νόμος 5162/24: τι ισχύει για την υποχρεωτικότητα κάλυψης των ΙΧ οχημάτων και των οχημάτων επαγγελματικής χρήσης

Σύμφωνα με τον Νόμο 5162/2024, από 1/6/25 καθίσταται υποχρεωτική η  ασφάλιση επιχειρήσεων και οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών. 

Τo νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ε.Ι.Α.Σ.

Επίκαιρες και ενδιαφέρουσες θεματικές επιλογές εμπεριέχει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών.

Υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων για φυσικές καταστροφές: Oλιστική προσέγγιση ζητούν οι ΜμΕ

Υποχρεωτική έγινε η ασφάλιση αυτοκινήτων και επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ από την 1η Ιουνίου 2025, για φυσικές καταστροφές

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«Σταθερά Μαζί»: Πάνω από 850 συμμετοχές στα συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα δύο ετήσια συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ για το 2025, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η Εθνική Ασφαλιστική ανέδειξε την ανάγκη θεσμικής συνεργασίας για μια κοινωνία ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή

Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για συλλογική δράση και θεσμική συνεργασία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Δημήτρης Μαζαράκης

H ΕΑΕΕ Μέλος του UN Global Compact και του UN Global Compact Network Greece

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ανακοινώνει την επίσημη ένταξή της στο Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact)

Ολόκληρη η ΚΥΑ για την υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου

Δημοσιεύθηκε σήμερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση των τριών Υπουργών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Κλιματικής Κρίσης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη κερδίζει τα παιδιά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, η Kaspersky δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της σχετικά με τα ψηφιακά ενδιαφέροντα των παιδιών.