Επιμέλεια: Ελενα Ερμείδου
Σταθερότητα στην κατανομή των περιουσιακών στοιχείων και του επενδυτικού προφίλ της μέσης κυπριακής ασφαλιστικής εταιρείας, ανά κατηγορία δραστηριοποίησης, ανάμεσα σε δύο περιόδους αναφοράς καθώς και άνοδο του Δείκτη Φερεγγυότητας για την μέση κυπριακή ασφαλιστική εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων, σε αντίθεση με την μέση ασφαλιστική εταιρεία Ζωής και την μέση Μικτή ασφαλιστική εταιρεία παρατηρείται, σύμφωνα με τα την Prudential Actuarial Solutions στην Κυπριακή Αγορά. Ωστόσο, όπως και στην Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και αφορά κυρίως τις ασφαλιστικές εταιρείες ζωής είναι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που επικρατεί τα τελευταία χρόνια.
H Prudential Actuarial Solutions (www.prudential-group.gr) για 2η συνεχόμενη χρονιά, παρέχει την ενοποιημένη έκθεση των SFCR για την Ελληνική και την Κυπριακή Αγορά. Η αναφορά πηγάζει μέσα από την επεξεργασία των εκθέσεων Φερεγγυότητας και Χρηματοοικονομικής Κατάστασης (SFCR) της 7ης Μαϊου 2018. Ο Managing Director της εταιρίας κος Κωνσταντίνος Νικολάου δήλωσε:
«Με μεγάλη χαρά, για 2η συνεχόμενη χρονιά, παρέχουμε στην ασφαλιστική και όχι μόνο αγορά, την ποσοτικοποιημένη έκθεση για το σύνολο των SFCR των ελληνικών και κυπριακών ασφαλιστικών εταιριών, αναφορικά με τη φερεγγυότητά τους. Θεωρούμε ότι στο μέλλον πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα προς μια πιο ευκολοδιάβαστη μορφή των πρωτότυπων εκθέσεων SFCR, ώστε να μπορούν να διαβάζονται και από μη ειδικούς του χώρου, κάτι που σήμερα δε συμβαίνει. Ελπίζουμε με την συγκεκριμένη έκθεση, να βοηθάμε προς αυτή την κατεύθυνση»
Ασφαλιστικές εταιρείες Ζωής (Life)
Όσον αφορά τον ισολογισμό, η μέση κυπριακή ασφαλιστική εταιρεία Ζωής, επενδύει κατά κύριο λόγο σε στοιχεία του ενεργητικού που διακρατούνται έναντι συμβάσεων ασφάλισης που συνδέονται με δείκτες ή συνδυάζουν ασφάλεια ζωής με επενδύσεις (54% των καθαρά επενδυτικών στοιχείων). Το 20% των καθαρά επενδεδυμένων στοιχείων αφορά οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων (Αμοιβαία Κεφάλαια).
Οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις μιας εταιρείας Ζωής, αφορούν τεχνικές προβλέψεις ασφαλίσεων ζωής (24% του συνόλου των υποχρεώσεων και 28% των συνολικών ασφαλιστικών υποχρεώσεων). Το 59% αφορά τεχνικές προβλέψεις από ασφαλίσεις που συνδέονται με δείκτες ή συνδυάζουν ασφάλεια Ζωής με επενδύσεις. Με μικρότερο ποσοστό συμμετοχής, οι τεχνικές προβλέψεις που αφορούν ασφαλιστικά προγράμματα υγείας (3% των συνολικών υποχρεώσεων).
Η μέση κυπριακή ασφαλιστική εταιρεία Ζωής είναι εκτεθειμένη κυρίως στον κίνδυνο αγοράς (market risk) και στον ασφαλιστικό κίνδυνο ζωής (Life underwriting risk). Τα ποσοστά που καταλαμβάνουν οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι στο συνολικό βασικό κεφάλαιο φερεγγυότητας (BSCR), ανέρχονται σε 50% και 32% αντίστοιχα, πριν το όφελος της διαφοροποίησης.
Ο Δείκτης Φερεγγυότητας της μέσης κυπριακής ασφαλιστικής εταιρείας Ζωής ανέρχεται στο 253%.
Ασφαλιστικές εταιρείες Γενικών Ασφαλίσεων (Non – Life)
Όσον αφορά τον ισολογισμό, η μέση κυπριακή ασφαλιστική εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων, επενδύει κατά κύριο λόγο σε ομόλογα (40% των καθαρά επενδυτικών στοιχείων). Το 21% των καθαρά επενδυτικών στοιχείων αφορά επενδύσεις καταθέσεις εκτός από ισοδύναμα ταμειακών διαθεσίμων, ενώ σε Αμοιβαία Κεφάλαια και επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία αντιστοιχούν το 21% και 12% του συνόλου των καθαρά επενδυτικών στοιχείων.
Οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις μιας εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων, αφορούν τεχνικές προβλέψεις Γενικών Ασφαλίσεων (85% του συνόλου των υποχρεώσεων και 97% των συνολικών ασφαλιστικών υποχρεώσεων). Με μικρότερο ποσοστό συμμετοχής, οι τεχνικές προβλέψεις που αφορούν ασφαλιστικά προγράμματα υγείας (3% των συνολικών υποχρεώσεων).
Η μέση κυπριακή ασφαλιστική εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων είναι εκτεθειμένη κυρίως στον ασφαλιστικό κίνδυνο Γενικών Ασφαλίσεων (Non-Life underwriting risk) και στον κίνδυνο αγοράς (market risk). Τα ποσοστά που καταλαμβάνουν οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι στο συνολικό βασικό κεφάλαιο φερεγγυότητας (BSCR), ανέρχονται σε 44% και 32% αντίστοιχα, πριν το όφελος της διαφοροποίησης. Το ποσοστό του κινδύνου αντισυμβαλλομένου ανέρχεται στο 20%.
Ο Δείκτης Φερεγγυότητας της μέσης κυπριακής ασφαλιστικής εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων ανέρχεται στο 160%.
Μικτές Ασφαλιστικές εταιρείες (Composite)
Όσον αφορά τον ισολογισμό, η μέση κυπριακή Μικτή ασφαλιστική εταιρεία, επενδύει κατά κύριο λόγο σε στοιχεία του ενεργητικού που διακρατούνται έναντι συμβάσεων ασφάλισης που συνδέονται με δείκτες ή συνδυάζουν ασφάλεια ζωής με επενδύσεις (48% των καθαρά επενδυτικών στοιχείων). Το 25% των καθαρά επενδυτικών στοιχείων αφορά επενδύσεις σε ομόλογα. Από αυτά, το 54% αφορούν εταιρικά ομόλογα, ενώ το 46% αφορά κρατικά ομόλογα.
Οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις μιας Μικτής εταιρείας, αφορούν τεχνικές προβλέψεις από ασφαλίσεις που συνδέονται με δείκτες ή συνδυάζουν ασφάλεια Ζωής με επενδύσεις (41% του συνόλου των υποχρεώσεων και 48% των συνολικών ασφαλιστικών υποχρεώσεων) και τεχνικές προβλέψεις ασφαλίσεων Γενικών Ασφαλίσεων (34% του συνόλου των υποχρεώσεων και 40% των συνολικών ασφαλιστικών υποχρεώσεων). Με μικρότερο ποσοστό συμμετοχής, οι τεχνικές προβλέψεις που αφορούν ασφαλιστικά προγράμματα υγείας (8% των συνολικών υποχρεώσεων). Μικρή συνεισφορά έχει και ο ασφαλιστικός κίνδυνος ζωής αποτελώντας το 3% των συνολικών υποχρεώσεων.
Η μέση κυπριακή Μικτή ασφαλιστική εταιρεία είναι εκτεθειμένη κυρίως στον ασφαλιστικό κίνδυνο Γενικών Ασφαλίσεων (Non-Life underwriting risk), στον κίνδυνο αγοράς (market risk) και στον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου (counterparty risk). Τα ποσοστά που καταλαμβάνουν οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι στο συνολικό βασικό κεφάλαιο φερεγγυότητας (BSCR), ανέρχονται σε 29%, 25% και 23% αντίστοιχα, πριν το όφελος της διαφοροποίησης. Οι υπόλοιπες κατηγορίες συνεισφέρουν στο BSCR με ποσοστά 15% για τον ασφαλιστικό κίνδυνο ζωής και 8% για τον ασφαλιστικό κίνδυνο υγείας.
Ο Δείκτης Φερεγγυότητας της μέσης Μικτής κυπριακής ασφαλιστικής εταιρείας ανέρχεται στο 124%.
Τι προτείνεται με στόχο την βελτίωση των αποτελεσμάτων
Με σκοπό την βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασφαλιστικών εταιρειών η Prudential προτείνεται η Εφαρμογή της τεχνικής ALM (Asset Liability Matching), με σκοπό την μείωση του επιτοκιακού κινδύνου. Επίσης και μέτρα για τον μετριασμό του κινδύνου όπως : Καλύτερη διασπορά των επενδυόμενων επενδυτικών στοιχείων, έτσι ώστε να μειώνεται η συνολική έκθεση ανά αντισυμβαλλόμενο. Όσον αφορά την κατηγορία Τύπου Ι, μικρότερο άνοιγμα σε πιστωτικά ιδρύματα με χαμηλή πιστωτική διαβάθμιση που αφορά καταθέσεις όψεως. Επιλογή αντασφαλιστικών σχημάτων έτσι ώστε ο κίνδυνος να περιορίζεται στο επιθυμητό όριο. Επιπλέον, επιλογή αντασφαλιστών με υψηλή πιστωτική διαβάθμιση περιορίζει σημαντικά τον συγκεκριμένο κίνδυνο.
Για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού κινδύνου Γενικών Ασφαλίσεων προτείνεται η εφαρμογή μερικού εσωτερικού μοντέλου που αφορά τον καταστροφικό κίνδυνο και ειδικά τον κίνδυνο του σεισμού (Partial internal model Earthquake risk).
Οι αλλαγές που συντελέστηκαν στην Κυπριακή Αγορά
Σημειώνεται πως οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά λόγω εφαρμογής του πλαισίου «Φερεγγυότητα ΙΙ» δεν θα είναι οι τελευταίες. Οι εταιρείες θα κληθούν να διερευνήσουν την πιθανή εφαρμογή των ειδικών παραμέτρων επιχείρησης (USPs) ή/και την υιοθέτηση εσωτερικών μοντέλων.
Από τις αρχές του 2018 (Φεβρουάριος), έχει τεθεί σε εφαρμογή η οδηγία για τα «Συσκευασμένα επενδυτικά προϊόντα για ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικά προϊόντα βασιζόμενα σε ασφάλιση (PRIIPS).