back to top
15.5 C
Athens
Τετάρτη 6 Μαΐου 2026

Η αντίδραση της Insurance Europe στη σύσταση της Κομισιόν για τους SIAs στο πλαίσιο της SIU

Στο πλαίσιο της σταθερής ενημέρωσης των μελών για τις εξελίξεις στο πεδίο της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος γνωρίζει ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2025 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη δημοσίευση των εξής δύο σημαντικών κειμένων:

(α) Σύσταση σχετικά με τους αποταμιευτικούς / επενδυτικούς λογαριασμούς (SIΑs), με
συνοδευτικό επεξηγηματικό υλικό, και
(β) Ανακοίνωση (Communication) για τη Στρατηγική Χρηματοοικονομικής Εκπαίδευσης της ΕΕ.

- Advertisement -

Ως προς τους SIAs, πρόκειται για σύσταση που αναμενόταν στο πλαίσιο των δράσεων και παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την SIU (Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων). Δυστυχώς, σημειώνει η ΕΑΕΕ, το δημοσιευθέν κείμενο δεν εντάσσει ως ρητά κατονομαζόμενα τα ασφαλιστικά προϊόντα στο πεδίο των προωθούμενων λογαριασμών.

Η Insurance Europe την ίδια μέρα εξέφρασε τον προβληματισμό της για την επιλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει επί της ουσίας εκτός εμβέλειας της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης.

- Advertisement -

Πιο αναλυτικά, στο Δελτίο Τύπου η Insurance Europe, αφού καλωσορίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμβάλει στην κινητοποίηση περισσότερων αποταμιεύσεων των νοικοκυριών προς επενδύσεις που υποστηρίζουν την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και την οικονομική ασφάλεια των πολιτών, διατυπώνει την λύπη της καθώς η Σύσταση της Επιτροπής για τους αποταμιευτικούς / επενδυτικούς λογαριασμούς (SIAs) δεν αναγνωρίζει επαρκώς και με σαφή τρόπο τον κρίσιμο ρόλο του ασφαλιστικού τομέα.

Και τούτο παρότι οι ασφαλιστικές εταιρίες στηρίζουν ουσιωδώς τους καταναλωτές στο να αποταμιεύουν μακροπρόθεσμα, διοχετεύοντας επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση περίπου 9,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ, οι ασφαλιστές αποτελούν τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές της Ευρώπης.

Προσφέρουν ευρεία γκάμα προϊόντων μακροπρόθεσμης αποταμίευσης και επένδυσης, συμπεριλαμβανομένων της ασφάλισης ζωής και των συντάξεων, μέσω ποικίλων καναλιών διανομής τόσο ψηφιακών όσο και δια ζώσης. Οι συμβουλές και η προστασία που παρέχουν οι ασφαλιστές είναι καθοριστικής σημασίας για να ενθαρρύνουν κάθε είδους αποταμιευτές να επενδύσουν.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η Thea Utoft Høj Jensen, Γενική Διευθύντρια της Insurance Europe, κάλεσε τα κράτη-μέλη «… να διασφαλίσουν ότι, κατά την εφαρμογή της σύστασης της Επιτροπής, οι ασφαλιστές θα αναγνωρίζονται ρητά ως επιλέξιμοι πάροχοι και ότι τα ασφαλιστικά προϊόντα θα μπορούν να προσφέρονται μέσω των SIAs». Περαιτέρω, δήλωσε «Αυτό είναι απαραίτητο ώστε οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση στη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία λύσεων που καλύπτουν τις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τα προφίλ κινδύνου τους».

Στο τέλος του Δελτίου της η Insurance Europe διατύπωσε την ένθερμη υποστήριξή της στη νέα Στρατηγική Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού της ΕΕ. Η ενίσχυση της χρηματοοικονομικής και ασφαλιστικής εκπαίδευσης είναι κρίσιμη για τους καταναλωτές, ώστε να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις και να αξιοποιούν πλήρως το φάσμα διαθέσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Κατά την Utoft Høj Jensen, «Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός είναι το θεμέλιο της οικονομικής ευημερίας», η δε νέαα στρατηγική «αποτελεί σημαντικό βήμα και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τα ενδιαφερόμενα μέρη για την ενίσχυση της ενημέρωσης και της κατανόησης των ασφαλιστικών και επενδυτικών προϊόντων σε όλη την ΕΕ».

Διαβάστε περισσότερα στη σχετική Εγκύκλιο της ΕΑΕΕ: 2025 – 240341

Σχετικές δημοσιεύσεις

Λήγει στις 30 Απριλίου ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός #WhyInsuranceMatters για νέους

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν ένα σύντομο βίντεο για τη σημασία της ασφάλισης στη σύγχρονη ζωή

To 7o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης έρχεται στις 18 Ιουνίου

Το #ocin26 θα πραγματοποιηθεί στο Divani Apollon Palace & Thalasso με παράλληλη online μετάδοση από το LiveOn Events+

Ασφαλιστές προς ΕΕ: «Κλειδί» για την ανταγωνιστικότητα η απλοποίηση των κανόνων

Η Insurance Europe ζητά ένα στοχευμένο «Omnibus» προκειμένου ο κλάδος να μπορέσει να επιτελέσει πλήρως τον θεσμικό επενδυτικό του ρόλο

Κ. Πιερρακάκης: «Η SIU θα δημιουργήσει περισσότερες ποιοτικές θέσεις εργασίας»

O Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πρόεδρος του Eurogroup κεντρικός ομιλητής στο 14ο Συνέδριο της Euronext στο Παρίσι

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

70 χρόνια Απόλλων Ασφαλιστική: Μια βραδιά κύρους, συνεργασίας και προοπτικής

Η επέτειος λειτούργησε ως ουσιαστικό ραντεβού με τον κλάδο, συγκεντρώνοντας συνεργάτες, υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς και εκπροσώπους θεσμικών φορέων

Η επιτυχία δεν είναι συγκυρία, αλλά μοντέλο: το παράδειγμα της Mega Brokers

Σε έναν κλάδο όπως η ασφαλιστική διαμεσολάβηση, δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς απλώς από τα αποτελέσματα μιας χρονιάς

Gen2 από τη ΜΙΝΕΤΤΑ: Η νέα γενιά ασφαλιστικών προγραμμάτων που συνδυάζει καλύψεις ζωής και υγείας

Ολοκληρωμένη κάλυψη για τον ασφαλισμένο και την οικογένειά του, με συμπληρωματικές παροχές σε περιπτώσεις απρόβλεπτων γεγονότων

Τα μηνύματα των ραντάρ της ERGO και της Munich Re προς τους ασφαλιστές

Η έκθεση «Tech Trend Radar 2026» συνοψίζει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

70 χρόνια Απόλλων Ασφαλιστική: Μια βραδιά κύρους, συνεργασίας και προοπτικής

Η επέτειος λειτούργησε ως ουσιαστικό ραντεβού με τον κλάδο, συγκεντρώνοντας συνεργάτες, υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς και εκπροσώπους θεσμικών φορέων

Η επιτυχία δεν είναι συγκυρία, αλλά μοντέλο: το παράδειγμα της Mega Brokers

Σε έναν κλάδο όπως η ασφαλιστική διαμεσολάβηση, δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς απλώς από τα αποτελέσματα μιας χρονιάς

Gen2 από τη ΜΙΝΕΤΤΑ: Η νέα γενιά ασφαλιστικών προγραμμάτων που συνδυάζει καλύψεις ζωής και υγείας

Ολοκληρωμένη κάλυψη για τον ασφαλισμένο και την οικογένειά του, με συμπληρωματικές παροχές σε περιπτώσεις απρόβλεπτων γεγονότων

Στις «Συμπληγάδες» του Ορμούζ η ευρωπαϊκή οικονομία

Οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα την αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων, και άλλα θέματα που θα διαβάσετε στο νέο «ΧΡΗΜΑ Week»

Τα μηνύματα των ραντάρ της ERGO και της Munich Re προς τους ασφαλιστές

Η έκθεση «Tech Trend Radar 2026» συνοψίζει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια