Ο Laurent Doubrovine, Chair, Personal Insurance Committee, Insurance Europe and Head of Partnerships & Corporate Business Development, Société Générale Assurances, France με στόχο να ενισχύσει την αποταμίευση στην Ευρώπη δίνει τρεις συμβουλές στους ασφαλιστές που πουλάνε χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Ο ρόλος των ασφαλιστών εκτείνεται πέρα από τις απλές προσφορές και πωλήσεις προϊόντων. Για παράδειγμα, πολλοί ασφαλιστές συμμετέχουν σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, όπως συγκεκριμένες προσπάθειες επικοινωνίας, στην παρακολούθηση σεμιναρίων σχετικά με τους κινδύνους της μη έγκαιρης αποταμίευσης, τα οφέλη της αποταμίευσης στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Αυτές οι προσπάθειες είναι ζωτικής σημασίας, καθώς τα αποτελέσματα της έρευνας της Insurance Europe έδειξαν ότι το 14% των ερωτηθέντων ενδιαφέρεται να αποταμιεύσει, αλλά θα χρειαζόταν περισσότερες πληροφορίες για να ξεκινήσει να αποταμιεύει, σύμφωνα με τον Laurent Doubrovine, Chair, Personal Insurance Committee, Insurance Europe and Head of Partnerships & Corporate Business Development, Société Générale Assurances, France.
Η ψηφιοποίηση, τονίζει ανοίγει κάποιες προοπτικές. Για παράδειγμα, τα ψηφιακά εργαλεία και οι φιλικές προς τον χρήστη εφαρμογές μπορούν να ενισχύσουν τα κίνητρα για την αποταμίευση βοηθώντας τους ασφαλισμένους να αξιολογήσουν και να προβλέψουν την οικονομική τους κατάσταση, να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους συνταξιοδότησης, αλλά και να δημιουργήσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποταμίευσης.
Αν και όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα βήματα που μπορούν και πρέπει να κάνουν οι ασφαλιστές, η αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος με τις συντάξεις απαιτεί επίσης έργο από τις δημόσιες αρχές τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό το έργο θα πρέπει να χωριστεί σε τρεις τομείς: στην αναγνώριση του προβλήματος, στην αυτόματη εγγραφή των εν δυνάμει αποταμιευτών και στα φορολογικά κίνητρα.
Αναγνώριση του προβλήματος
Η αναγνώριση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εδώ, ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι σε όλη την Ευρώπη, οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε ακριβείς και κατανοητές πληροφορίες σχετικά με τα μελλοντικά τους συνταξιοδοτικά δικαιώματα, βοηθώντας τους να κάνουν τις σωστές επιλογές, σύμφωνα με τις δικές τους συνθήκες διαβίωσης. Αυτό συμβαίνει ήδη σε λίγες χώρες, αλλά, δυστυχώς, όχι παντού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διαδραματίσει έναν ρόλο, ιδίως επισημαίνοντας καλές πρακτικές και ενθαρρύνοντας όλα τα κράτη μέλη να προχωρήσουν.
Αυτόματες εγγραφές μελών στα μητρώα
Δεύτερον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογής συστημάτων αυτόματης εγγραφής εργαζομένων. Πράγματι, υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι τα άτομα είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε συστήματα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης όταν εγγράφονται αυτόματα, με τη δυνατότητα να εξαιρεθούν εάν το επιθυμούν. Φυσικά, η εισαγωγή τέτοιων συστημάτων πρέπει να εξεταστεί λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την πραγματικότητα των εθνικών συνταξιοδοτικών συστημάτων.
Φορολογικά κίνητρα
Τέλος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν επαρκή και ξεκάθαρα κίνητρο για να αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότησή τους. Επίσης εξειδικευμένα φορολογικά κίνητρα (με τη μορφή φορολογικών εκπτώσεων ή πιστώσεων) να μπορούν να συμβάλουν πολύ στην επίτευξη αυτού του στόχου. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επομένως να παροτρυνθούν να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν τα κατάλληλα φορολογικά κίνητρα για να ενθαρρύνουν όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την προσωπική τους κατάσταση, να αποταμιεύουν για τα γηρατειά τους καταλήγει ο Laurent Doubrovine.