Καθημερινά βλέπουμε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω της βίαιης μείωσης των δαπανών τα τελευταία χρόνια, αλλά και της χρόνιας αναποτελεσματικότητάς του, δεν δύναται να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες των πολιτών. Παράλληλα, η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας «πνίγει» επαγγελματίες υγείας κι επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον υγειονομικό τομέα.
Το μείζον ερώτημα που «πλανάται» μετ’ επιτάσεως στο μυαλό πολιτών, επαγγελματιών υγείας και επιχειρήσεων είναι ένα: Θα είναι σε θέση η χώρα στο άμεσο μέλλον να καλύπτει οικονομικά τις νέες, καινοτόμες θεραπείες και τεχνολογίες στο χώρο της υγείας;
Η Υγεία είναι ο κατεξοχήν τομέας στον οποίο υπήρξε δημοσιονομικός «εκτροχιασμός» και φτάσαμε στο χείλος της χρεοκοπίας. Είναι όμως και ο τομέας στον οποίο είναι φανερά τα σημάδια των τραγικών συνεπειών της κρίσης. Εκατομμύρια Έλληνες έχουν χάσει την ασφάλισή τους και δεν έχουν χρήματα για να πάρουν τα φάρμακά τους.
Η εφαρμογή των Μνημονίου είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί με άτσαλα και οριζόντια μέτρα η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έως και κατά 60% σε σχέση με το 2009. Καθημερινά δημιουργούνται νέα εμπόδια στην ομαλή πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες, που αφορούν σπάνια και σοβαρά νοσήματα (καρκίνος, αυτοάνοσες νόσοι, αιματολογικές παθήσεις κ.λπ.).
Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει εξαγγείλει μία σειρά μέτρων, όπως:
• Ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των δομών υγείας με στόχο τον έλεγχο των δαπανών.
• Νέου τύπου συμβάσεις με όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ
• Ενεργοποίηση της επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ με στόχο την αποζημίωση φαρμάκων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με βάση την αποδειδειγμένη θεραπευτική αξία
• Αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με βασικό άξονα το γενικό, οικογενειακό γιατρό και αξιοποίηση των γιατρών του ΠΕΔΥ.
Είναι, λοιπόν, αδήριτη ανάγκη η Πολιτεία – με τη συνεργασία επιστημονικών φορών και την υποστήριξη των επιχειρήσεων – να εκπονήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο πραγματικής μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, το οποίο αφενός θα ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών, αφετέρου θα διασφαλίζει την αποδοτική διαχείριση των πόρων, αξιοποιώντας παράλληλα την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.
Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση στην 1η Στρογγυλή Τράπεζα του Pharma & Health Conference 2015, με τίτλο «Βιωσιμότητα συστήματος υγείας: Υπάρχει λύση στο γόρδιο δεσμό;», θα κινηθεί πάνω στους εξής άξονες:
• Ποια είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας
• Πώς μπορεί η Καινοτομία σε νέες θεραπείες και τεχνολογίες να συμβάλει στη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας;
• Διαπραγματεύσεις με ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση νέων θεραπειών και τεχνολογιών: Προκλήσεις, εμπόδια, προοπτικές
• Σε ποιους τομείς του συστήματος υγείας πρέπει να επενδυθούν τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ;
ΠΗΓΗ: virus.com.gr