Ανάλυση του Adam McNestrie, αρχισυντάκτη του Insurance Insider
Μάθαμε την Τετάρτη ότι σε βάρος της νεοφυούς ασφαλιστικής εταιρείας του Matt Fairfield, Exin Group, κατατέθηκε αγωγή ύψους 41 εκατ. δολαρία από την Calamos Financial Partners, το μητρικό όμιλο της εταιρείας που ήταν μέχρι πρότινος ο βασικός της χρηματοδότης.
Είναι αυτονόητο ότι μετά την εξέλιξη αυτή η Calamos Asset Management δεν θα παρέχει πλέον κεφάλαιο κίνησης στην Exin, ούτε θα χρηματοδοτήσει το deal εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ακόμα και πριν την θυελλώδη αποχώρηση του John Calamos, o Fairfield και οι επενδυτικοί του τραπεζίτες αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο να εξεύρουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την συναλλαγή. Εχοντας ήδη βολιδοσκοπήσει τα πιο παραδοσιακά funds, είχαν φτάσει στο σημείο να διαπραγματεύονται με τους «πιστωτές έσχατης ανάγκης», το είδος των χρηματοδοτών που χρεώνουν τόκο 15-20% για τα κεφάλαια που προσφέρουν.
Με δεδομένο ότι είχε προηγηθεί η αδυναμία της Exin Group να λανσάρει την αντασφαλιστική πλατρφόρμα Εxin Re, δημοσιοποίηση διαμαχών αναφορικά με την πληρωμή προσωπικού (της Exin Re) στη Ζυρίχη καθώς και η εμφάνιση ευρύτερων προβλημάτων ρευστότητας, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι η επιχείρηση άντλησης των απαραίτητων κεφαλαίων για τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος για το deal της Εθνκής έχει καταστεί ακόμα πιο δύσκολη.
Είναι δύσκολο να δει κανείς πως οι προσπάθειες συγκέντρωσης μεγάλου μέρους των 718 εκατ. ευρώ θα γίνουν ευκολότερες μετά από μια δημόσια αγωγή, στην οποία ο μέχρι πρότινος βασικός χρηματοδότης Calamos ισχυρίζεται ότι η Exin “κατ’ επανάληψη δεν παρείχε οικονομικά στοιχεία όπως της ζητήθηκε».
Το πρώτο βήμα στην διαδικασία due diligence που θα κάνει κάθε δυνητικός επενδυτής ή πιστωτής θα είναι να καλέσει τον Calamos και να τον ρωτήσει τι νομίζει για τον Fairfield και τη διοικητική του ομάδα. Μπορεί κανείς να φανταστεί ποια θα είναι η απάντηση, λαμβάνοντας υπόψη την φρασεολογία στην ανακοίνωση της CFP.
Θα πρέπει επίσης να υπενθυμιστεί οτι την αγωγή δεν την υπογράφει μόνο ο φερώνυμος Ελληνο-αμερικανός δισεκατομμυριούχος αλλά και ο John Koudounis, διευθύνων σύμβουλος της Calamos Asset Mnagement και συγκάτοικος του Fairfield στο πανεπιστήμιο.
Δεν γνωρίζω την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στην αωγή. Γνωρίζω όμως ότι υπήρχε μια περίοδος κατά την οποία ο κ. Calamos παρέμενε δεσμευμένος στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, έστω και συνεισφέροντας λιγότερα κεφάλαια σε σχέση με το αρχικό ποσό που συζητούνταν πέρυσι.
Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να υποθέσει κανείς ότι ο Calamos αποφάσισε να αποχωρήσει τελείως από το deal και να ενάγει την Exin μόνο όταν αποφάσισε ότι δεν υπήρχαν προοπτικές συγκέντρωσης πρόσθετων κεφαλαίων με συμφέροντες όρους.
Οπότε, πού αφήνει αυτό την Exin, που επιμένει ότι επιδιώκει ακόμα την ολοκλήρωση του deal; Αυτό κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο είναι. Γνωρίζω ότι υπάρχει «πέναλτι» (break fee) αε περίπτωση υπαναχώρησης από το deal, το οποίο υποθέτουμε ότι θα «ξανανοίξει» σε άλλους πιθανούς ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένης και της κινεζικής Fosun. Εάν η Εθνική Ασφαλιστική θα διεκδικήσει ή όχι από την Exin τα χρήματα αυτά εξαρτάται από τις διατυπώσεις του σχετικού συμβολαίου.
Ο όμιλος της Exin έχει επίσης ευρύτερες υποχρεώσεις και υψηλό βαθμό «καψίματος» κεφαλαίων. Αντιμετώπισε προβλήματα ρευστότητας (που ο Fairfield χαρακτήρισε ως «μικροεμπόδια στο δρόμο» (bumps on the road) σε πολλές φάσεις μέσα στο 2017 και θα χρειαστεί νέες πηγές χρηματοδότησης για να αντικαταστήσει τον Calamoa. Πού θα κοιτάξει για τα χρήματα αυτά και αν θα τα βρει είναι το ερώτημα των…718 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Εθνική Τράπεζα: Ενημερωθήκαμε για τις νομικές ενέργειες κατά της Exin από την Calamos