της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Πτωτικά κινήθηκε τόσο η κερδοφορία όσο και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων των μεγαλύτερων αντασφαλιστικών ομίλων το 2016, σύμφωνα με την έκθεση ΑΒΑ (Aon Benfield Aggregate) της Aon Benfield που αναλύει τα θεμελιώδη μεγέθη των 23 αντασφαλιστικών εταιρειών που εδρεύουν σε ανεπτυγμένες οικονομίες. Σε συγκεντρωτική βάση, οι εταιρείες αυτές «γράφουν» το 50% των αντασφαλίστρων διεθνώς στους κλάδους περιουσίας και ατυχημάτων.
H μελέτη έδειξε ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων των 23 ομίλων του «γκρουπ ΑΒΑ» μειώθηκε στο 8,4% το 2016, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το κόστος κεφαλαίου. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 13% στα 17,5 δις. δολάρια. Τα έσοδα από επενδύσεις βελτιώθηκαν, ενώ η απόδοση του κλάδου underwriting επηρεάστηκε από την αύξηση των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Ο συνδυασμένος δείκτης για το γκρουπ διαμορφώθηκε στο 93,5% ή 98,5% εάν δεν υπολογιστεί το όφελος από την αποδέσμευση αποθεματικών προηγούμενων ετών.
To ABA γκρουπ εμφάνισε αύξηση 4% στα ίδια κεφάλαια που ανήλθαν στα 210 δις. δολάρια στο τέλος του 2016 παρότι επέστρεψε σχεδόν 13 δις. δολ. στους μετόχους κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Τα εναλλακτικά κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 13% στα 81 δις. δολ. το 2016. Παρότι οι αναμενόμενες αποδόσεις των ILS (Insurance-Linked Securities) έχουν υποχωρήσει, ο ασφαλιστικός κίνδυνος παραμένει ελκυστικός για τους επενδυτές των αγορών χρήματος και κεφαλαίου σε σχέση με άλλες διαθέσιμες ευκαιρίες και ο χαμηλός βαθμός συσχέτισής του με άλλες κατηγορίες αξιών παραμένει σημαντικό δέλεαρ, καταλήγει η μελέτη της Aon Benfield.