Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Στα 9,6 δισ. δολ. ανέρχεται αυτή τη στιγμή το ύψος των ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές το α’ τρίμηνο του έτους σύμφωνα με εκτιμήσεις της Aon Benfield και ο λογαριασμός θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες καθώς αξιολογούνται ακόμα αιτήσεις αποζημίωσης για γεγονότα που συνέβησαν την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017.
Στην έκθεση Reinsurance Market Outlook που δημοσίευσε τον Μάρτιο, η Aon Benfield είχε υπολογίσει τις ασφαλισμένες ζημίες του α’ τριμήνου 2017 στα 7,6 δισ. δολ.. Ωστόσο, ο διευθυντής και μετεωρολόγος της Aon, Steve Bowen, δήλωσε ότι η αναθεωρημένη εκτίμηση των 9,6 δισ. δολ. ίσως να μην είναι η τελική.
“Είναι ευρέως αναμενόμενο ότι το σύνολο θα αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες και μήνες”, είπε στην ιστοσελίδα Artemis. H Aon Benfield ανακοίνωσε πρόσφατα οτι μόνο στις ΗΠΑ, οι ζημίες από φυσικές καταστροφές το α’ τρίμηνο ανήλθαν στο ύψος-ρεκόρ των 5,7 δισ. δολ. το α’ τρίμηνο.
Για την περίοδο 2000-2016, οι ασφαλισμένες ζημίες α’ τριμήνου ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 10 δισ. δολ. σε ετήσια βάση, οπότε ο αριθμός των 9,6 δισ. δολ. είναι ευθυγραμμισμένος με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η εξεταζόμενη περίοδος καλύπτει ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές που δεν συνδέονταν με καιρικά φαινόμενα, όπως αυτές που προέκυψαν από τους σεισμούς στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας και τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε στην περιοχή Tohoku στην Ιαπωνία.
Χωρίς να υπολογιστούν οι ζημίες αυτές και εξετάζοντας τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο ασφαλισμένων ζημιών μόνο από καιρικά φαινόμενα, οι ζημίες 9,6 δισ. δολ, του α’ τριμήνου 2017 είναι 52% πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο (6,3 δισ. δολ.) Από πλευράς γεωγραφικής κατανομής των ζημιών, η Aon Benfield υπολογίζει ότι το 70% (ή 6,6 δισ. δολ.) προέχεται από τις ΗΠΑ, το 2% (240 εκατ. δολ.) απο την υπόλοιπη Αμερική, 14% (ή 1,3 δισ. δολ.) από την περιοχή Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής και το υπόλοιπο 1,4 δισ. δολ. (15%) από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.