Είναι ευρέως γνωστό ότι η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές και υψηλό κόστος, με τους ασφαλιστές να θέτουν το φλέγον αυτό ζήτημα στο No1 των προτεραιοτήτων τους για ολόκληρο το 2019.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, οι αναλογιστές (οι οποίοι υπολογίζουν τους ασφαλιστικούς κινδύνους και τα ασφάλιστρα με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα) κατέταξαν την κλιματική αλλαγή ως τον υψηλότερο κίνδυνο για το 2019, πάνω από τους φόβους για ζημίες από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, την οικονομική αστάθεια και την τρομοκρατία.
Σύμφωνα με τον Robert Erhardt, αναπληρωτή καθηγητή Στατιστικής στο Wake Forest University, όταν οι κλιματικοί κίνδυνοι υπολογίζονται και αντιμετωπίζονται ορθά, αυτό μπορεί να βοηθήσει τις κοινωνίες στην αποφυγή του κακού σχεδιασμού – συμπεριλαμβανομένης της (υπέρ)οικοδόμησης σε παράκτιες περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμυρών – αλλά και σε καλύτερες επιλογές, όπως η οικοδόμηση πιο ανθεκτικών υποδομών.
«Η έρευνα δείχνει ότι οι αναλογιστές συμμετέχουν και αντιμετωπίζουν αυτά τα όρια κινδύνου», δήλωσε ο Steve Kolk, αναλογιστής και επιστήμονας, ειδικός στα κλιματολογικά δεδομένα.
«Με συγκινεί να βλέπω τους αναλογιστές να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια συνδράμοντας στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου πλανήτη», πρόσθεσε.
Η έρευνα διεξήχθη και δημοσιεύτηκε από το Joint Risk Management Section και δύο οργανισμούς που εκπροσωπούν τους επαγγελματίες αναλογιστές.
Η μελέτη αποτυπώνει ότι από τους 267 αναλογιστές που συμμετείχαν, το 22% εξ αυτών χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως τον υψηλότερο αναδυόμενο κίνδυνο. Πρόκειται για μια δραματική αλλαγή συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, όταν η κλιματική αλλαγή βρισκόταν πολύ πιο χαμηλά στον επίμαχο κατάλογο κινδύνων για τους ανθρώπους και την περιουσία.
Στην περσινή αντίστοιχη έρευνα, μόνο το 7% των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν την κλιματική αλλαγή ως τον υψηλότερο αναδυόμενο κίνδυνο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης ευθυγραμμίζονται με διάφορες τρέχουσες προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια οικονομία μελλοντικά. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν ζημιές 3ο5 δις ευρώ σε ολόκληρο τον κόσμο το 2017, με τους ασφαλιστές να καταβάλουν ποσό – ρεκόρ αποζημιώσεων ύψους 124 δις.