της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου,
Μετά την ιστορική αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης στις 16 Δεκεμβρίου η οποία σήμανε το τέλος της επταετούς περιόδου των μηδενικών επιτοκίων στις ΗΠΑ, οι αναλυτές περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed το 2016, καθώς οι κινήσεις της θα καθορίσουν εν πολλοίς το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ και διεθνώς και μπορούν να αλλάξουν το τοπίο της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς.
¨Οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed το 2016 ίσως να είναι ταχύτερες και επιθετικότερες από ότι πολλοί προεξοφλούν, με δεδομένη την υποχώρηση της ανεργίας και την αυξητική τάση των μισθών στις ΗΠΑ”, σημειώνει ο Kurt Karl, επικεφαλής οικονομολόγος της ελβετικής αντασφαλιστικής Swiss Re. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters “βλέπουν” το βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο 1-1,25% στο τέλος του 2016 (από 0,25-0,50% σήμερα) και στο 2,25% στο τέλος του 2017.
Το πώς θα κινηθεί η Fed είναι ζωτικής σημασίας θέμα για τον ασφαλιστικό κλάδο. “Ενώ η αύξηση της 16ης Δεκεμβρίου ήταν ευρέως αναμενόμενη, το πώς οι περαιτέρω αυξήσεις θα επηρεάσουν τα θεμελιώδη μεγέθη των χρηματοοικονομικών αγορών και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα”, υπογράμμισε σε πρόσφατη έκθεσή της η Fitch Ratings.
H πρώτη αύξηση, πάντως, δεν αναμένεται να έχει σημαντικά άμεσα αποτελέσματα στον ασφαλιστικό κλάδο και δεν προβλέπεται να πυροδοτήσει αλλαγές στην τιμολόγηση, υποστηρίζει ο αναλυτής της Nomura International Cliff Gallant. Ακόμα και μετά την αύξηση, άλλωστε, τα επιτόκια παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και εξακολουθούν να συμπιέζουν την κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιρειών, παρατηρεί η Moody’s. “Η κίνηση της Fed δεν προσφέρει μεν άμεση ανακούφιση στους μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως είναι οι ασφαλιστικές, είναι όμως ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση”, λέει ο Dr. Michael Mehnart, επικεφαλής οικονομολόγος της Munich Re.
Παράγοντες του κλάδου προειδοποιούν τις εταιρείες να μην προχωρήσουν σε βεβιασμένες ή οπορτουνιστικές κινήσεις. “Εάν ο κλάδος πιστέψει ότι μπορεί να αυξήσει τα έσοδά του από επενδύσεις, αυτό θα οξύνει κι άλλο τον ανταγωνισμό”, λέει ο Jonathan Hall της FM Global. “Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ασφαλίσεις είναι η βασική μας δραστηριότητα και πρέπει να αποτελεί την βασική πηγή κερδοφορίας μας κι όχι να περιμένουμε να ζήσουμε από τα ευμετάβλητα έσοδα από επενδύσεις.”