back to top
33.6 C
Athens
Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025

Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου για τον ασφαλιστικό κλάδο

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου,
Μετά την ιστορική αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης στις 16 Δεκεμβρίου η οποία σήμανε το τέλος της επταετούς περιόδου των μηδενικών επιτοκίων στις ΗΠΑ, οι αναλυτές περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed το 2016, καθώς οι κινήσεις της θα καθορίσουν εν πολλοίς το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ και διεθνώς και μπορούν να αλλάξουν το τοπίο της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς.

¨Οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed το 2016 ίσως να είναι ταχύτερες και επιθετικότερες από ότι πολλοί προεξοφλούν, με δεδομένη την υποχώρηση της ανεργίας και την αυξητική τάση των μισθών στις ΗΠΑ”, σημειώνει ο Kurt Karl, επικεφαλής οικονομολόγος της ελβετικής αντασφαλιστικής Swiss Re. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters “βλέπουν” το βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο 1-1,25% στο τέλος του 2016 (από 0,25-0,50% σήμερα) και στο 2,25% στο τέλος του 2017.

- Advertisement -

Το πώς θα κινηθεί η Fed είναι ζωτικής σημασίας θέμα για τον ασφαλιστικό κλάδο. “Ενώ η αύξηση της 16ης Δεκεμβρίου ήταν ευρέως αναμενόμενη, το πώς οι περαιτέρω αυξήσεις θα επηρεάσουν τα θεμελιώδη μεγέθη των χρηματοοικονομικών αγορών και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα”, υπογράμμισε σε πρόσφατη έκθεσή της η Fitch Ratings.

H πρώτη αύξηση, πάντως, δεν αναμένεται να έχει σημαντικά άμεσα αποτελέσματα στον ασφαλιστικό κλάδο και δεν προβλέπεται να πυροδοτήσει αλλαγές στην τιμολόγηση, υποστηρίζει ο αναλυτής της Nomura International Cliff Gallant. Ακόμα και μετά την αύξηση, άλλωστε, τα επιτόκια παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και εξακολουθούν να συμπιέζουν την κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιρειών, παρατηρεί η Moody’s. “Η κίνηση της Fed δεν προσφέρει μεν άμεση ανακούφιση στους μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως είναι οι ασφαλιστικές, είναι όμως ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση”, λέει ο Dr. Michael Mehnart, επικεφαλής οικονομολόγος της Munich Re.

- Advertisement -

Παράγοντες του κλάδου προειδοποιούν τις εταιρείες να μην προχωρήσουν σε βεβιασμένες ή οπορτουνιστικές κινήσεις. “Εάν ο κλάδος πιστέψει ότι μπορεί να αυξήσει τα έσοδά του από επενδύσεις, αυτό θα οξύνει κι άλλο τον ανταγωνισμό”, λέει ο Jonathan Hall της FM Global. “Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ασφαλίσεις είναι η βασική μας δραστηριότητα και πρέπει να αποτελεί την βασική πηγή κερδοφορίας μας κι όχι να περιμένουμε να ζήσουμε από τα  ευμετάβλητα έσοδα από επενδύσεις.”

Σχετικές δημοσιεύσεις

H ελληνική ασφαλιστική αγορά σε αριθμούς (infographic)

Τα βασικά μεγέθη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς δημοσιοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, στην ετήσια έκθεσή

Στις 26 Ιουνίου το 18th Insurance Conference

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις της νέας πραγματικότητας της ασφαλιστικής αγοράς καθώς ο ασφαλιστικός κλάδος προχωρά σταδιακά προς την αναγκαία ψηφιοποίησή του

Ανανέωση, τώρα, στην ασφαλιστική αγορά!

Πώς επιλέγουν τα στελέχη τους οι εταιρείες, τι κάνουν για να προσελκύσουν νέο προσωπικό, τι σημαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας

ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: Δυναμική ανάπτυξη και το 2024, με αριθμούς που εντυπωσιάζουν!

Δυναμική ανάπτυξη και το 2024 για την MINETTA Ασφαλιστική, με σημαντική άνοδο στους βασικούς δείκτες των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται της ασφάλισης για δύο έτη

Η εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις δύναται να γίνει και μόνιμη!

NN. Σχεδιάζει να καταρρίψει το νέο ρεκόρ πωλήσεων το 2025 με επενδύσεις εκατομμυρίων

Επενδύσεις ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζει η ΝΝ στην Ελλάδα για να ενισχύσει το προφίλ της και τις επιδόσεις των 1500 συνεργατών της, αναμένοντας το 2025

Νόμος 5162/24: τι ισχύει για την υποχρεωτικότητα κάλυψης των ΙΧ οχημάτων και των οχημάτων επαγγελματικής χρήσης

Σύμφωνα με τον Νόμο 5162/2024, από 1/6/25 καθίσταται υποχρεωτική η  ασφάλιση επιχειρήσεων και οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών. 

Τo νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ε.Ι.Α.Σ.

Επίκαιρες και ενδιαφέρουσες θεματικές επιλογές εμπεριέχει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τα εξοργιστικά του bancassurance για την ασφάλιση επιχειρήσεων

Η πελάτισσα κατέληξε να αγοράσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ το κόστος του οποίου ήταν 140 ευρώ το χρόνο.

Απεργία στα ΜΜΕ

Σε απεργία στις 5 και στις 12 Ιουνίου προχωρούν οι δημοσιογράφοι μετά την πρόσκληση των ενώσεών τους.

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται της ασφάλισης για δύο έτη

Η εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις δύναται να γίνει και μόνιμη!

O Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ΕΡΤ για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων

Στο θέμα των ασφαλίστρων στα προγράμματα Υγείας που υφίσταται ακόμα ως πρόβλημα της αγοράς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου

«Σταθερά Μαζί»: Πάνω από 850 συμμετοχές στα συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα δύο ετήσια συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ για το 2025, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη