back to top
23 C
Athens
Κυριακή 16 Μαρτίου 2025

Τεχνολογία vs εργασία: Αναζήτηση του equilibrium θα δώσει λύση 

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερη κουβέντα γίνεται  για τις εφαρμογές της τεχνολογίας  στην ασφαλιστική αγορά  και τις λύσεις που θα φέρουν στην μείωση του λειτουργικού κόστους των ασφαλιστικών.  Ωστόσο, οι αναλυτές  λένε  ότι ίσως θα έπρεπε να  αναζητηθούν οι  βέλτιστες επιλογές σε ότι αφορά την ισορροπία μεταξύ τεχνολογικών εφαρμογών και ισοζυγίου εργασίας.  Δηλαδή να βρεθεί ποια εφαρμογή της τεχνολογίας θα βελτιώσει τα οικονομικά της ασφαλιστικής, διατηρώντας το μεγαλύτερο αριθμό απασχολουμένων.

Οι οικονομολόγοι πλέον μιλούν για την «οικονομία της τεχνολογίας» όπου η εφαρμογή τεχνολογίας θα αποτρέπει την δημιουργία οικονομικών, επιχειρηματικών και κοινωνικών προβλημάτων και έξαρση της ανεργίας.  Το πρόβλημα θα ενσκήψει από τη στιγμή που οι άνθρωποι-εργαζόμενοι που παραμερίζονται  είναι σε παραγωγικές ηλικίες και η καταναλωτική τους δύναμή εξασθενεί και δημιουργούνται αλυσιδωτές  πιέσεις στην κατανάλωση.

- Advertisement -

Για την ώρα , η ισορροπία μεταξύ τεχνολογίας  και  εργασίας δεν έχει διαταραχθεί στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.  Ακόμη απολαμβάνει τα προνόμια της εφαρμογής της τεχνολογίας  και φαίνεται ότι θα τα απολαμβάνει και τα επόμενα 5-10 χρόνια.  Μετά όμως τι γίνεται;  Η απασχολησιμότητα στον κλάδο μειώνεται ή μετεξελίσσεται;  Αυτό θα εξαρτηθεί από τις τάσεις της αγοράς, την πορεία των  επιχειρήσεων και την αλλαγή των οργανογραμμάτων τους.  Κάποιοι εργαζόμενοι που θα επικαλυφθούν από την  τεχνολογία θα εκπαιδευτούν και θα μετατεθούν σε άλλες θέσεις εργασίας και άλλοι θα χάσουν τις θέσεις του. Υπάρχει μία κατηγορία εργαζομένων που σταδιακά θα εισέλθει στην ασφαλιστική αγορά και θα είναι αυτοί που θα διαχειριστούν τις νέες τεχνολογίες.  Το θέμα είναι να βρεθεί το σημείο ισορροπίας (equilibrium) μεταξύ δύο πλευρών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Προβλέψεις Allianz Trade, ποιο το χειρότερο σενάριο από την εκλογή του Τράμπ

Στο δυσμενέστερο σενάριο αύξησης των εμπορικών δασμών το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά -0,8%, στο 1/3 της παγκόσμιας ανάπτυξης.

To παράδειγμα της ΑΟΝ Ελλάδος

Συντονισμένη με το  Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργανώνει στο Λονδίνο η Morgan Stanley με το Χ.Α , η ΑΟΝ σε μία ξεχωριστή εκδήλωση για τις τάσεις των M&A  στην αίθουσα του παλαιού Χρηματιστηρίου Αθηνών στην Σοφοκλέους ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη, τον κόσμο και τις διεθνείς αγορές.

Τα Δεδομένα, η Απάτη και το Αυτοκίνητο

Η πρόσβαση στα δεδομένα αυτοκινήτου και η καταπολέμηση της ασφαλιστικής απάτης για την πιο δίκαια τιμολόγηση στο αυτοκίνητο είναι δύο ζητήματα που προκαλούν πονοκέφαλο στις ασφαλιστικές.

ΕΚΤ: Σήμερα η κρίσιμη μέρα με αποφάσεις για τα επιτόκια

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο κλίμα των αγορών στα ομόλογα, τα Αμοιβαία και τις αποταμιεύσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οι συζητήσεις για νέα εξαγορά ασφαλιστικής

Ερωτήματα εδώ υπάρχουν για το πως θα εξελιχθούν οι προμήθειες στα μικρά σχήματα, αλλά και στα μεγάλα σχήματα.

Ο Νίκος Ζάχος, NP Ασφαλιστική, εφ΄όλης της ύλης στο IWTalks

Ο Γενικός Διευθυντής της NP Ασφαλιστικής, κ. Νίκος Ζάχος, μιλά εφ΄όλης της ύλης στο IWtalks για όλα τα θέματα...

«Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη»

Ό,τι έχει πει ο λαός και έχει αντέξει στον χρόνο δύσκολα κανείς το αμφισβητεί: «Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη».

Πειραιώς – Εθνική Ασφαλιστική: Έκλεισε το μεγάλο deal

To IW πρώτο αποκάλυψε το βράδυ της Τετάρτης την επίσημη συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Τα κριτήρια ESG, η Βιωσιμότητα και η επιχειρηματική Ηθική Ευθύνη

Οι συνθήκες παγκοσμιοποίησης έχουν συγκεντρώσει την οικονομική -και όχι μόνο- δύναμη επίδρασης στο περιβαλλοντικό, κοινωνικό

Swiss Re: Ακόμη μια αποδοτική χρονιά με ισχυρή κεφαλαιακή θέση

Η κεφαλαιακή θέση του Ομίλου Swiss Re παραμένει ισχυρή με δείκτη Group SST στο 257% από την 1η Ιανουαρίου 2025. Ως αποτέλεσμα αυτής της θέσης

Π. Βασιλόπουλος, Generali: Επιβάλλεται η δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου του κόστους

Σε τρία καίρια ερωτήματα του περιοδικού IW για την ιδιωτική υγεία απαντά ο κ. Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Chief Insurance Officer της Generali,

Η ERGO, Μέγας Χορηγός του 13ου Ημιμαραθωνίου

Η ERGO, ως Μέγας Χορηγός του 13ου Ημιμαραθωνίου της Αθήνας, ήταν εκεί με δυναμική παρουσία για να στηρίξει κάθε δρομέα

Ε.Ι.Α.Σ.: Εκπαιδευτικό σεμινάριο Ασφαλίσεων Πιστώσεων και Εγγυήσεων

Οι Ασφαλίσεις Πιστώσεων και Εγγυήσεων αναδεικνύονται μεταξύ των πλέον ανερχόμενων κλάδων ασφαλιστικής δραστηριότητας και οι εφαρμογές τους