Κατέγραψαν σημαντική μείωση σε σχέση με το 2018 και διαμορφώθηκαν κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
«Ανάσα» για τον αντασφαλιστικό κλάδο αποτελεί το γεγονός ότι οι ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές φέτος διαμορφώθηκαν όχι μόνο σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2018 αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Swiss Re.
Όπως εκτιμά ο ελβετικός αντασφαλιστικός όμιλος, οι ασφαλισμένες ζημίες διεθνώς ανήλθαν σε 56 δισ. δολ. (έναντι 93 δισ. δολ. το 2018), περνώντας κάτω από τον «πήχη» των 75 δισ. δολ, που είναι ο μέσος όρος των τελευταίων 10 ετών. Ο λογαριασμός των συνολικών οικονομικών ζημιών (ασφαλισμένων και μη) διαμορφώθηκε στα 140 δισ. δολ. έναντι 176 δισ. δολ. το 2018.
Οι ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές ανήλθαν σε 50 δισ. δολ. φέτος (από 84 δισ. πέρυσι) και οι ζημίες από ανθρωπογενείς καταστροφές σε 6 δις. δολ. (από 9 δις. Το 2018). Τη μερίδα του λέοντος κατέλαβαν οι ζημίες από φυσικές καταστροφές και στο σύνολο των ζημιών (133 δις. δολ. σε σύνολο 140)
Οι ζημίες από τους κυκλώνες (Faxai, Hagibis κλπ.) στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ανέβασαν τον λογαριασμό των ασφαλισμένων ζημιών μετά από ένα ήπιο πρώτο εξάμηνο αναφέρει η Swiss Re, προσθέτοντας ότι ένας σημαντικός αριθμός μικρών και μεσαίων συμβάντων που προκαλούν ζημιές (οι λεγόμενοι δευτερογενείς κίνδυνοι ή secondary perils στην αργκό του (αντ)ασφαλιστικού κλάδου) προκάλεσαν πάνω από το 50% των ασφαλισμένων ζημιών.
Η κλιματική αλλαγή προκαλεί περισσότερα και σοβαρότερα συμβάντα secondary perils, όπως τοπικές πλημμύρες, καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, παρατεταμένες ξηρασίες, μεγάλες δασικές πυρκαγιές και άλλα ακραία φαινόμενα. Φέτος παρατηρήθηκαν πολλοί καύσωνες και ξηρασίες, με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών να καταγράφονται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Την ίδια στιγμή, καταστροφικές πυρκαγιές έπληξαν –μεταξύ άλλων- την Αυστραλία, την Ινδονησία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την περιοχή του Αμαζονίου και τη Σιβηρία.
Στο «επίκεντρο» καταστροφικών πλημμυρών φέτος βρέθηκαν η Ινδία, το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ευρώπη, ο Καναδάς και η Αυστραλία. «Οι καταιγίδες και οι χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν καταστροφές σε περιουσίες, οχήματα και γεωργικές παραγωγές σε πολλές περιοχές του κόσμου», συνεχίζει η Swiss Re. «Τα secondary perils σωρευτικά προκάλεσαν πάνω από το 50% των συνολικών ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές (…) Την ίδια στιγμή, αυξάνονται τα επιστημονικά στοιχεία ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη συχνότητα και την σοβαρότητα των εν λόγω συμβάντων. Για τους πρωτογενείς κινδύνους όπως είναι οι τυφώνες, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα», παρατηρεί ο Martin Bartogg, επικεφαλής των καταστροφικών κινδύνων στο ινστιτούτο της Swiss Re. “Επιπροσθέτως, μακροοικονομικοί παράγοντες κινδύνου όπως η ταχεία αύξηση του πληθυσμού και η αξία της γης στις εκτεθειμένες περιοχές συνεισφέρουν στην αύξηση των ζημιών που προκαλούνται από τις φυσικές καταστροφές διεθνώς, καθιστώντας την εμπειρία του παρελθόντος έναν λιγότερο αξιόπιστο παράγοντα πρόβλεψης των ζημιών του μέλλοντος».