Αντιπυρετικά χάπια, σιρόπια, σταγόνες, σπρέι για τη μύτη και συμπληρώματα διατροφής επιστρατεύονται για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του γαστρεντερικού και του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που κάνουν πάρτι τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα.
Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα παιδιά αλλά και οι ηλικιωμένοι, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης. Στη συμπρωτεύουσα, εξάλλου, η ζήτηση των προαναφερόμενων σκευασμάτων είναι αυξημένη τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι ασθενείς αναζητούν λύσεις για την ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα των ιώσεων, όπως:
- βήχας, καταρροή και πυρετός για τις ιώσεις του αναπνευστικού
- διάρροια και εμετός για τις ιώσεις του γαστρεντερικού.
“Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρήσουμε ότι ο πυρετός είναι υψηλός και επιμένει, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζεται με κόπωση και μυαλγία, τότε πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα και να ζητήσουμε τη συμβουλή γιατρού” επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικές χρήσιμες συμβουλές για παιδιά και ενήλικες, ώστε να αποφύγουμε τις ιώσεις, είναι οι εξής:
- Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Μπορεί να κολλήσετε εύκολα ιούς, ακόμη και όταν κάνετε χειραψία με κάποιον ασθενή ή αν ακουμπήσετε αντικείμενα που χρησιμοποίησε προηγουμένως κάποιος ασθενής.
- Αποφύγετε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από κρύωμα, όταν αυτό είναι δυνατό.
- Εάν φτερνίζεστε ή βήχετε, χρησιμοποιείστε ένα χαρτομάντιλο και μετά πετάξτε το στα σκουπίδια, γιατί αποτελεί πηγή μικροβίων.
- Μην αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας με βρόμικα χέρια, γιατί τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας.
- Αν έχετε πάθει γαστρεντερίτιδα, καταναλώστε αρκετά υγρά (νερό, τσάι, κόκα κόλα), ρύζι, πατάτες και αποφύγετε τα όσπρια και τα λαχανικά.