Νικητές στη μάχη με τον καρκίνο αναδεικνύονται περισσότεροι Ευρωπαίοι από ποτέ, σύμφωνα με νέα έρευνα του Σουηδικού Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας. Η μελέτη διαπίστωσε πως οι υπηρεσίες και θεραπείες που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση επιδεικνύουν τα καλύτερα έως τώρα αποτελέσματα.
Ειδικότερα, τα ποσοστά επιβίωσης έχουν αυξηθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με τη μέση 5ετή επιβίωση να ανεβαίνει στο 54%. Αν και η συχνότητα του καρκίνου συνεχίζει να αυξάνεται στη Γηραιά Ήπειρο, ανέβηκε κατά 30% άνοδο το 2012 συγκριτικά με το 1995, η θνησιμότητα έχει αυξηθεί κατά 11%, με τη διαφορά να αποδίδεται σε βελτιώσεις στη θεραπεία.
Την ίδια ώρα, παρά την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο, οι δαπάνες για τη θεραπεία του καρκίνου έχουν μείνει, σε γενικές γραμμές, σταθερές (λίγο πάνω από 6% των δαπανών για την Υγεία). Μέσα από τις προόδους τόσο σε επιστημονικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο, η φροντίδα του καρκίνου έχει αρχίσει να μεταμορφώνει τη νόσο από οξεία σε χρόνια πάθηση και, κυρίως, αυξάνει τον αριθμό των ανθρώπων που επιβιώνουν.
Υπάρχουν, όμως, καλά νέα και για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τα υγειονομικά συστήματα, αφού οι καλύτερες θεραπείες επιτρέπουν στους ανθρώπους να επιστρέψουν στη δουλειά, να διαδραματίσουν έναν ενεργό ρόλο στην κοινωνία, ενώ οι λιγότερες παρενέργειες έχουν συμβάλει σε μια μεταβολή από τη νοσοκομειακή θεραπεία, στην περιπατητική και κατ’ οίκον φροντίδα, συνδράμοντας στη σταθεροποίηση του υγειονομικού κόστους.
Προκλήσεις
Η μελέτη, ωστόσο, εντοπίζει μια σειρά προκλήσεων που πρέπει να απαντηθούν. Ο καρκίνος, που αναμένεται να κατακτήσει τη μαύρη πρωτιά μεταξύ των αιτιών θανάτου και αναπηρίας στην Ευρώπη, είναι μια πολύπλοκη πάθηση. Ειδικότερα, οι γιατροί θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όσες περισσότερες θεραπευτικές επιλογές είναι δυνατόν, για να εξατομικεύουν τη θεραπεία στις ανάγκες των ασθενών τους.
Επιπλέον, η μελέτη υπογραμμίζει τις ανισότητες στην πρόσβαση απ’ άκρη σ΄ άκρη της Ευρώπης, ακόμη και μεταξύ κρατών με αντίστοιχα ΑΕΠ, με τους ασθενείς σε πολλές χώρες να αντιμετωπίζουν μεγάλες αναμονές πριν αποκτήσουν πρόσβαση σε ογκολογικά φάρμακα.
Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτών, λειτουργικών και επωφελών λύσεων. «Νέα ογκολογικά φάρμακα προσφέρουν μια ευκαιρία στα συστήματα υγείας να βελτιώσουν την επιβίωση, την ποιότητα ζωής και την ποιότητα θεραπείας για τους ασθενείς με καρκίνο. Ωστόσο, η βιομηχανία αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν και νέες προσεγγίσεις είναι άμεσα απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς σε όλη την Ευρώπη επωφελούνται από τις προόδους στην αντιμετώπιση του καρκίνου», δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής της EFPIA (ευρωπαϊκός ΣΦΕΕ) Richard Bergström, προσθέτοντας πως η Ένωση δεσμεύεται να συνεργαστεί με τους φορείς για να επιτευχθεί ο στόχος.