Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Καθησυχαστικό μήνυμα ότι….υπάρχει ζωή και μετά το Brexit έστειλαν οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες με έντονη παρουσία στο Λονδίνο, προεξαρχόντων των Lloyd’s, αν και ορισμένοι παράγοντες της αγοράς εξέφρασαν έντονη ανησυχία, προεξοφλώντας μεγάλες παρενέργειες.
Ο πρόεδρος των Lloyd’s John Nelson δήλωσε πεπεισμένος για την ικανότητα της αγοράς να συνεχίσει να ευημερεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τονίζοντας ότι υπάρχει ήδη σχέδιο για τις προκλήσεις αυτής της περιόδου. «Είμαι σίγουρος ότι οι Lloyd’s θα παραμείνουν στο επίκεντρο του (αντ)ασφαλιστικού κλάδου παγκοσμίως και προσβλέπω στη συνέχιση των σχέσεών μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», είπε ο κ. Nelson. «Για την επόμενη διετία (σ.σ.: όσο προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ), τίποτε δεν θα αλλάξει ουσιαστικά. Οι Lloyd’s είναι απόλυτα προετοιμασμένοι να λειτουργήσουν στο νέο περιβάλλον.»
Ο επικεφαλής της Insurance Europe Sergio Balbinot επισήμανε ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος τον «έθλιψε βαθύτατα», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι θα αναλάβουν άμεση δράση για να περιορίσουν τον αντίκτυπο που θα έχει η αβεβαιότητα τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις.
Ο Huw Evans, γενικός διευθυντής της Ένωσης Βρετανικών Ασφαλιστικών (ΑΒΙ) από την πλευρά του επιχείρησε να καθυσυχάσει τους πελάτες τους ότι ο κλάδος θα έχει χρόνο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. «Ο ασφαλιστικός κλάδος της Βρετανίας είναι ισχυρός και σχεδιασμένος για να προστατεύει τους πελάτες από την αβεβαιότητα και τα σοκ… Οι πελάτες θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι παραμένουμε μέρος της ΕΕ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξόδου και κατά συνέπεια να αποφύγουν βεβιασμένες αποφάσεις για τα οικονομικά τους. Η δε βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η Βρετανία θα παραμείνει μια διεθνώς ανταγωνιστική χώρα για το επιχειρείν με το βέλτιστο εμπορικό δίκτυο με τους εταίρους της στην ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο.»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Dave Matcham, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Underwriting (IUA), που παραδέχθηκε μεν ότι το Brexit θα φέρει μεγάλες προκλήσεις, προσθέτοντας όμως ότι η (αντ)ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου είναι ανθεκτική και οι παίκτες της είχαν προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο. «Τα εμπορικά προνόμια που συνεπάγεται η συμμετοχή στην ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για τη θέση του Λονδίνου ως παγκόσμιου (αντ)ασφαλιστικού κέντρου και αυτό ισχύει τόσο για τις εταιρείες με έδρα στη Βρετανία όσο και για τις πολυεθνικές που χρησιμοποιούσαν το Λονδίνο ως κέντρο για τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι πολλές εταιρείες τώρα επανεξετάζουν τη στάση τους. Η συνέχιση της πρόσβασης στην Ενιαία Αγορά είναι εκ των ων ουκ άνευ και αναμένουμε ότι θα βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων», κατέληξε ο κ. Matcham.