Σε υψηλά και πάλι επίπεδα βρέθηκαν για ένα ακόμα τρίμηνο το κόστος των οικονομικών ζημιών που προέρχονται από φυσικές καταστροφές στον κόσμο. Κατά την διάρκεια του πρώτο τριμήνου του έτους, το κόστος των φυσικών καταστροφών άγγιξε τα 77 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Ελενα Ερμείδου
Αυτό που προκαλεί τρόμο είναι το γεγονός ότι μόλις μόνο τα 22 δισεκατομμύρια είναι ασφαλισμένες ζημιές. Τα υπόλοιπα 55 δισεκατομμύρια εκ των 77 ή το 72% είναι ανασφάλιστες ζημιές. Το χάσμα μεταξύ ασφαλισμένων ζημιών και οικονομικών όπως σημείωσε χτες το ΒΝ είναι τεράστιο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλον τον κόσμο.
Τουρκία και ΗΠΑ φούσκωσαν τον λογαριασμό
Το ύψος των συνολικών καταστροφών είναι το υψηλότερο που σημειώθηκε μέσα σε ένα τρίμηνο τα τελευταία 12 χρόνια. Οι σεισμοί και μετασεισμικές δονήσεις στην Τουρκία και την Συρία ήταν τα μεγαλύτερα στον κόσμο καταστροφικά γεγονότα με τους φονικούς τυφώνες στις ΗΠΑ να ακολουθούν.
Τον περασμένο Φεβρουάριο οι σεισμοί και οι μετασεισμικές δονήσεις κόστισαν 45 δισεκατομμύρια δολάρια με τις ασφαλισμένες ζημιές να μην έχουν ακόμα επακριβώς καθοριστεί αλλά να υπολογίζονται στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για ζημιές ρεκόρ στα ασφαλιστικά χρονικά
Εξαιρουμένων των σεισμών οι φυσικές καταστροφές που προέρχονται από την αλλαγή του κλίματος ή από τις καιρικές εναλλαγές ήταν ελάχιστες και υπολογίζονται στα 31 δισεκατομμύρια. Εκ των 31 δισεκατομμυρίων οι δημόσιες και ιδιωτικές ασφαλιστικές καλύπτουν τα 17 δισεκ.
Οι ασφαλιστές ζητούν σχήματα που περιλαμβάνουν όλους τους κινδύνους
Με αυτά τα δεδομένα εν όψει προγραμματισμένων συζητήσεων στην ΕΚΤ στις 22 Μαίου, μεγάλοι μεσίτες αντασφαλίσεων προτείνουν τα σχήματα που θα προκριθούν για τις καλύψεις να περιλαμβάνουν όλες τις μορφές των φυσικών καταστροφών, και όχι μόνο τις καταστροφές που προέρχονται από την αλλαγή του κλίματος.
Δυσκολότερα των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών θα είναι τα πράγματα για την Ελλάδα καθώς από πέρυσι το θέμα ‘κουκουλώθηκε’ και αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Η Ελλάδα από πέρυσι μέχρι σήμερα επί εποχής Στυλιανίδη έμεινε στο θέμα του προγραμματισμού της διαβούλευσης.
Τι δεν έγινε στην Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ακριβώς πριν ένα χρόνο ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης στο συνέδριο των Αντασφαλιστών στην Υδρα είχε υποσχεθεί ότι θα μεριμνήσει των θεμάτων αυτών, ωστόσο από τότε δεν ακούστηκε κάτι νεώτερο που να δίνει μία κατεύθυνση.