Με τη… διατροφή και μόνο προτείνει να οργανωθεί η άμυνα του παιδικού οργανισμού έναντι σοβαρών ασθενειών παθολόγος από τη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας την αντίδραση των παιδιάτρων.
Η γιατρός, με αναρτήσεις της αλλά και συνέντευξή της στο διαδίκτυο, απορρίπτει την αξία των εμβολίων καθώς όπως ισχυρίζεται με την εξαφάνιση των λοιμωδών νοσημάτων -αντί για νοσήματα που έχουν μια μικρή και οξεία εμφάνιση- έχουμε εμφάνιση συστηματικών εσωτερικών παθήσεων όπως διαβήτης, λευχαιμία, ρευματοειδής αρθρίτιδα, κ.λπ.
Αναφερόμενη, μάλιστα, στην επιδημία ιλαράς και στον τρόπο με τον οποίο η νόσος εκδηλώνεται, η παθολόγος λέει: “Εγώ θα τα ενέτασσα αυτά όχι σε κάποιον ιό που μολύνει το σύστημα, αλλά σε μια προσπάθεια του οργανισμού να οργανώσει άμυνες στο σώμα του”. Όπως υποστηρίζει περαιτέρω η ίδια δεν ξέρει κανένα θύμα της ιλαράς, της ερυθράς ή της παρωτίτιδας από την παιδική της ηλικία. “Παρόλα αυτά έχουμε τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα που προανέφερα” αντιτείνει.
Για την παθολόγο, εξάλλου, όσα λέγονται περί έξαρσης δεν ισχύουν, ενώ το μόνο που κάνουν τα εμβόλια είναι να “καταστέλλουν θεραπευτικές πράξεις”. Στον αντίποδα, η γιατρός προτείνει να δοθεί έμφαση στη διατροφή.
“Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να τρώει καρπούς, βλαστούς, φρούτα και λαχανικά και όταν αυτό καταστρατηγείται με βιομηχανοποιημένες τροφές […] όλα αυτά καταλήγουν στην εμφάνιση χρόνιων γεροντικών νοσημάτων στα παιδιά” αναφέρει, κάνοντας λόγω για “μοντέλα και τρομοκρατίες που μας επιβλήθηκαν και από κάτω έχουν μια πρόθεση από μεγάλα και κυρίαρχα κέντρα, δημιουργίας βαριών και πολυδάπανων ασθενειών”.
Και καταλήγει: “Στην Ευρώπη και στην Αυστρία τουλάχιστον, ο εμβολιασμός είναι προτεινόμενος και όχι επιβαλλόμενος”.
Παιδίατροι: Ο κόμπος έφτασε στο χτένι
Από δηλώσεις και άρθρα όπως τα προαναφερόμενα βρίθει το διαδίκτυο, επηρεάζοντας όπως είναι αναμενόμενο την άποψη των γονέων αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Όταν, μάλιστα, μια αντιεμβολιαστική άποψη εκφράζεται από εκπρόσωπο της επιστημονικής κοινότητας έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.
Με αυτό το σκεπτικό, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΛΠΑΙΔΑΤΤ) ζητά από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης -στον οποίο φέρεται να ανήκει η παθολόγος- να πάρει θέση για το ζήτημα.
“Πιστεύουμε ότι ο «κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» και ότι κάτι πρέπει να γίνει, τουλάχιστον για το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, ως λειτουργοί της υγείας και της ορθής ενημέρωσης του πληθυσμού προς διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας”αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΛΠΑΙΔΑΤΤ, Κ. Νταλούκας, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΙΣΘ.
Επισημαίνεται πως η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της ιλαράς στην χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη ολόκληρη, ανάγκασε τον ΠΟΥ να πάρει σαφή θέση και να αποδώσει την επιδημική αυτή έξαρση στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της αντιεμβολιαστικής θέσης ενός μέρους του πληθυσμού της.
Επομένως, για να περιοριστεί το φαινόμενο της παραφιλολογίας και της απαξίωσης των εμβολιασμών – καταλήγει ο κ. Νταλούκας- είναι κρίσιμο να εφαρμοστεί το πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού “την στιγμή μάλιστα που η χώρα μας, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, δαπανά πολλά εκατομμύρια ευρώ”.