της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
“Πλούσια” χρονιά σε φυσικές καταστροφές αποδείχθηκε το 2016, αφού σύμφωνα με την ετησια έκθεση Annual Global Climate and Catastrophe Report της Aon Benfield, καταγράφηκαν 315 καταστροφικά γεγονότα που προκάλεσαν οικονομικές ζημίες ύψους 210 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για το έβδομο “καταστροφικότερο” έτος στα χρονικά και την πρώτη φορά από το 2013 που οι οικονομικές ζημίες ξεπερνούν το “φράγμα” των 200 δισ. δολαρίων.
Οι τρεις κορυφαίες φυσικές καταστροφές -πλημμύρες, σεισμοί και ακραία καιρικά φαινόμενα- προκάλεσαν το 70% όλων των οικονομικών ζημιών πέρυσι. Αν και τουλάχιστον το 72% των ζημιών έλαβαν χώρα εκτος ΗΠΑ, εντούτοις οι ΗΠΑ αναλογούν στο 56% των ασφαλισμένων ζημιών διεθνώς.
Μόνο το 26% των συνολικών οικονομικών ζημιών (54 δισ. δολ.) ήταν ασφαλιστικά καλυμμένες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος κατεγράφη σε περιοχές με χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση. Ωστόσο, οι ασφαλισμένες ζημιές ήταν 7% πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 16 ετών και οι υψηλότερες από το 2012. Σύμφωνα πάντα με την Aon, το 2016 σηματοδότησε το τέλος ενός τετραετούς κύκλου πτώσης των ασφαλισμένων ζημιών μετά το ιστορικό υψηλό του 2011.
Κατεγράφησαν τουλάχιστον 34 φυσικές καταστροφές που προκάλεσαν ζημίες άνω του 1 δισ. δολ. ανά τον κόσμο. Από αυτά, μόνο εννέα “οδήγησαν” σε ασφαλισμένες ζημίες της τάξης του 1 δισ. δολ. “Το 2016 είδαμε αύξηση του κόστους των φυσικών καταστροφών για την παγκόσμια οικονομία, μετά από τέσσερα χρόνια πτώσης”, σχολίασε ο Steve Bowen, διευθυντής του Impact Forecasting. “Παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, η αυξημένη ένταση των καιρικών φαινομένων και οι μεταναστευτικές ροές ενισχύουν την τάση…Εκτιμούμε ότι οι καταστροφές από καιρικά φαινόμενα θα αυξηθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Τα στοιχεία και η ανάλυσή μας θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και την αντασφαλιστική βιομηχανία να προετοιμαστούν καλύτερα και να περιορίσουν τους κινδύνους που προκύπτουν”, κατέληξε ο κ. Bowen.