του Γιάννη Κακαβίτσα, Director Non-Life Treaty στην CARPENTER TURNER
Γνωρίζουμε ήδη τον αποφασιστικό ρόλο του management στην οργάνωση της επιχείρησης. Γνωρίζουμε επίσης ότι πολλοί «απρόβλεπτοι» παράγοντες εμποδίζουν ενίοτε την ανάπτυξη και την εξέλιξη να προχωρήσουν έτσι όπως ο manager είχε προγραμματίσει. Πόσο πραγματικά απρόβλεπτοι είναι όμως όλοι αυτοί οι παράγοντες; Και σε ποιο βαθμό οι αρνητικοί αυτοί παράγοντες (κίνδυνοι) αντί να είναι εμπόδιο στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να είναι «μέσα» στο πρόγραμμα;
Τις σχετικές απαντήσεις δίνει το Risk Management της επιχείρησης, το οποίο είναι μια από τις σημαντικότερες πτυχές του συνολικού της management και αναφέρεται στη συστηματική ανάλυση και κατανόηση της παρούσας και μελλοντικής κατάστασης της επιχείρησης, με σκοπό τον εντοπισμό, την εκτίμηση και την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των παραγόντων (κινδύνων) εκείνων, οι οποίοι μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην ομαλή ροή των προγραμματισμένων διαδικασιών.
Η χρήση του όρου στα αγγλικά γίνεται κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί σαν όρος είναι σχετικά πρόσφατος, αφού μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στους κύκλους των ασφαλιστικών εταιριών και περισσότερο σε σχέση με το Solvency II. Δεύτερον, γιατί η ενδεχόμενη απόδοσή του σαν «χειρισμός του κινδύνου» ή «διαχείριση του κινδύνου» θα περιόριζε, πιθανώς, το περιεχόμενο του όρου, αφού το Risk Management δεν αναφέρεται στην απλή διαχείριση μιας κατάστασης (κινδύνου), αλλά στη συστηματική διαδικασία αναγνώρισης, εκτίμησης, ελέγχου και χρηματοδότησης των κινδύνων.
Ποιο είναι το σημαντικό στοιχείο που εμπεριέχεται στην ιδέα του Risk Management, αφού η κεντρική ιδέα της εξεύρεσης τρόπων αντιμετώπισης των διαφόρων κινδύνων που μας απειλούν είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος; Η απάντηση είναι: η συστηματοποίηση της διαδικασίας η οποία, χωρίς να επιβάλλει γενικεύσεις που ενδέχεται να παραβλέψουν ιδιομορφίες συγκεκριμένων καταστάσεων, επιτρέπει κάποια τυποποίηση των ενεργειών που απαιτούνται, ώστε η αντιμετώπιση του κινδύνου να μετατρέπεται από σπασμωδική αντίδραση (εφόσον συμβεί ο κίνδυνος) σε οργανωμένη αντίδραση με βάση προϋπάρχον σχέδιο.
Και ποιο είναι το σημαντικό στοιχείο που εμπεριέχεται στην ιδέα του Risk Management; Το γεγονός ότι μεταβάλλει εκείνον που το ασκεί και φυσικά την επιχείρησή του από παθητικό αποδέκτη μιας κατάστασης που έτυχε να επέλθει σε ενεργό ρυθμιστή των γεγονότων, έτσι ώστε οι «απρόβλεπτοι» παράγοντες που εμποδίζουν τις προγραμματισμένες διαδικασίες να περιορίζονται στο ελάχιστο, εάν όχι να εξαλείφονται.
Η έκταση και η ποιότητα του Risk Management διαφέρουν από χώρα σε χώρα αλλά και από επιχείρηση σε επιχείρηση. Στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες, οι επιχειρήσεις προσφεύγουν σε εξειδικευμένες εταιρίες παροχής υπηρεσιών Risk Management, ενώ οι μεγάλοι όμιλοι επιχειρήσεων διαθέτουν τους δικούς τους Risk Managers. Στην Ελλάδα είναι γεγονός ότι η βάσει οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπιση των κινδύνων σπάνια αποτελούσε μέρος της συνολικής πολιτικής της επιχείρησης, κυρίως σε εκείνες με μικρό και μεσαίο μέγεθος. Εν τούτοις, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη εξοικείωση με το θέμα αυτό και η σχετική μεθοδολογία εντάσσεται όλο και περισσότερο στο πρόγραμμα της επιχείρησης, ενώ όσον αφορά στις ασφαλιστικές εταιρίες αποτελεί ήδη αναπόσπαστο μέρος και απαίτηση της εποπτικής αρχής στο πλαίσιο του Solvency II.
Η απαίτηση για επιβίωση και ανάπτυξη της επιχείρησης μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον δημιουργεί την ανάγκη για εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων μιας ορθής πολιτικής Risk Management, η λογική της οποίας στηρίζεται στην καλύτερη δυνατή προστασία και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης με το μικρότερο δυνατό κόστος. Για την επίτευξη του έργου αυτού απαιτείται η σαφής κατανόηση των στόχων της επιχείρησης από όλα τα στελέχη και η στενή συνεργασία τους, αφού το Risk Management δεν προσδιορίζει μεν την πολιτική της επιχείρησης, προσδιορίζει όμως τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε οι στόχοι της να επιτευχθούν με τον αποδοτικότερο τρόπο.
Σημείωση:
Ο κ. Γιάννης Κακαβίτσας θα είναι ο εισηγητής του 8ωρου σεμιναρίου «Risk Management – Διαχείριση Κινδύνου», που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ) στο εκπαιδευτικό του κέντρο την Δευτέρα 22 και Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016 (αιτήσεις συμμετοχής μέχρι Τρίτη 16/2).
Για περισσότερα & Αίτηση Συμμετοχής: http://eias.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=656%3Arisk-management-22-a-2322016&catid=43%3Aprosfata-nea&Itemid=85&lang=el