Τα επίμονα χαμηλά επιτόκια, η αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου και οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο οδήγησαν τη Moody’s να αναθεωρήσει σε “αρνητικές” από “σταθερές” τις προοπτικές (outlook) για τον κλάδο ασφαλειών ζωής το 2017.
Σύμφωνα με μελέτη του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, το “μείγμα” των χαμηλών επιτοκίων και της υψηλότερης μεταβλητότητας στις αγορές θα κάνει τη ζωή δύσκολη για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις ασφάλειες ζωής. “Παρά το ανοδικό άλμα των αποδόσεων των ομολόγων μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια θα παραμείνουν ο υπ’ αριθμόν ένα πιστωτικός κίνδυνος για τις εταιρείες ασφαλειών ζωής το 2017, εξακολουθώντας να συμπιέζουν τις αποδόσεις των επενδύσεων και την κερδοφορία”, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Moody’s Benjamin Serra, εξηγώντας την επιδείνωση των προοπτικών για τον κλάδο.
Άλλος, ένας αρνητικός παράγοντας είναι οι προβλέψεις για αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, ως αποτέλεσμα των εντεινόμενων γεωπολιτικών κινδύνων. για το 2017. Οπως παρατηρεί η Moody’s, η μεταβλητότητα λειτουργεί αρνητικά για τα κέρδη από προμήθειες των ασφαλιστικών εταιρειών και αποτρέπει τους πελάτες που έχουν χαμηλή αντοχή στο ρίσκο να αγοράσουν προϊόντα χωρίς εγγυήσεις.
Επιπροσθέτως, οι συνεχείς αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη διαταράσσουν τις υφιστάμενες πωλήσεις προϊόντων και αντισταθμίζουν τα οφέλη από την σταθεροποίηση των ρυθμών ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας.
Το “κυνήγι των αποδόσεων” αποτελεί ακόμα μια εστία κινδύνου για τον κλάδο, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες αναλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους προσπαθώντας να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις. Οι ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί ασφαλιστικοί όμιλοι αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους σε αξίες περιορισμένης εμπορευσιμότητας (real estate, ιδιωτικά ομόλογα κλπ.), ενώ οι εταιρείες από την Ασία προτιμούν μετοχές και εναλλακτικές επενδύσεις
Η έκθεση της Moody’s κάνει ειδική αναφορά στην αύξηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων καθώς και την πώληση “μπλοκ” συμβολαίων στον κλάδο ασφαλειών ζωής, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν ενεργά να αποδεσμεύσουν κεφάλαια και να μειώσουν τις δαπάνες τους. Σε επίπεδο χωρών, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει “αρνητικές” τις προοπτικές για τις ασφάλειες ζωής στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Μ. Βρετανία, την Κίνα, την Γερμανία, την Ταϊβάν, την Ολλανδία και τη Βραζιλία.