back to top
23.1 C
Athens
Τρίτη 5 Μαΐου 2026

Ενδιαφέρεται για Ελλάδα η Vienna Insurance Group;

Της Έλενας Ερμείδου

Τις προοπτικές επέκτασης των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στην Ελλάδα ενδεχομένως να ερευνά η Vienna Insurance Group (VIG), υπογραμμίζουν κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς, έχοντας ήδη η αυστριακή ασφαλιστική τοποθετηθεί στην Ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια, και πρόσφατα αυξάνοντας την παρουσία της στη Μολδαβία.

Στη Μολδαβία τον περασμένο Αύγουστο

- Advertisement -

Τον περασμένο Αύγουστο, η Vienna Insurance Group (VIG) επικράτησε στον δημόσιο πλειστηριασμό για την απόκτηση του 80% των μετοχών της MOLDASIG SA (Moldasig) στη Μολδαβία. Μέσω αυτής της επένδυσης, η VIG καθίσταται ηγέτης της αγοράς στη Δημοκρατία της Μολδαβίας με εκτιμώμενο μερίδιο περίπου 30%.

Το ενδιαφέρον της VIG για τη MOLDASIG SA εκδηλώθηκε τον Μάιο του 2025, όταν η ασφαλιστική ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εξαγοράσει μια από τις κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες ζημιών της Μολδαβίας. Τον Αύγουστο η VIG σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Μολδαβίας υλοποίησε την πρόθεσή της εξαγοράζοντας το 80% των μετοχών της Moldasig. Η συναλλαγή αναμένεται ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες υπό την αίρεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

- Advertisement -

Να σημειωθεί ότι η VIG έχει ήδη παρουσία στη Μολδαβία από το 2014, μετά την εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας Donaris, η οποία εξυπηρετεί σήμερα περισσότερους από 120.000 πελάτες σε όλη τη χώρα.

Οικονομικά μεγέθη

Το πρώτο εξάμηνο του 2025, η VIG σημείωσε αύξηση μεικτών ασφαλίστρων κατά 8,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, στα 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα από τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 8,1% στα 6,4 δισεκατομμύρια. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 10,5%, στα 531,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα υποχώρησε κατά 1,4%, στο 91,9%. Οι εκτιμήσεις για το σύνολο της οικονομικής χρήσης για το 2025 είναι για κέρδη προ φόρων μεταξύ των 950 εκατομμυρίων με 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ο δείκτης Φερεγγυότητας αναμένεται να κυμανθεί στο 278%.

Το προφίλ της

Όμιλος Ασφαλίσεων Vienna (VIG) είναι ο κορυφαίος ασφαλιστικός όμιλος σε ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE). Περίπου 30.000 εργαζόμενοι στον VIG φροντίζουν για τις καθημερινές ανάγκες περίπου 33 εκατομμυρίων πελατών. Οι μετοχές του VIG είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Βιέννης από το 1994, στο Χρηματιστήριο της Πράγας από το 2008 και στο Χρηματιστήριο της Βουδαπέστης από το 2022.

Ο Όμιλος VIG έχει αξιολόγηση A+ με σταθερές προοπτικές από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οίκο αξιολόγησης Standard & Poors. Ο VIG συνεργάζεται στενά με τον Όμιλο Erste, τη μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τα μπόνους των αντασφαλιστών

Παρά τα εύσημα, ωστόσο, η S&P προειδοποιεί για τον κίνδυνο μείωσης των περιθωρίων κερδοφορίας

O Oίκος Moody’s δεν έφερε την έκπληξη, έδωσε όμως ειδήσεις

Μεταξύ άλλων επισημαίνει για την Ελλάδα ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν οδηγήσει σε ορατές θεσμικές βελτιώσεις, ισχυρότερες επενδύσεις και υγιέστερο τραπεζικό τομέα

Γκρίζα σύννεφα πάνω από τα cat bonds

Παρέμβαση της ESMA φέρνει τα πάνω κάτω στις αγορές, αυξάνοντας τον κίνδυνο των ρευστοποιήσεων

S&P: Καλά τα νέα για τις γαλλικές ασφαλιστικές

Ο οίκος S&P θεωρεί πως το 2025 θα αναδείξει την πειθαρχία του τομέα και τα οφέλη των μοναδικών δομών ΣΔΙΤ της Γαλλίας, παρά τα αυξημένα ρίσκα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τα μηνύματα των ραντάρ της ERGO και της Munich Re προς τους ασφαλιστές

Η έκθεση «Tech Trend Radar 2026» συνοψίζει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια

Η Anytime ανεβάζει ρυθμούς στη Ρουμανία – Βίντεο

Έμφαση στην ενίσχυση των πωλήσεων, στην αναγνωρισιμότητα του brand και στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών

Στρατηγική συνεργασία με τον Νικήτα Ε. Κουτσουράη ανακοίνωσε η Karavias

Το έμπειρο στέλεχος θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων με έμφαση στην καινοτομία

Mega Brokers: Πάνω από 1 εκατ. ευρώ επιβράβευση για προσωπικό και συνεργάτες

Bonus, επιπλέον αμοιβές και παροχές επισφραγίζουν την επιτυχία του 2025

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στις «Συμπληγάδες» του Ορμούζ η ευρωπαϊκή οικονομία

Οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα την αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων, και άλλα θέματα που θα διαβάσετε στο νέο «ΧΡΗΜΑ Week»

Τα μηνύματα των ραντάρ της ERGO και της Munich Re προς τους ασφαλιστές

Η έκθεση «Tech Trend Radar 2026» συνοψίζει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια

Η Anytime ανεβάζει ρυθμούς στη Ρουμανία – Βίντεο

Έμφαση στην ενίσχυση των πωλήσεων, στην αναγνωρισιμότητα του brand και στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών

ΕΕΑ για 4ημερη εργασία: «Να δρούμε σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας»

Το Επιμελητήριο διακρίνει πιθανότητες υλοποίησης σε περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων, αλλά ύστερα από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

Στρατηγική συνεργασία με τον Νικήτα Ε. Κουτσουράη ανακοίνωσε η Karavias

Το έμπειρο στέλεχος θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων με έμφαση στην καινοτομία