Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Το κόστος της ασφάλισης υγείας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις στην παρούσα φάση στις ΗΠΑ (και μάλλον και αλλού), σύμφωνα με μια νέα έρευνα που παρουσίασε το περιοδικό Forbes. Στην έρευνα συμμετείχαν 20.000 μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Εταιρειών (NFIB) που κλήθηκαν να αξιολογήσουν 75 δυνητικά προβλήματα. Το κόστος της ασφάλισης υγείας αναδείχθηκε ως το σοβαρότερο πρόβλημα, έχοντας χαρακτηριστεί «ζωτικής σημασίας» από το 52,3% των ερωτώμενων.
Οι συνεχείς αυξήσεις του κόστους ασφάλισης υγείας ταλανίζουν τους ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων, σε όλους τους κλάδους. Το μέσο ασφάλιστρο για ένα ατομικό πρόγραμμα υγείας ανερχόταν το 2001 στα 2.889 δολάρια. Το 2015 το ποσό είχε εκτοξευθεί στα 5.963 δολάρια. Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες που εκπίπτουν από τα προγράμματα ασφάλισης αυξήθηκαν από 446 δολάρια -κατά μέσο όρο- το 2001 στα 1.541 δολάρια το 2015.
Με άλλα λόγια, οι μικρές επιχειρήσεις πληρώνουν περισσότερα για μικρότερες καλύψεις. Δεν προξενεί λοιπόν έκπληξη που πολλοί επιχειρηματίες αποφάσισαν ότι το να καλύπτουν τα κόστη ασφάλισης υγείας των εργαζομένων τους δεν είναι αποτελεί βιώσιμη λύση, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον αναιμικών ρυθμών ανάπτυξης.
Παρότι το ποσοστό των επιχειρήσεων με περισσότερους από 50 εργαζομένους που προσφέρει ασφάλιση υγείας έχει διατηρηθεί στο 96% την τελευταία 15ετία, το αντίστοιχο ποσοστό για τις μικρότερες επιχειρήσεις έχει μειωθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, στο 39% από 46% την περίοδο 2001-2010 (οπότε και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Affordable Care Act στις ΗΠΑ) και άλλες 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 29%, την περίοδο 2010-2015.
Ορισμένες μικρές επιχειρήσεις θεωρούν περισσότερο αποδοτικό να αποζημιώνουν τους εργαζομένους που αγοράζουν προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης, αντί να τους καλύπτουν οι ίδιοι. Ωστόσο, από την 1η Ιουλίου 2015 ισχύει μια νέα ρύθμιση που τιμωρεί με μεγάλα πρόστιμα (100 δολάρια ημερησίως ανά εργαζόμενο ή 36.500 δολάρια ετησίως) τους εργοδότες που «επιστρέφουν» στους εργαζομένους τους τα χρήματα που δαπάνησαν για να αγοράσουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Η έρευνα του NFIB έδειξε ότι το 16% των εργοδοτών εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την -απαγορευμένη, πλέον- πρακτική (επομένως κινδυνεύουν με βαριές «καμπάνες») και ακόμα ένα 20% σκέφτονται να το πράξουν παρά τις δυνητικές συνέπειες.
Το βάρος του κόστους της ασφάλισης υγείας για τις μικρές επιχειρήσεις συνεισφέρει επίσης στο πρόβλημα της μισθολογικής στασιμότητας. Τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ δείχνουν ότι η ασφάλιση υγείας ως ποσοστό των συνολικών αποδοχών αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία. Συμπερασματικά, το γεγονός ότι το κόστος της ασφάλισης υγείας αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τα 25,7 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις των ΗΠΑ δεν αποτελεί είδηση, γιατί φιγουράρει στην κορυφαία θέση των προβλημάτων ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1986. Παραμένει μια επείγουσα προτεραιότητα που διαχρονικά δεν έχει αντιμετωπιστεί.