Πώς ασφαλίζονται οι κατοικίες για φυσικές καταστροφές, τι αλλάζει

Ελενα Ερμείδου

Δύο σημαντικά κίνητρα δίνει το  νέο σχέδιο νόμου για την ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών:

Το ένα είναι προς τους πολίτες ώστε περισσότεροι να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους,  καθώς η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα ανέβει στο 20% από 10% για ακίνητα αξίας μέχρι 500.000 ευρώ. Το άλλο προς τις ασφαλιστικές για να επανεξετάσουν τις καλύψεις που παρέχουν σε κατοικίες έναντι φυσικών καταστροφών και να τις ενσωματώσουν όλες σε ένα βασικό συμβόλαιο και να αυξήσουν την ασφαλιστική τους βάση και τα έσοδα τους.

Παράλληλα με την έναρξη ισχύος του νέου νόμου το κράτος οφείλει να ξεκινήσει την κατασκευή έργων υποδομής για πλημμύρες και πυρκαγιές και την σύνταξη νέου κανονισμού ανέγερσης κτιρίων.

Τι καλύπτουν και τι δεν καλύπτουν οι ασφαλιστικές

Οι ασφαλιστικές ανάλογα με το που βρίσκεται η κατοικία και από τι υλικά αποτελείται η κατασκευή δίνουν καλύψεις, ωστόσο οι κατοικίες που είναι παράνομα χτισμένες πιθανά να μπορούν να ασφαλιστούν ανά περίπτωση

Σε γενικές γραμμές, αν μία κατοικία έχει ανεγερθεί σε δασική περιοχή, η κάλυψη για πυρκαγιά δεν παρέχεται. Αν έχει ανεγερθεί περιμετρικά μίας δασικής περιοχής, οι ασφαλιστικές δύνανται να ασφαλίσουν κατά περίπτωση, απαιτώντας προληπτικά μέτρα προστασίας, όπως είναι η απουσία εύφλεκτων υλικών από την κατοικία, η παρουσία συστημάτων πυρόσβεσης, η χρήση συστημάτων πρόβλεψης κινδύνων, η επικινδυνότητα της τοποθεσίας, κ.α.

Σε άλλες πάλι ασφαλιστικές η κάλυψη του σεισμού δεν περιλαμβάνεται στο βασικό πακέτο κάλυψης πλημμύρας και στις προϋποθέσεις ασφάλισης σεισμού παίζουν ρόλο τα υλικά κατασκευής του ακινήτου, και τα μέτρα πυροπροστασίας.

Οι καλύψεις για τον σεισμό και την πλημμύρα σε αρκετά συμβόλαια προσφέρονται ως πρόσθετες επιλογές ωστόσο οι νέοι νόμοι για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων και τις φοροαπαλλαγές των κατοικιών ωθούν τις ασφαλιστικές να ενσωματώσουν τις πρόσθετες καλύψεις στα βασικά τους προγράμματα ασφάλισης κατοικιών.

Βασικό όλων είναι το κράτος να συνεργαστεί με τις ασφαλιστικές, η ανέγερση των κτιρίων να μην ξεφεύγουν του πολεοδομικού σχεδιασμού και οι πιστοποιήσεις καλής λειτουργίας και χρήσης υλικών να δίδονται μετά από ελέγχους αξιόπιστούς.