Όλο και αυξανόμενο το ενδιαφέρον για Unit Linked

του Βάιου Κρόκου

Ισχυρό παραμένει το momentum για τα προϊόντα Ζωής συνδεδεμένα με επένδυση (Unit Linked) όπως αποδεικνύεται μήνα με το μήνα στα επίσημα στοιχεία όσον αφορά την ασφαλιστική παραγωγή.

Υπενθυμίζεται μάλιστα πως ενώ πέρυσι (σ’ ένα δύσκολο 2020 όπως αποδείχθηκε) συνολικά ο κλάδος Ζωής έχασε έδαφος κατά 8%, τα Unit Linked κατέγραψαν μεγάλη άνοδο κατά 55,3%. Το μοτίβο είναι παρόμοιο και φέτος καθώς καταγράφεται άνοδο 66,4% στο 9μηνο σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2020.

Την ίδια ώρα στη σύγκριση του Σεπτέμβρη 2021 με τον αντίστοιχο του 2020 η άνοδος είναι εκρηκτική κατά 93,1%.

Βασικός λόγο αποτελούν  οι συνθήκες που επικρατούν όλο αυτό το διάστημα με χαμηλά – μηδενικά επιτόκια στην αγορά.

Την ίδια ώρα η “απόσυρση” αποταμιευτικών προγραμμάτων σταθερού επιτοκίου και η αύξηση των καταθέσεων προκρίνουν την στροφή στα αποταμιευτικά – επενδυτικά προϊόντα.

Ασφαλιστικές εταιρείες με ειδίκευση στα ασφαλιστικά – επενδυτικά προϊόντα, δίκτυα και τράπεζες συνεχίζουν τις προσπάθειες άντλησης πελατών και την παροχή προτάσεων για προϊόντα  συνδεδεμένα με μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων κλπ. προσφέροντας μακροπρόθεσμη σταδιακή επένδυση – αποταμίευση.

Από την άλλη πλευρά, είναι και μια καλή ευκαιρία για είσπραξη προμηθειών από δίκτυα διαμεσολάβησης και bancassurance, πόσο μάλλον όταν οι πιέσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου συνεχίζονται, λένε στελέχη του κλάδου.

Οι ίδιοι σημειώνουν πως και τους επόμενους μήνες η εικόνα θα παραμείνει το ίδιο θετική: Όσο δηλαδή δεν υπάρχει μεγάλη αναταραχή στις αγορές και οι Κεντρικές Τράπεζες διατηρούν την ίδια νομισματική πολιτική.

διαβάστε: Unit Linked: Οι προοπτικές ανάπτυξης και 5 βασικά σημεία που πρέπει να προσέξει κανείς

Stop στην αύξηση καταθέσεων

Αν και διατηρούνται οι προσδοκίες της αγοράς στη προσέλκυση κάποιου μέρους από τις καταθέσεις που συσσωρεύτηκαν όλο το διάστημα της πανδημίας , το Σεπτέμβριο υπήρξε ένα μικρό “φρένο” στην συνολική αύξηση.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων παρουσίασαν μικρότερη αύξηση τον Σεπτέμβριο, η οποία έφτασε τα 443 εκατ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά στα 173,8 δισ. ευρώ (από 173,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο). Σε ετήσιο επίπεδο, μάλιστα, η αύξηση άγγιξε το 13,3%. Τον προηγούμενο μήνα οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα είχαν αυξηθεί κατά 1,48 δισ. ευρώ.

διαβάστε: Mειωμένες οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Συνολικά οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκαν στα 173,862 δισ. ευρώ και αφορούν σε 41,7 δισ. ευρώ  από τις επιχειρήσεις και 132 δισ. από τα νοικοκυριά.

Οι αποταμιεύσεις του Σεπτεμβρίου προέρχονται από τα νοικοκυριά, καθώς οι επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση των καταθέσεών τους κατά 60 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μήνα νωρίτερα οι επιχειρήσεις είχαν σημειώσει αύξηση των αποταμιεύσεων κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Τα νοικοκυριά από την άλλη συνέχισαν την σταθερή τους τάση αποταμίευσης, με τις καταθέσεις να αυξάνονται κατά 503 εκατ. ευρώ έναντι 94 εκατ. ευρώ που αυξήθηκαν τον Αύγουστο.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 13,3% από 13,9% τον προηγούμενο μήνα.

διαβάστε: Ακόμη ένας μήνας αισιοδοξίας: Τρέχει με υψηλούς ρυθμούς η ασφαλιστική παραγωγή

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*