‘Αριστα νέα για τεχνικές ασφαλίσεις και επενδύσεις

της Ελενας Ερμείδου

Δύο νέα μεγάλα έργα τροχοδρομεί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΔΑΑ, αναμένοντας παράλληλα την ανανέωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος ως προς την μετοχή του από θεσμικούς επενδυτές και ιδιώτες επενδυτές μετά την είσοδο του χτες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Και τα δύο έργα ανοίγουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τεχνικές ασφαλίσεις, Περιουσίας, αλλά .και τις ασφαλίσεις ζωής και υγείας. Την ίδια στιγμή οι ασφαλιστικές που αναζητούν αποδόσεις και διαφοροποίηση σε επενδύσεις μπορούν να εξετάσουν νέες προοπτικές.

Το πρώτο μεγάλο έργο φέρει την ονομασία, «33ΜΑP» και έχει ως στόχο να επεκταθούν οι εγκαταστάσεις  του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών για να μπορούν να εξυπηρετούνται 33 εκατ. επιβάτες τον χρόνο με το ύψος της επένδυσης να φτάνει τα 650 εκατ. ευρώ.  Οι εργασίες  και οι δαπάνες κατανέμονται ως εξής: το25% των δαπανών μεταξύ του 2024 και 2025, το 30% το 2026, το 25% το 2027 και το υπόλοιπο 20% των δαπανών το 2028. Το

Το δεύτερο μεγάλο έργο φέρει την ονομασία «40ΜΑP» και έχει ως στόχο να επεκτείνει περισσότερο τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου ώστε να εξυπηρετεί 40 εκατ. επιβάτες. Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ και το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το 2031.

Η μεγαλύτερη εισαγωγή των τελευταίων 18 ετών

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό κομμάτι, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εισήλθε χτες στο ΧΑ  και θα πρέπει να αναφερθεί ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη εισαγωγή στο ελληνικό Χρηματιστήριο των τελευταίων 18ετών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΑ Ιωάννης Παράσχης ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για αυτήν την επιτυχία καθώς και την επενδυτική κοινότητα για την εντυπωσιακή της συμμετοχή και την ισχυρή εμπιστοσύνη στην εταιρεία και τα αναπτυξιακά σχέδια του Αεροδρομίου.

Ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην δυναμική του αεροδρομίου, την σημασία του στην ελληνική οικονομία και τις επιδόσεις σε επίπεδο επιβατικής κίνησης και αριθμού πτήσεων.

H κεφαλαιοποίηση του ΔΑΑ ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ. Η δημόσια προσφορά σημείωσε ρεκόρ κάλυψης κατά 12 φορές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*