Γενικές Ασφαλίσεις: Κρατούν σταθερά τα ηνία στην παραγωγή

της Ελενας Ερμείδου

Τα επενδυτικά προϊόντα συνδεδεμένα με τις ασφαλίσεις ζωής –unit linked πήραν ξανά μπρος. Επέτυχαν να δώσουν σημαντική ποσοστιαία αύξηση (με ρευστοποιήσεις/εξαγορές και πωλήσεις) στην παραγωγή του κλάδου ζωής και να συμβάλλουν έτσι, ώστε να αυξηθεί το συνολικό ποσοστό της ασφαλιστικής παραγωγής τον Ιανουάριο του 2024, εν συγκρίσει με τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

Στίγμα ανόδου για τις ασφαλίσεις ζωής

Συγκεκριμένα, ο κλάδος ασφάλισης ζωής για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα σημείωσε άνοδο +10,2% με συμμετοχή 51% και παραγωγή της τάξης των 113.109.812 ευρώ, ενώ εξαπλάσια σχεδόν άνοδο σημείωσαν οι ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις +58,7% με συμμετοχή 36% και με παραγωγή της τάξης των 80.233.142 ευρώ. Αξιοσημείωτη και η άνοδος των συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων +50,8% στα 28.057.861 ευρώ αλλά με συμμετοχή 12,7%.

Μακροπρόθεσμη και σταθερή ανάπτυξη στις γενικές ασφαλίσεις

Στις γενικές ασφαλίσεις η αστική ευθύνη οχημάτων ανακάμπτει με άνοδο +4% (πολύ σημαντικό λόγω του μεγάλου ποσοστού της στον κλάδο) και οι λοιπές ζημιές εμφανώς διατηρούν την ανοδική πορεία που έχουν ξεκινήσει να διαγράφουν τα τελευταία δύο χρόνια με ποσοστιαία αύξηση +11,6% στα 185.017.032 εκατομμύρια ευρώ με αύξηση παραγωγής και ασφαλίστρων λόγω του πληθωρισμού.

Μπορεί τα unit linked με μία πρώτη ματιά να φαίνεται ότι έχουν πρωτοστατήσει στην άνοδο της παραγωγής, όμως με μία πιο προσεκτική ματιά οι ασφαλίσεις κατά ζημιών είναι αυτές που πραγματικά ενισχύουν σταθερά και μακροπρόθεσμα την συνολική ασφαλιστική παραγωγή που διαμορφώνεται για τον Ιανουάριο του 2024 στα 473.368.837 ευρώ τα 251.968.020 εκ των οποίων προέρχονται από τις ασφαλίσεις κατά ζημιών.

Πιστώσεις, εγγυήσεις με αρνητικό πρόσημο μετά από ανοδικό ράλι

Στις γενικές ασφαλίσεις ξεχωρίζουν με θετικό πρόσημο τα ατυχήματα με αύξηση +13%, οι ασθένειες με αύξηση +23% και τα χερσαία οχήματα +19,8%,καθώς και οι λοιπές ζημιές αγαθών +27,7%%. Με αρνητικό από θετικό το τελευταίο διάστημα οι πιστώσεις -13%%, και οι εγγυήσεις -14,2%. Ανοδικά ξεκίνησε το 20224, με την νομική προστασία +4,8% στα 2.926.673 ευρώ.

Δεν αποχωρίζονται το αυτοκίνητο τα Δίκτυα

Τα σημεία που ξεχωρίζουν στα παραγωγικά αποτελέσματα για τον μήνα Ιανουάριο είναι η περαιτέρω ανάκαμψη των unit linked που, όμως δεν προεξοφλούν ανάπτυξη καθώς η συχνότητα των ρευστοποιήσεων και εξαγορών είναι μεγάλη. Η άνοδος των γενικών ασφαλίσεων, καθώς και η άνοδος της ασφάλισης νομικής προστασίας, τα ατυχήματα και οι ασθένειες.

Ένα ακόμα σημείο προς παρατήρηση είναι ότι οι πράκτορες ασφαλίσεων, τα Δίκτυα έχουν πάντα από ‘κοντά το αυτοκίνητο’, πίτα της ασφάλισης δεν έχει καταφέρει ακόμα να έχει ίσα μερίδια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*