Unit Linked: Οι προοπτικές ανάπτυξης και 5 βασικά σημεία που πρέπει να προσέξει κανείς

Συνεχώς αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον για τα αποταμιευτικά – συνταξιοδοτικά προγράμματα συνδεδεμένα με επενδύσεις, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία για την παραγωγή ασφαλίστρων.

του Βάιου Κρόκου

Η απόσυρση προγραμμάτων με σταθερή απόδοση από την αγορά, απόρροια του περιβάλλοντος μηδενικών – αρνητικών επιτοκίων έχουν οδηγήσει είτε στην μετατροπή παλαίων συμβολαίων σε Unit Linked, είτε στην εισροή νέων πελατών – αποταμιευτών.

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς σημειώνουν στο IW πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, με τον κλάδο να συνεχίζει να συνεισφέρει θετικά στο σύνολο του κλάδου Ζωής.

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο 5μηνο, τα Unit Linked κατέγραψαν άνοδο 62,2% σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΕΑΕΕ στη σύγκριση Μάιος 2021 – Μάιος 2020 η άνοδος διαμορφώνεται στο 77,2% όσον αφορά την παραγωγή.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στα μερίδια αγοράς και τον ανταγωνισμό  ανάμεσα στις εταιρείες που προσφέρουν ασφάλιση Ζωής με επένδυση, σε συνέχεια των πρόσφατων ανακατατάξεων – εξαγορών.

Για παράδειγμα, η NN Hellas που αποκτά την MetLife (με γνώση και εμπειρία στα επενδυτικά – αποταμιευτικά, μεταξύ άλλων) ενισχύεται σημαντικά στον τομέα αυτό. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, τα Unit Linked και ο τομέας της Υγείας έδωσαν ισχυρή ώθηση στα μεγέθη της NN Hellas το 2020.

επίσης: ΝΝ Hellas: Ενισχύεται με 300.000 πελάτες και 400 Συνεργάτες από τη MetLife

Προσοχή για την καλύτερη επιλογή

Τα προγράμματα Unit Linked είναι συνδεδεμένα με επενδυτικά προϊόντα όπως αμοιβαία κεφαλαία και προσφέρουν μακροπρόθεσμη σταδιακή επένδυση μέσω ενός οργανωμένου συστήματος τακτικών πληρωμών.

Eίναι ιδανικά αν κανείς έχει τη δυνατότητα να επενδύσει συστηματικά ένα μέρος του εισοδήματός του και θέλει να δημιουργήσει ένα κεφάλαιο για το μέλλον. Ουσιαστικά αποτελούν μια εναλλακτική από την απλή αποταμίευση, καθώς μπορεί κανείς για παράδειγμα να επενδύει μέρος των χρημάτων του σε ένα επενδυτικό όχημα μετρίου ρίσκου και μακροχρόνιου επενδυτικού ορίζοντα.

Κατά τα άλλα, μπορεί να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, ωστόσο επειδή πάντα υπάρχει ένα – λελογισμένο – ρίσκο, είναι κρίσιμο για έχει κατα νου κάθε ενδιαφερόμενος μερικά σημαντικά σημεία. Όπως αναφέρει ασφαλιστικός σύμβουλος με γνώση στα αποταμιευτικά – επενδυτικά:

*Να γίνεται επιλογή γνωστής εταιρείας με εμπειρία στον κλάδο, με στελέχη που έχουν σημαντική γνώση σε αυτού του είδους τα προγράμματα κλπ

*Να είναι γνωστό ποιες επενδυτικές επιλογές προσφέρονται και απο ποιόν. Αμοιβαία κεφάλαια, μέτριο, χαμηλό ρίσκο. Ποιο είναι το προφίλ των επενδύσεων;

*Σημαντική παράμετρος το ύψος των διαχειριστικών εξόδων

* Τι συμβαίνει σε περίπτωση πρόωρης εξαγοράς. Ποιο το ύψους του πέναλτι; (πιο σύνθετη διαδικασία καθώς δεν εξαρτάται από τα ασφάλιστρα που έχουν δοθεί, αλλά από την αξία των μεριδίων που έχει εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή στον Λ.Ε.Α

*Και επίσης ποιο είναι το ποσοστό από το καθαρό ασφάλιστρο που επενδύεται;

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*