Τα deals που αλλάζουν τον ρου της αγοράς

Επενδύσεις και κοινοί στόχοι Ελλήνων και ξένων επενδυτών

της Έλενας Ερμείδου

Πρωτοφανές στα χρονικά, αλλά επόμενο ήταν –και είναι– το ενδιαφέρον των μεγάλων ξένων ομίλων προς την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Τελευταία, οι αλλαγές που συντελούνται στην ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα είναι μεγάλες, με τον αριθμό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων να λιγοστεύει, αλλά την πίτα να αυξάνεται και να μοιράζεται στους «παίκτες», που επαναπροσδιορίζουν τη θέση τους, εκσυγχρονίζονται και επενδύουν σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Οι μεγάλοι ξένοι όμιλοι είδαν δύο πράγματα: τα περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς στους κλάδους περιουσίας και υγείας, που συνδέονται με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη φερεγγυότητα των ελληνικών ασφαλιστικών.

Έλληνες και Ιταλοί συμπλέουν, με στόχο την ενδυνάμωση της πελατειακής βάσης, των προϊόντων και υπηρεσιών

Τα δύο τελευταία μεγάλα deals του 2023, η εξαγορά του 70% της Υδρογείου ασφαλιστικής της οικογένειας Κασκαρέλη μέχρι το τέλος του 2023 και του υπόλοιπου 10% μέχρι το τέλος του 2026 από την ιταλική Reale Mutua του Ομίλου Reale Group και η εξαγορά του 51% της AlphaLife του ασφαλιστικού βραχίονα της Alpha Bank από την UniCredit, αντικατοπτρίζoυν το ενδιαφέρον των Ιταλών να διεισδύσουν περαιτέρω στην ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας. Άλλωστε, δύο σχεδόν χρόνια πριν, είχε προηγηθεί η εξαγορά της ΑΧΑ Ασφαλιστικής ΑΕ από την ιταλική Assicurazioni Generali. Έλληνες και Ιταλοί συμπλέουν και στόχος τους είναι, όπως δηλώνουν στο επόμενο θέμα του περιοδικού IW, με τίτλο «Επιχειρηματικοί στόχοι ασφαλιστικών επιχειρήσεων 2024», η ενδυνάμωση της πελατειακής βάσης, των προϊόντων και των υπηρεσιών. Οι λειτουργικοί στόχοι τους επικεντρώνονται στη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών και διαδικασιών.

Τον ρου της αγοράς αλλάζουν Allianz και Εθνική Ασφαλιστική

Τον ρου της αγοράς αλλάζουν τα κορυφαία deals του 2021 και του 2022, αυτό της Εθνικής Ασφαλιστικής με το CVC και εκείνο της Allianz με την Ευρωπαϊκή Πίστη. Και οι δύο ασφαλιστικές στοχεύουν να βρεθούν στην κορυφή, με την Εθνική Ασφαλιστική, –όπως αναφέρει στο αμέσως επόμενο άρθρο του περιοδικού μας–, να θέτει στο επίκεντρο της στρατηγικής της για το νέο έτος τον άνθρωπο και την ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών του. Σε αυτήν τη διαδρομή, ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής θα παραμείνει ο πολύτιμος σύμμαχός της.

Το 2024 βρίσκει την ΝΝ με μερίδιο 17,1% στην αγορά

Στο τέλος του 2022 ολοκληρώθηκε και η συγχώνευση με απορρόφηση της ΝΝ Hellas ΙΙ (πρώην MetLife) από την ΝΝ Hellas, ακολούθως της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί το 2021. Η ενοποίηση αυτή οδήγησε στη δημιουργία της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στην ελληνική αγορά. Το 2024 διαβάζουμε ότι πράγματι βρίσκει την NN Hellas στην κορυφή, με μερίδιο 17,1% στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία ζωής στη χώρα, με μερίδιο αγοράς στο 29,5%.

Την «πύλη εισόδου» των μεγάλων επενδυτών στην Ελλάδα άνοιξαν η ERGO (Munich Re), με την εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, και η Eurolife, με τη συμφωνία που υπέγραψε με την καναδική Fairfax.

Aπό το περιοδικό Insurance World (τεύχος Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2024)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*