[starbox]
H ανατίμηση των ασφαλίστρων Υγείας μετά την αύξηση του ΦΠΑ από 13 σε 23% επιβεβαιώθηκε – με αρκετή καθυστέρηση- από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας. Το IW είχε επισημάνει από το καλοκαίρι ότι οι περισσότερες εταιρείες μετακύλυσαν τις αυξήσεις του ΦΠΑ στους ασφαλισμένους μη δυνάμενες (;) να σηκώσουν το κόστος .
Έτσι φαίνεται ότι παρά τους ρυθμούς ανόδου της παραγωγής του κλάδου, τα νέα συμβόλαια είναι σημαντικά λιγότερα απ’ ότι αρχικά είχαν υπολογιστεί. Ο κλάδος υγείας δείχνει με μία εξαιρετικά δυναμική αύξηση (μεσοσταθμικά 20%) κατά την τελευταία διετία όμως το μεγαλύτερο μέρος αυτής προέρχεται από αυξήσεις τιμολογίων. Η ανακοίνωση της ΕΑΕΕ ουσιαστικά επισημαίνει ότι και ο λεγόμενος ‘ιατρικός πληθωρισμός’ (κόστος νοσηλείας, αμοιβές γιατρών κ.ά.) αυξήθηκε το ίδιο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση , οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν να συγκρατήσουν τις αυξήσεις στα τιιμολόγιά τους και ειδικά στον κλάδο Υγείας. Εάν αδρανήσει και ο κλάδος υγείας που έχει μία δυναμική , τότε οι ασφαλιστικές εταιρείες θα επιστρέψουν στην εσωστρέφεια που είχαν πριν από μερικά χρόνια και δυσκολεύονταν να πουλήσουν Υγεία. Ας μην ξεχνάμε ότι ουσιαστικά μόνο ο κλάδος Υγείας «πουλιέται» από επιλογή, ο κλάδος αστικής ευθύνης αυτοκινήτου είναι υποχρεωτικός εκ νόμου και δυστυχώς υποτιμολογείται για να διατηρηθούν μερίδια αγοράς. Σε ότι αφορά το αυτοκίνητο, τα ασφάλιστρα το 2016 δείχνουν να σταθεροποιούνται στα χαμηλά επίπεδα. Όπως έχουμε γράψει , ο τιμολογιακός ανταγωνισμός δίνει τη θέση του σε ανταγωνισμό δικτύων, δηλαδή ποιος θα κρατήσει τη θέση του στην αγορά. Κερδίζουν άραγε οι Διαμεσολαβούντες; Μόνο οι ισχυροί .
Οι πλέον αδύναμοι και οι μη έχοντες πιστοποίηση ουσιαστικά παίρνουν μία θέση μέσα στις «αγκαλιές» του συστήματος και περιμένουν να ζήσουν από τις μικρές προμήθειες που θα τους δώσουν οι μεγάλοι του κλάδου για να συγκεντρώσουν την παραγωγή τους. Εάν υπολογίσουμε ότι και τα Δικαιώματα επί των συμβολαίων έχουν αυξηθεί , τα περιθώρια κέρδους των μικρών διαμεσολαβητών μειώνονται δραματικά.