της Ελενας Ερμείδου
Μία υπογραφή συμφωνίας παρόμοια με αυτή της «Συμφωνίας της Γενεύης» που υπεγράφη το 1949 μετά την λήξη του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ζητά η Microsoft δια στόματος του προέδρου της με στόχο να αντιμετωπιστεί ενιαία και αξιόπιστα το φαινόμενο των διαδικτυακών επιθέσεων κρατών προς άλλα κράτη.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith από το βήμα διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ για την ασφάλεια του διαδικτύου πρότεινε την υπογραφή της «Ψηφιακής Συμφωνίας της Γενεύης». Βάσει αυτής συμφωνίας θα συγκροτηθεί ένα ανεξάρτητο όργανο το οποίο θα εξετάζει, θα διερευνά και θα μπορεί να προβεί σε ανακοινώσεις οι οποίες θα αποδεικνύουν διαδικτυακά κυβερνητικά χτυπήματα
Οι εταιρείες τεχνολογίας διευκρίνισε ο πρόεδρος της Microsoft έχουν ανάγκη να προστατέψουν την αξιοπιστία τους, να διατηρήσουν την σταθερότητα και την ουδετερότητα τους στο περιβάλλον σε περίπτωση σοβαρών διαφωνιών που προκύπτουν από τέτοια διαδικτυακά χτυπήματα.
Οι κυβερνήσεις, προσέθεσε το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιούν ως μέσα τα διαδικτυακά χτυπήματα, προκειμένου να σχεδιάσουν τις πολιτικές τους. Παρά, δε την αύξηση των συμβάντων, τονίζει ο ίδιος, ελάχιστα έχουν επιτευχθεί σε επίπεδο διεθνών συμφωνιών.
ΗΠΑ – Κίνα για παράδειγμα το 2015 υπέγραψαν μία συμφωνία για την προστασία της πνευματικής περιουσίας έναντι cyber χτυπημάτων. Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και μία ακόμα συμφωνία που υπεγράφη λίγα αργότερα από μία ομάδα που περιελάμβανε 20 κράτη.