[starbox]
Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015. Μία ημέρα που ξημέρωσε συννεφιασμένη και βροχερή και που ελπίζουμε το βράδυ να δύσει ο ήλιος όπως αρμόζει σε μία θερινή ημέρα, μέσα σε γαλήνη και αισιοδοξία. Μία ημέρα που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την νεότερη οικονομική ιστορία της Ελλάδας αφού σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει την επόμενη πορεία της χώρας μέσα σε ένα ευρωπαικό περιβάλλον ή μέσα σε μία οικονομική απομόνωση.
Για τον ασφαλιστικό κλάδο , η παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος , Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου ήταν καταλυτική την Παρασκευή. Σήμερα δεν διακυβεύονται ούτε παραγωγές, ούτε ασφαλιστήρια , ούτε τεχνικά αποθέματα ούτε φερεγγυότητες εταιρειών. Σήμερα ή τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα, διακυβεύεται το μέλλον ενός κλάδου. Aπό εδώ και πέρα θα αποφασιστεί εάν ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ελλάδα θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα σε περιβάλλον ανάπτυξης και κερδοφορίας ή θα περάσει πάλι σε εσωστρέφεια.
Μπορεί κάποιοι να αμφιβάλλουν για το αν ο κλάδος αναπτύσσεται δυναμικά. Ίσως και να μην αναπτύσσεται όπως θα έπρεπε , ωστόσο εάν γυρίσουμε και κάνουμε κάποια σύγκριση με το τι ήταν η ελληνική ασφαλιστική αγορά πριν από 20-30-40 χρόνια (για τους παλαιότερους) θα δούμε ότι τα βήματα προόδου είναι μεγάλα. Ένα «επιχειρηματικό χωριό» έδωσε σταδιακά τη θέση του σε μία «επαγγελματική μεγαλούπολη».
Η ελληνική ασφαλιστική κοινότητα πέρασε σταδιακά από τη φάση της υπανάπτυξης στην φάση της ισοτιμίας με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Οι ξένοι ασφαλιστικοί κολοσσοί όπως η Allianz, η AXA, η Generali, η Ergo , η Ahmea , η Groupama κά ήρθαν στην Ελλάδα για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν γιατί έβλεπαν ότι υπήρχαν πιθανότητες ανάπτυξης και ο δεύτερος γιατί η χώρα κινούνταν μέσα στην Ευρωζώνη και οι κίνδυνοι οικονομικής και επιχειρηματικής «εκτροπής» ήταν μικροί.
Στην περίπτωση της ρήξης και της απομάκρυνσης από τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τα δύο δεδομένα αλλάζουν. Το εισόδημα προς επένδυση-ασφάλιση θα μειωθεί δραματικά (κατά 60% τουλάχιστον) λένε οι οικονομολόγοι και σαφώς αυτό θα επηρεάσει και την ασφαλιστική αγορά που θα συρρικνωθεί. Το δεύτερο δεδομένο , δηλαδή η επιχειρηματική ασφάλεια μέσα στην Ευρωζώνη θα εκλείψει και αυτό με αποτέλεσμα να υπάρξουν εταιρείες που θα φύγουν αφού δεν θα υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να αναλάβουν το ρίσκο της παραμονής τους σε μία χώρα εκτός Ευρωζώνης.
Ελάχιστοι μέσα στην ασφαλιστική αγορά θέλουν τη ρήξη με τους εταίρους και την απομάκρυνση της χώρας από τον ζωτικό της χώρο, αυτόν της Ευρώπης. Εύκολες συμμαχίες εκτός Ευρωζώνης δεν υπάρχουν και αυτό φαίνεται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η προσέγγισε με την Κίνα και τη Ρωσία.