Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Η θέση σε ισχύ του Κανονισμού Γενικής Προστασίας Δεδομένων (General Data Protection Regulation-GDPR) σε όλες τις χώρες της ΕΕ τον Μάιο του 2018 αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον (αντ)ασφαλιστικό κλάδο φέτος, δίνοντας ισχυρή ώθηση στις cyber ασφαλίσεις, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.
“Εκτιμούμε ότι οι νέοι κανόνες θα τονώσουν τον ενδιαφέρουν για καλύψεις έναντι του cyber κινδύνου, με δεδομένα τα βαριά πρόστιμα και τις αυστηρές ρυθμίσεις που εισάγονται για περιπτώσεις υποκλοπής δεδομένων”, σχολίασε ο Iain Bremner, εκτελεστικός διευθυντής της Barbican Managing Agency.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Samit Shah της BitSight: “Νομίζω ότι η συζήτηση για την διαχείριση των cyber κινδύνων θα ενταθεί φέτος. Οι εταιρείες επιθυμούν διακαώς να αποφύγουν την δημόσια έκθεση που συνεπάγεται μια μεγάλη παραβίαση δεδομένων και θα κάνουν ό,τι απαιτείται για να την αποφύγουν”.
Οι cyber κίνδυνοι παραμένουν δύσκολοι στην πρόβλεψή τους, όχι μόνο λόγω της έλλειψης ιστορικών στοιχείων, αλλά και λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης της απειλής. “Το underwriting είναι ένα κράμα τέχνης και επιστήμης, αλλά οι καλοί underwriters γνωρίζουν πότε έχουν επαρκείς πληροφορίες για να λάβουν τις αποφάσεις τους ”, συνέχισε ο κ. Shah. “Πολλοί underwriters cyber κινδύνων δεν έχουν ακόμα τα απτά δεδομένα που χρειάζονται..Θεωρώ ότι φέτος θα κατορθωσουν να μοχλεύσουν τα διαθέσιμα στοιχεία για να παίρνουν στο εξής πιο έξυπνες αποφάσεις για τις εταιρείες τους και τους ασφαλισμένους..”
Ο διευθύνων σύμβουλος της της PERILS AG, Luzi Hitzπαρατηρεί από την πλευρά του ότι η ανάπτυξη του κλάδου των cyber κινδύνων βρισκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Δεδομένης όμως της αυξανόμενης εξάρτησής μας από το Ιντερνετ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξελιχθεί σε μείζονος σημασίας ασφαλιστικό κλάδο “Αυτό βέβαια συνεπάγεται μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για τη βιομηχανία…Θα δημιουργηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες και θα επηρεαστούν οι εσωτερικές διαδικασίες όλων των εταιρειών”, κατέληξε.