της Ελενας Ερμείδου
Το επίσημο δείπνο της MATRIX Broker at Lloyd’s έγινε τόπος συνάντησης της ασφαλιστικής αγοράς στο 20ο Συνέδριο της ΕΑΕΕ Εκεί βρέθηκαν θεσμικοί φορείς και επιχειρηματίες, ξένοι ασφαλιστές και αντασφαλιστές αλλά και οι ειδικοί στα Run-Off.
To στίγμα της επομένης ημέρας το έδωσε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης. Μιλώντας, για τις φυσικές καταστροφές τάχθηκε υπέρ των συνεργειών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, της παροχής κινήτρων και της πρόληψης με στόχο της μείωση του κόστους για τις κυβερνήσεις.
Δεν είναι ψευδείς, όπως είπε ειδήσεις το γεγονός ότι οι φυσικές καταστροφές είναι περισσότερες αλλά και πιο έντονες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τα στοιχεία αποδεικνύουν: πρώτον ότι μέσα σε σαράντα χρόνια, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχασαν περίπου 360 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω των ακραίων καιρικών και κλιματικών καταστροφών. Δεύτερον, η ζημιά σε κρίσιμες υποδομές στην Ευρώπη φτάνει τα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που θα τριπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια και θα λειτουργήσει σε βάρος του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Τρίτον, οι δασικές πυρκαγιές πέρυσι στην Πορτογαλία προκάλεσαν ζημιές που ανέρχονται σε περίπου σε 600 εκατομμύρια ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα η Ευρωπαϊκή Ένωση προσαρμόζεται και σχεδιάζει να εφαρμόσει την Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Είναι στρατηγική με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.
rescEU: ο ορισμός της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης
Μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Επιτρόπου για τα θέματα αυτά είναι το rescEU το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για να γίνει νόμος της ΕΕ. Στόχος, η αναβάθμιση του σημερινού ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ο οποίος είναι το συλλογικό μέσο για την αντιμετώπιση καταστροφών.
Το rescEU: θα ενισχύσει τον εξοπλισμό αντίδρασής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη και την ετοιμότητα. Μέσα από το rescEU, όπως επεσήμανε ο Επίτροπος θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στα κράτη-μέλη, προκειμένου να βελτιώσουν την πρόληψη των φυσικών καταστροφών, δίνοντας έμφαση στην κουλτούρα της πρόληψης σε όλο το εύρος του κοινωνικού φάσματος.
Ασφάλιση έναντι των καταστροφικών κινδύνων
Η ΕΕ με το Σχέδιο Δράσης της, προωθεί τη μείωση του καταστροφικού κινδύνου σε όλες τις πολιτικές της, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά στις καταστροφές. Οι ασφάλειες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην καταπολέμηση των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προσφέροντας κίνητρα για τη μείωση των κινδύνων. Γεγονός είναι ότι ο ρόλος του κλάδου σας στην πρόληψη του κινδύνου έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ, μέσα από την Πράσινη Χάρτα του 2013 και το πλαίσιο Sendai του 2015.
Παρά ταυτά, η ασφαλιστική κάλυψη του καταστροφικού κινδύνου παραμένει χαμηλή σε πολλές χώρες της ΕΕ. Στην πραγματικότητα, οι κυβερνήσεις συχνά ενεργούν ως ασφαλιστές ύστατης λύσης, χωρίς αυτό να αποτελεί λύση. Ετσι, οι απώλειες σε περίπτωση καταστροφών αυξάνονται. Ανάλογα αυξάνεται και το δημόσιο κόστος.
Οικονομικά ανταποδοτικό μέτρο αποτελεί η ανάπτυξη της ασφάλειας έναντι του κινδύνου καταστροφών, με επίκεντρο την πρόληψη. Θα πρέπει ως εκ τούτου να βρίσκεται στο επίκεντρο των εθνικών στρατηγικών για τη μείωση των κινδύνων. Τέλος, και να ενσωματωθεί σε σχέδια διαχείρισης καταστροφών.
Με το τρόπο αυτό επεσήμανε αυξάνονται παράλληλα και οι προοπτικές του κλάδου για ανάπτυξη και διείσδυση σε νέες αγορές.