Της Λαλέλας Χρυσανθόπουλου
Χαμηλότερη κερδοφορία φέτος σε σχέση με το 2016 αναμένει η Munich Re, καθώς η πίεση στις τιμές των αντασφαλίστρων παραμένει, τη στιγμή που ο κορυφαίος αντασφαλιστικός όμιλος του κόσμου επωμίζεται αυξημένα κόστη λόγω των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες.
Η γερμανική εταιρεία προβλέπει ότι τα κέρδη για της χρήση του 2017 θα κυμανθούν μεταξύ 2-2,4 δισ. ευρώ, έναντι 2,6 δισ. ευρώ το 2016. Υπενθυμίζεται ότι τα αντασφάλιστρα κινούνται πτωτικά εδώ και αρκετά χρόνια λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού στον κλάδο και την έλλειψη μεγάλων φυσικών καταστροφών που οδηγούν σε αυξημένη ζήτηση για αντασφαλιστική κάλυψη.
«Δεν έχουμε ακόμα δει τον πάτο του τρέχοντος πτωτικού κύκλου, πιστεύουμε όμως ότι σύντομα θα τον φτάσουμε», δήλωσε ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Munich Re Nikolaus von Bomhard που θα παραδώσει τα ηνία του ομίλου στον Joachim Wenning τον επόμενο μήνα.
Οπως και οι ασφαλιστικές, έτσι και οι αντασφαλιστικές εταιρείες ανησυχούν για την διαταραχή του (αντ)ασφαλιστικού κλάδου από μια νέα γενιά νεοφυών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, τις λεγόμενες insurtechs, ενώ δυνητικό ανταγωνισμό αντιμετωπίζουν και από τις εφαρμογές που αναπτύσσουν κολοσσοί της τεχνολογίας και της κοινωνικής δικτύωσης όπως οι Amazon και Facebook.
H Munich Re και άλλοι μεγάλοι παίκτες της (αντ)ασφαλιστικής βιομηχανίας όπως η γαλλική ΑΧΑ και η βρετανική Aviva ήδη έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις σε insurtechs. Η τεχνολογική αλλαγή υποχρεώνει την Munich Re «να συνάψει συμμαχίες που δεν θα εξέταζε καν υπό άλλες συνθήκες», σημείωσε ο γερμανικός όμιλος, εξηγώντας γιατί αναμένει χαμηλότερη κερδοφορία φέτος.
Η Munich Re ανακοίνωσε επίσης ότι θα υλοποιήσει πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 1 δισ. ευρώ έως τον Απρίλιο του 2018, όπως έπραξε το 2015 και 2016. Η επαναγορά έως και 11 εκατ. μετοχών αντιστοιχεί στο 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με βάση την τρέχουσα τιμής της μετοχής.
Οι αντασφαλιστικές εταιρείες καταφεύγουν σε επαναγορές ιδίων μετοχών καθώς αγωνίζονται να αξιοποιήσουν αποδοτικά τα κεφάλαιά τους με φόντο τις πιέσεις στα αντασφάλιστρα. Η ανταγωνίστρια της Munich Re, Swiss Re, ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 1 δισ. ελβετικών φράγκων τον προηγούμενο μήνα. Ο κ. Von Bomhard, πάντως, δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει «ευέλικτος» αναφορικά με αντίστοιχα προγράμματα στο μέλλον, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για εξαγορές ή για επενδύσεις στην οργανική ανάπτυξη του γερμανικού κολοσσού.