back to top
27.5 C
Athens
Πέμπτη 2 Ιουλίου 2026

Munich Re: Σαρώνουν οι καταστροφές, 95% άνω του μέσου όρου 10ετίας

Έλενα Ερμείδου

Σαρώνουν την υφήλιο οι οικονομικές και ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές. Για πρώτη φορά στα χρονικά οι ασφαλισμένες ζημιές ξεπέρασαν το 95% του μέσου όρου δεκαετίας.  Τον δείκτη ζημιών ανέβασαν τα καταστροφικά συμβάντα στις ΗΠΑ.

- Advertisement -

Η Munich Re εκτιμά ότι οι παγκόσμιες ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές έφτασαν τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, ποσοστό περίπου 95% πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών πρώτου εξαμήνου έτους, με τις συνολικές οικονομικές ζημιές στα 131 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσοστό 30% άνω του μέσου όρου των τελευταίων 10 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της NatCatSERVICE της Munich Re.

Οι ασφαλισμένες ζημίες το πρώτο εξάμηνο 2025, ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ζημιών από το 1980 έτος κατά το οποίο η Munich Re ξεκίνησε να συλλέγει δεδομένα. Πρόκειται για ποσοστό που είναι κατά 25% υψηλότερο από το σύνολο του πρώτου εξαμήνου του 2024 και 51% υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

- Advertisement -

Πρωτοστατούν οι ΗΠΑ

Στο ποσοστό των παγκοσμίων ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές, πρωτοστατούν οι ΗΠΑ και πάλι με τις μεγάλες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια να αποτελούν το σημαντικότερο μεμονωμένο γεγονός ζημίας. Σοβαρές επιπτώσεις στο δείκτη ζημιών της Munich Re είχαν επίσης  οι σφοδρές καταιγίδες, και οι πλημμύρες στις ΗΠΑ .

Τα καταστροφικά γεγονότα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες αντιπροσωπεύουν το 88% των συνολικών ζημιών και το 98% των ασφαλισμένων ζημιών, ενώ οι σεισμοί αντιπροσώπευαν το 12% και το 2% αντίστοιχα.

Αυξάνεται το ρίσκο εκδήλωσης πυρκαγιών

Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια τον Ιανουάριο του 2025 αριθμούν το ήμισυ των απωλειών για το πρώτο εξάμηνο του 2025, στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Munich Re.

Σύμφωνα με μελέτες που έχει διεξάγει η Munich Re οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυξάνουν τον κίνδυνο και την συχνότητα  των πυρκαγιών. Ωστόσο παρατηρεί ότι οι συνθήκες εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Los Angeles ήταν περίπλοκες.

Οι εκτιμήσεις των (αντ)ασφαλιστών AON και Gallagher Re

Για το ίδιο χρονικό διάστημα η AON υπολογίζει ότι οι ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές θα ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σηματοδοτώντας το δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ από το 2011 που ήταν τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της  Gallagher Re οι ασφαλισμένες ζημιές υπολογίζονται στα 84 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσοστό 55% του μέσου όρους δεκαετίας στα 136 δισεκατομμύρια δολάρια. Και οι δύο μεσίτες (αντ)ασφαλίσεων συμφωνούν ότι τα ποσοστά ασφαλισμένων ζημιών εκτοξεύτηκαν από τις καταστροφές που συνέβησαν στις ΗΠΑ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η μεγάλη έρευνα της ΑΟΝ για τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις των συνταξιοδοτικών παροχών

Όπως παρουσιάστηκε από τον Γ. Κεντούρη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, στο #ocin26

Μια έκπληξη από την Aon στην Ύδρα

Δυο λόγια από τον CEO της Αon έφτασαν για να μας προϊδεάσουν περί των όσων θα ακούσουμε σήμερα στο συνέδριο

26th Insurance & Reinsurance Meeting: Ξεκινά σήμερα με εκδηλώσεις των Aon και Eurolife FFH

Ένας θεσμός συνυφασμένος με το νησί της Ύδρας – Το πρόγραμμα των συζητήσεων και των networking events

Τα μηνύματα των ραντάρ της ERGO και της Munich Re προς τους ασφαλιστές

Η έκθεση «Tech Trend Radar 2026» συνοψίζει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 7: «αν ήξερες!» πόσο εκτεθειμένος είσαι ψηφιακά

Ο Νίκος Γεωργόπουλος, Cyber Risks Advisor της Cromar Insurance Brokers Ltd, εξηγεί μεταξύ άλλων τι πραγματικά ασφαλίζεται σε ένα cyber συμβόλαιο

Η Groupama Ασφαλιστική ανανεώνει με ακόμη υψηλότερς επιδόσεις την πιστοποίηση ETHOS Platinum

Οι αρχές ESG ενσωματώνονται απόλυτα στη λήψη αποφάσεων και στη δημιουργία διαχρονικής αξίας για τους ασφαλισμένους, τους (συν)εργαζομένους και την κοινωνία

ΕΑΕΕ και ΔΕΕΙΑ σε εκδήλωση των Lloyd’s στο Λονδίνο

Παρεμβάσεις που ανέδειξαν τις προοπτικές της οικονομίας και του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα

Η Alpha Bank ολοκλήρωσε την εξαγορά της Altius Insurance Ltd.

Η τράπεζα δημιουργεί τον τρίτο ισχυρότερο ασφαλιστικό πυλώνα της Κύπρου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το Σάββατο 4 Ιουλίου η 2η Εθελοντική Αιμοδοσία του ΕΕΑ

Από τις 09:00 έως τις 14:00 στο ΚΥΒΕ Περιστερίου, με δωρεάν χώρο στάθμευσης

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 7: «αν ήξερες!» πόσο εκτεθειμένος είσαι ψηφιακά

Ο Νίκος Γεωργόπουλος, Cyber Risks Advisor της Cromar Insurance Brokers Ltd, εξηγεί μεταξύ άλλων τι πραγματικά ασφαλίζεται σε ένα cyber συμβόλαιο

Η Groupama Ασφαλιστική ανανεώνει με ακόμη υψηλότερς επιδόσεις την πιστοποίηση ETHOS Platinum

Οι αρχές ESG ενσωματώνονται απόλυτα στη λήψη αποφάσεων και στη δημιουργία διαχρονικής αξίας για τους ασφαλισμένους, τους (συν)εργαζομένους και την κοινωνία

ΕΑΕΕ και ΔΕΕΙΑ σε εκδήλωση των Lloyd’s στο Λονδίνο

Παρεμβάσεις που ανέδειξαν τις προοπτικές της οικονομίας και του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα

Η Alpha Bank ολοκλήρωσε την εξαγορά της Altius Insurance Ltd.

Η τράπεζα δημιουργεί τον τρίτο ισχυρότερο ασφαλιστικό πυλώνα της Κύπρου