back to top
22.1 C
Athens
Παρασκευή 16 Μαΐου 2025

ΗΠΑ: Νέα δεδομένα στον κλάδο υγείας από το deal-μαμούθ CVS-Aetna

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Η αμερικανική αλυσίδα φαρμακείων CVS Health Corp, η μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων των ΗΠΑ ανακοίνωσε την εξαγορά της ασφαλιστικής Aetna Inc έναντι 67,5 δισ. δολ., δημιουργώντας έναν κολοσσό που δημιουργεί νέα δεδομένα στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας. Η CVS θα πληρώσει 207 δολάρια για κάθε μετοχή της Aetna (145 δολ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές). Η τιμή ενσωματώνει premium 29% στην τιμή της μετοχής της Aetna στις 25 Οκτωβρίου, όταν γνωστοποιήθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο ομίλων.
Το deal CVS-Aetna παντρεύει την μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων των ΗΠΑ με την τρίτη μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας. Η CVS διαχειρίζεται επίσης τις συνταγογραφήσεις για λογαριασμό πολλών εταιρειών και ασφαλιστικών, μια δραστηριότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς από τους 22 εκατ. πελάτες της Aetna στα φαρμακεία της CVS όταν θέλουν να πάρουν τα φάρμακά τους. Σε κοινή τους συνέντευξη, ο διευθύνων σύμβουλος της CVS Larry Merlo και ο ομόλογός του της Aetna Mark Bertolini δήλωσαν ότι η συγχώνευση των δυο εταιρειών θα βοηθήσει την CVS να επεκτείνει την γκάμα των βασικών ιατρικών υπηρεσιών που προσφέρει, καθιστώντας τις πιο προσβάσιμες και λιγότερο ακριβές.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τα άμεσα χρηματοοικονομικά οφέλη είναι περιορισμένα. Οι δυο εταιρείες, όμως φαίνεται να «ποντάρουν» στα μακροπρόθεσμα κέρδη που θα προκύψουν από την αναδιάταξη του τοπίου στον κλάδο υγείας και τη δημιουργία «10.000 νέων πυλών εισόδου στο σύστημα υγείας» στα φαρμακεία της CVS. «Σκεφτείτε αυτά τα φαρμακεία ως κόμβους ενός νέου συστήματος για την παροχή υπηρεσιών υγείας στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Merlo. «Φέρνουμε τις ιατρικές υπηρεσίες εκεί που οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται».
Η CVS και η Aetna δίνουν τα χέρια καθώς ο κλάδος υγείας «κοιτά» την Amazon και διερωτάται πώς ο κολοσσός του διαδικτυακού λιανεμπορίου θα μπορούσε να διαταράξει (και) την πώληση και διανομή ιατρικών προϊόντων εάν εισέλθει στον χώρο. Ο Merlo της CVS απέρριψε την ιδέα ότι το deal αποτελεί αμυντική κίνηση ενάντια σε πιθανή επιθετική είσοδο της Amazon στον κλάδο υγείας.
Οι τάσεις συγκέντρωσης στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας των ΗΠΑ είχαν εκδηλωθεί από καιρό, καθώς οι ασφαλιστικές επιδίωκαν να έχουν περισσότερο έλεγχο στην ιατρική περίθαλψη των πελατών τους. Ομως, δυο συγχωνεύσεις-μαμούθ μεταξύ ασφαλιστικών, αυτή της Aetna με την Humana και αυτή της Cigna με την Anthem κατέρρευσαν φέτος επειδή κρίθηκε ότι στρέβλωναν τον ανταγωνισμό, υποχρεώνοντας τις εταιρίες να κοιτάξουν πέρα από τους ανταγωνιστές τους για δυνητικά deals. To εάν η συμφωνία CVS-Aetna θα περάσει τον σκόπελο των εποπτικών αρχών θα κριθεί εν πολλοίς από το ποια αρχή θα την εξετάσει, σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg. Η Επιτροπή Ομοσπονδιακού Εμπορίου κρίνει πιο επιεικώς τις συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών με συναφείς δραστηριότητες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, από την άλλη, είναι πιο αυστηρό, όπως φάνηκε και από το «μπλοκάρισμα» της συγχώνευσης μεταξύ AT&T και Time Warner τον Οκτώβριο. Ο κ. Bertolini της Aetna δήλωσε ότι οι δυο εταιρίες είναι έτοιμες να πράξουν ό,τι απαιτείται προκειμένου να εγκριθεί το deal.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz-Trade, Γερμανία: Στροφή σε αμυντικές επενδύσεις με αύξηση χρέους

Η πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Bundestag εξαίρεσε τις αμυντικές δαπάνες από τον κανονικό προϋπολογισμό, επιτρέποντας νέο χρέος άνω

Allianz Trade: Πόσο θα κοστίσουν οι δασμοί Τράμπ σε Ευρώπη και Κίνα

Σε αναστολή μπήκαν οι δασμοί στο Μεξικό και το Καναδά, ποιοι θα δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα μετά την επιβολή των δασμών

Allianz-Trade: Το 2024 θα καταγραφεί ως έτος ρεκόρ για τις αφερεγγυότητες, των πτωχεύσεων ηγείται η Δυτική Ευρώπη

Το 2024 θα καταγραφεί ως το έτος ρεκόρ για τις αφερεγγυότητες, των πτωχεύσεων ηγείται η Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με την Allianz-Trade. 

Allianz Trade: Κίνα ή ΗΠΑ; Χώρες όπως η Ελλάδα μπορεί να κληθούν να επιλέξουν παράταξη

Μεγάλος χαμένος από την πολιτική των ΗΠΑ είναι η Ευρώπη. Aκροβατεί πάνω στην νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνουν οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ABC: Career Code Event με τη συμμετοχή των Κ. Σεμερτζόγλου και Ελ. Παπασπυροπούλου

Για τις προοπτικές καριέρας στον κλάδο της ασφάλισης μίλησαν ενώπιον 400 φοιτητών οι κ.κ. Κωνσταντίνος Σεμερτζόγλου, Managing Director της

Τα βασικά μεγέθη της ασφαλιστικής αγοράς. Mερίδιο αγοράς, loss ratio, ενεργητικό, Φερεγγυότητα

Τo 2024 δεν παρατηρήθηκαν αξιόλογες μεταβολές στη διάρθρωση της ελληνικής αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης, με 34 ασφαλιστικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

«Καμπανάκι» για όσους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές δεν έχουν καταθέσει στο Ε.Ε.Α. επαναπιστοποιήσεις και συμβόλαια αστικής ευθύνης

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο διαγραφής από το Μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) είναι όσοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές

Allianz: Ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας το 1ο τρίμηνο του 2024 στα 4,2 δισ. ευρώ

Ρεκόρ κατέγραψαν τα λειτουργικά κέρδη της Allianz το πρώτο τρίμηνο του 2025 στα 4,2 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 6,3%

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ABC: Career Code Event με τη συμμετοχή των Κ. Σεμερτζόγλου και Ελ. Παπασπυροπούλου

Για τις προοπτικές καριέρας στον κλάδο της ασφάλισης μίλησαν ενώπιον 400 φοιτητών οι κ.κ. Κωνσταντίνος Σεμερτζόγλου, Managing Director της

Τα βασικά μεγέθη της ασφαλιστικής αγοράς. Mερίδιο αγοράς, loss ratio, ενεργητικό, Φερεγγυότητα

Τo 2024 δεν παρατηρήθηκαν αξιόλογες μεταβολές στη διάρθρωση της ελληνικής αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης, με 34 ασφαλιστικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

Οι κυβερνήσεις ως (αντ-)ασφαλιστές

Όσοι παρακολουθούμε από κοντά την ασφαλιστική αγορά, και ιδιαίτερα τη δραστηριότητα των θεσμικών φορέων, όπως είναι και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών

H DAÈS υποστηρικτής της 3ης Συλλεκτικής Έκθεσης Αθηνών

Η DAES ήταν υποστηρικτής της 3ης Συλλεκτικής Έκθεσης Αθηνών που διοργανώθηκε το διήμερο 10 και 11/05/2025 στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Καμπανάκι» για όσους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές δεν έχουν καταθέσει στο Ε.Ε.Α. επαναπιστοποιήσεις και συμβόλαια αστικής ευθύνης

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο διαγραφής από το Μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) είναι όσοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές