Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Θετικές είναι οι αναπτυξιακές προοπτικές για τον αντασφαλιστικό κλάδο, παρά τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που έστειλαν οι οικονομικοί διευθυντές (CFO’s) μεγάλων εταιρειών που έλαβαν μέρος στο Ασφαλιστικό Συνέδριο που διοργάνωσε στις Βερμούδες ο συμβουλευτικός-ελεγκτικός οίκος PwC. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο Jeffrey Sangster, πρώην οικονομικός διευθυντής της Validus Holdings, ο Mario Bonaccorso, οικονομικός διευθυντής της PartnerRe και ο Stephen Robb, οικονομικός διευθυντής της AXA XL.
Όλοι τους υποστήριξαν ότι η αντασφαλιστική βιομηχανία πρέπει να γίνει πιο καινοτόμος και επιθετική στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και το κλείσιμο του κενού ασφαλιστικής προστασίας. Όπως σχολίασε ο Matthew Britten, υπεύθυνος της PwC για τον (αντ)ασφαλιστικό κλάδο, «Η βιομηχανία βρίσκεται σε τροχιά αξιοποίησης της δυναμικής που φέρνει η τεχνολογική πρόοδος για την επίλυση προβλημάτων όπως το κλείσιμο της ψαλίδας ασφαλιστικής προστασίας και η ανάπτυξη και τιμολόγηση των προϊόντων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων, «άυλων» κινδύνων που απειλούν τους πελάτες. Ωστόσο, οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να αυξήσουν την ευελιξία και την προθυμία τους να πειραματιστούν και να πάρουν ρίσκα για να διασφαλίσουν ότι η πρόοδος αυτή δεν θα περιοριστεί στις «παρυφές» του κλάδου».
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της PwC, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών συμφωνούν με τα συμπεράσματα των οικονομικών διευθυντών τους, αφού το 90% των ερωτηθέντων δήλωσαν αισιόδοξοι για τις προοπτικές της εταιρείας τους την επόμενη τριετία.
«Υπάρχουν σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες για τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρίες, συνδράμοντας τις κυβερνήσεις στην άμβλυνση κινδύνων (de-risking) και στο κλείσιμο του ασφαλιστικού κενού και αναπτύσσοντας νέα προϊόντα για την αντιμετώπιση «άυλων» κινδύνων όπως ο cyber κίνδυνος», κατέληξε ο κ. Britten.