Παρεμπόριο εκατομμυρίων, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία ασθενών και στην οικονομία των χωρών, συνιστά η παράνομη πώληση πλαστών φαρμάκων, με όχημα το διαδίκτυο. Όπως τονίστηκε στο 17o συνέδριο-έκθεση PHARMA point, που διοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της πόλης, η «μάστιγα» αυτή έχει εξαπλωθεί και στη χώρα μας.
Μάλιστα, πλέον τα πλαστά αυτά φάρμακα δεν είναι μόνο τα γνωστά και ως «lifestyle», δηλαδή σκευάσματα για τη στυτική δυσλειτουργία, την αλωπεκία, την παχυσαρκία κοκ, αλλά οι λαθρέμποροι διακινούν μέσω διαδικτύου και φάρμακα που προορίζονται για σοβαρότατες ασθένειες, όπως μαλάρια και φυματίωση, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, είναι σχεδόν αδύνατο, ακόμη και για έναν επαγγελματία, να ξεχωρίσει μόνο από τη συσκευασία πότε ένα φάρμακο είναι πλαστό.
Όπως εξήγησε ο διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (ΚΟΕΦ) Αρτούρος Ισσέγιεκ, τα ποσά που παίζονται είναι πολύ υψηλά, αφού τα κυκλώματα στοχεύουν να αποσπάσουν μερίδιο από μια αγορά που μόνο στην Ευρώπη αγγίζει τα 230 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, για τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το συνολικό κόστος από την παράνομη πώληση πλαστών φαρμάκων αναλογεί κατά μέσο όρο στο 4,4% των συνολικών πωλήσεων, το οποίο μεταφράζεται σε 10,2 δις ευρώ το χρόνο, ποσά που καταλήγουν στις τσέπες των λαθρεμπόρων. Το ποσοστό αυτό διαφέρει μεταξύ των χωρών, ενώ σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τελωνεία και επιχειρήσεις εντοπισμού παράνομων φαρμάκων, εκτοξεύεται στο 12% για την Ελλάδα και στο 10% για την Κύπρο. Αντιθέτως σε χώρες όπου λαμβάνονται μέτρα πάταξης του φαινομένου, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό αυτό είναι μόλις 1,3% και 1% αντίστοιχα.
«Τα πλαστά φάρμακα που μπορεί να αγοράσει κάποιος μέσω διαδικτύου δεν έχουν δραστικά συστατικά σε ποσοστό 60%, ενώ έχουν λανθασμένες ποσότητες δραστικών συστατικών σε ποσοστό 17%, λανθασμένα συστατικά σε ποσοστό 16% και εάν είμαστε τυχεροί σωστά συστατικά σε ποσοστό μόλις 7%», τόνισε ο κ. Ισσέγιεκ και πρόσθεσε ότι «το 50% των φαρμάκων που αγοράζονται από ιστοσελίδες που αποκρύπτουν την πραγματική τους διεύθυνση είναι πλαστά. Το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσει το κοινό τον κίνδυνο στον οποίο βάζει τον εαυτό του αγοράζοντας φάρμακα από μη εγκεκριμένες πηγές».
Από την άλλη, τα φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία της χώρας μας είναι απολύτως ασφαλή. Το διπλό barcode που υπάρχει στις συσκευασίες των σκευασμάτων μηδενίζει οποιαδήποτε απόπειρα να περάσει στη νόμιμη αλυσίδα πώλησης στην Ελλάδα κάποιο πλαστό φάρμακο, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Διονύσης Ευγενίδης.
«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πώλησης πλαστών φαρμάκων από τα ελληνικά φαρμακεία, τα οποία είναι απολύτως προστατευμένα με τη χρήση του διπλού barcode που υπάρχει στα αυτοκόλλητα κουπόνια όλων ανεξαιρέτως των φαρμάκων», επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης.
Πώς να αποφύγετε την αγορά πλαστών φαρμάκων από το διαδίκτυο
Σύμφωνα με τον κ. Ισσέγιεκ, όταν ένας πολίτης ετοιμάζεται να αγοράσει ένα φάρμακο μέσω διαδικτύου, πρέπει προηγουμένως να αναζητήσει τις απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
-Είναι φάρμακο συνταγής και μπορείς να το αγοράσεις χωρίς συνταγή;
-Έχει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ή από άλλες αρμόδιες αρχές;
-Διαθέτει εγγεγραμμένο φαρμακοποιό για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας;
-Είναι καταχωρημένη η διεύθυνση URL (Uniform Resource Locator) της ιστοσελίδας στη χώρα σας; (ελέγξτε στο www.whois.net)
-Πόσες ιστοσελίδες ανήκουν σε κάθε καταχωρηθέντα; (ελέγξτε στο www.reversewhois.com)
-Υπάρχει τηλεφωνικός αριθμός που μπορείτε να καλέσετε για να πραγματοποιήσετε την παραγγελία σας; Αν ναι, λειτουργεί;
– Η ιστοσελίδα προσφέρει «εκπτώσεις», «πακέτα δειγμάτων», «νέες θεραπείες» ή «εκπληκτικά αποτελέσματα»;
-Η ιστοσελίδα προσφέρει «ηλεκτρονική διαβούλευση»; Αν ναι, να είστε πολύ προσεχτικοί (συνήθως είναι για τη δημιουργία εντυπώσεων).