της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Χρονιά όχι μόνο εφαρμογής της Solvency II αλλά και των διετών stress tests που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) θα είναι το 2016 για τις ασφαλιστικές εταιρείες της ΕΕ.
Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της EIOPA Gabriel Bernardino με την αφορμή της δημοσίευσης της εξαμηνιαίας έκθεσης της Αρχής για την Χρηματοοικονομική Σταθερότητα του κλάδου (αντ)ασφαλίσεων και επαγγελματικών συντάξεων, τα stress tests του επόμενου έτους θα επικεντρωθούν στις δυο βασικές εστίες κινδύνου που είναι η διατήρηση του περιβάλλοντος υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων επί μακρόν και το λεγόμενο “double hit scenariο”. Ο λόγος για την μείωση της αξίας του ενεργητικού των ασφαλιστικών με παράλληλη αύξηση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν, η οποία έχει σοβαρότατες αρνητικές παρενέργειες για την βιωσιμότητα και των δυο κλάδων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
“Είμαι πεπεισμένος ότι τα σοκ που θα περιλαμβάνει η άσκηση θα επιτρέψουν στην EIOPA και τις εθνικές εποπτικές αρχές να καταλήξουν σε χρήσιμα συμπερασματα για τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων που θα αμβλύνουν τους κινδύνους αυτούς και θα καθορίσουν τους χώρους που εντοπίζονται νέες εστίες δυνητικών κινδύνων”, υπογράμμισε ο κ. Bernardino.
Πράγματι, η Εκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας της EIOPA αναδεικνύει τα χαμηλά επιτόκια ως κύριο “πονοκέφαλο”, καθώς η αδυναμία επανεπένδυσης των κεφαλαίων καθιστά ευάλωτες τις ασφαλιστικές, ιδίως αυτές του κλάδου ζωής. Στο περιβάλλον αυτό, οι εταιρείες αφενός υποχρεώνονται από την πλευρά του ενεργητικού να αναλάβουν αυξημένους κινδύνους στο κυνήγι των αποδόσεων (κάτι που αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στην αύξηση του μεριδίου των μετοχών στα χαρτοφυλάκια από 10% το 2008 στο 14% τον Ιούνιο του 2015 με παράλληλη μείωση του μεριδίου των εταιρικών ομολόγων από 17% σε 14% την ίδια περίοδο). Από πλευράς παθητικού, επεκτείνονται σε πιο υψηλού ρίσκου δραστηριότητες (που αυξάνουν την έκθεσή τους σε συστημικά γεγονότα) και σε πιο επικίνδυνες περιοχές. “Η συνεχής ενίσχυση των δραστηριοτήτων σε αναδυόμενες αγορές που χαρακτηρίζονται από πιο ευμετάβλητους οικονομικούς κύκλους και μεγάλους γεωπολιτικούς κινδύνους σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κάτι που επηρεάζει το προφίλ ρίσκου των ασφαλιστικών”, αναφέρεται στην έκθεση της EIOPA.
Σημειώνεται τέλος ότι η έκθεση περιλαμβάνει ένα ειδικό κεφάλαιο με τίτλο “Αξιολογώντας τον Συστημικό Κίνδυνο της Ευρωπαϊκής Ασφαλιστικής Βιομηχανίας”, δια του οποίου η EIOPA συνεισφέρει στον εποικοδομητικό διάλογο με τις εθνικές εποπτικές αρχές και την ακαδημαϊκή κοινότητα για τους συστημικούς κινδύνους που απειλούν τους κλάδους ασφαλίσεων και επαγγελματικών συντάξεων.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το κείμενο της έκθεσης εδώ