«Η ασφάλιση φυσικών καταστροφών είναι ιδιαίτερα προσιτή σχετικά με αυτό που προσφέρει», αναφέρει η κ. Εύα Λαμπρινούδη, διευθύντρια Γενικών Κλάδων στην Ευρωπαϊκή Πίστη, σημειώνοντας: «Η Ελλάδα είναι κατεξοχήν σεισμική χώρα και η έκταση κινδύνου είναι πολύ μεγάλη αν σκεφτεί κανείς τη συσσώρευση ανά περιοχή. Επίσης, τα τελευταία έτη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πολύ συχνά και έντονα και ολόκληρες περιοχές πλήττονται από πλημμύρες και χαλάζι.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες, για να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε πιθανή μεγάλη καταστροφή, αγοράζουν κεφάλαια από μεγάλους αντασφαλιστικούς οργανισμούς, οι οποίοι αιτούνται ανάλογα αντασφάλιστρα της μεγάλης επικινδυνότητας.
Παρ’ όλα αυτά, οι ασφαλιστικές εταιρείες, για να προσελκύσουν μεγαλύτερο μέρος υποψήφιων πελατών, παρέχουν τη συγκεκριμένη κάλυψη συνήθως μέσα σε πακέτα καλύψεων σε πολύ χαμηλές τιμές».
στην Κυρέλα Πέτρου
iw? Έχει αλλάξει κάτι μετά την καταστροφή στο Μάτι;
απ. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, την 23η Ιουλίου 2018, θα περίμενε κανείς ότι η ζήτηση της ασφάλισης της περιουσίας έναντι πυρός και φυσικών καταστροφών θα αυξανόταν κατακόρυφα. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι μόνο το 15% των κατοικιών που έπαθαν ζημιές ήταν ασφαλισμένα. Θα περίμενε κανείς ότι ο κόσμος θα θορυβούνταν και θα έτρεχε να ασφαλίσει την περιουσία του.
Δυστυχώς, όμως, δεν άλλαξε τίποτα, καταδεικνύοντας ότι η ασφαλιστική συνείδηση στους Έλληνες, παρ’ όλες τις καταστροφές και στο Μάτι και στην Κινέτα και στη Ζάκυνθο το 2018, εξακολουθεί να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
iw? Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο πελάτης για να ασφαλιστεί έναντι φυσικών καταστροφών;
απ. Οι προϋποθέσεις για την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών είναι για κάθε κάλυψη χωριστά. Για παράδειγμα, για την κάλυψη σεισμού, το κτήριο πρέπει να είναι κατασκευασμένο από το 1960 και μετά, σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό και με άδεια κατασκευής. Για την κάλυψη πλημμύρας, το κτήριο δεν θα πρέπει να εφάπτεται με ρέμα ή ποτάμι ή χείμαρρο κ.λπ.
iw? Ποιο είναι το βασικό μοντέλο που εφαρμόζει το κράτος και ποια προβλήματα προκύπτουν από αυτό;
απ. Το κράτος μετά από μια μεγάλου μεγέθους καταστροφή συνεισφέρει με κάποιο βοήθημα, όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ασφαλιστική κάλυψη, που θα επαναφέρει την περιουσία που έχει πληγεί στην κατάσταση που ήταν πριν την καταστροφή.
Η ασφάλιση είναι πράξη σοφίας και οι ασφαλιστικές εταιρείες, τελικά, επιτελούν και κοινωνικό έργο.
Αναδημοσίευση από το IW