back to top
18.5 C
Athens
Τρίτη 22 Απριλίου 2025

Αξιολόγηση ιατρικής τεχνολογίας: Διεθνείς τάσεις, προκλήσεις, προοπτικές

Βασικός πυλώνας για την οικοδόμηση βιώσιμων συστημάτων υγείας και κυρίως για περισσότερα οφέλη προς τους ασθενείς, αποτελεί η αξιολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, βάσει ποιοτικών κριτηρίων.

Σήμερα, είναι διαθέσιμα 500.000 ιατροτεχνολογικά προϊόντα, που χρησιμοποιούνται πριν ακόμα γεννηθούμε μέχρι και τα βαθιά μας γεράματα, με στόχο τη φροντίδα της υγείας μας. Η ευρωπαϊκή αγορά ιατρικής τεχνολογίας αγγίζει τα 100 δις ευρώ ετησίως και εκτιμάται ότι αποτελεί το 31% της παγκόσμιας αγοράς – η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τις ΗΠΑ.

- Advertisement -

Διεθνώς και στην Ελλάδα, το περιβάλλον έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Οι χρηματοδοτικές πιέσεις, που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας, λόγω της οικονομικής κρίσης και της δημογραφικής γήρανσης, δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις του κλάδου.

Πλέον, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Υγεία έχουν αντιληφθεί πώς πρέπει να «πετύχουν περισσότερα με λιγότερα χρήματα». Ειδικά στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι πιο ασφυκτική, λόγω όχι μόνο της κρίσης, αλλά και χρόνιων προβλημάτων και στρεβλώσεων. Η χρήση και αποζημίωση της ιατρικής τεχνολογίας γίνεται άναρχα και δίχως αξιολόγηση.

- Advertisement -

Η Πολιτεία δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί τη σημασία της αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας. Ο νέος νόμος, που ψηφίστηκε για τις προμήθειες των νοσοκομείων του ΕΣΥ παρέχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται ως κριτήριο επιλογής για την κατακύρωση ενός διαγωνισμού μόνο η τιμή ενός προϊόντος. Γεγονός που δεν συνάδει με τις διεθνείς τάσεις και ουσιαστικά δεν διασφαλίζει την ποιότητα της φροντίδας προς τους ασθενείς.

Η αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας αποτελεί θέμα συζήτησης στο IV πάνελ του 3rd MedTech Conference που διοργανώνεται από την Ethos Εvents, το portal πολιτικής υγείας και φαρμάκου virus.com.gr και το περιοδικό Pharma & Health Business.

Στόχος του συνεδρίου με τίτλο “Αβεβαιότητα στον κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων” είναι να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας, αναδεικνύοντας λύσεις και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου είναι:

  • Προμήθειες νοσοκομείων: Ποιες αλλαγές έρχονται με την ίδρυση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ)
  • Νέοι κανόνες της Ε.Ε. για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
  • Αποζημίωση αναλώσιμων υλικών και ιατροτεχνολoγικού εξοπλισμού από τον ΕΟΠΥΥ

Σχετικές δημοσιεύσεις

6o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: «Το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της Επαγγελματικής Ασφάλισης»

H Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethosEVENTS διοργανώνουν το 6o Ετήσιο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Γ. Στουρνάρας στα Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ: Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις έχουν διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

Η θεσμική ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στην εκδήλωση «Επιχειρηματικά Βραβεία Χρήμα 2024» είχε θέμα «Πρόοδος, Προκλήσεις και Προτάσεις Πολιτικής για την Ελληνική Οικονομία»

Μην χάσετε το PANORMOS SUCCESS STORY στις 14 Μαρτίου

Eγγραφείτε δωρεάν στην πλατφόρμα LiveOn και παρακολουθήστε ζωντανά την εκδήλωση του ΠΑΝΟΡΜΟΥ

Κορυφαία στελέχη της αγοράς στην κάμερα του Ι.W. για την επαγγελματική ασφάλιση

Περισσότεροι από 670 σύνεδροι συμμετείχαν ενεργά στο 4ο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο εμβολιασμός για την COVID-19 μείωσε τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια

Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια μειώθηκαν μετά τον εμβολιασμό με COVID-19, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη.

Ευρώπη Holdings: Τα 68,3 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ και οι νέες εξαγορές στον ασφαλιστικό κλάδο 

Προ των πυλών βρίσκεται η κεφαλαιακή αύξηση των 68,338 εκατ. ευρώ, που δρομολογεί η Ευρώπη Holdings, θυγατρική εταιρεία της Intracom.

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την κατανάλωση τροφών στο πασχαλινό τραπέζι

Ο ΕΟΔΥ έδωσε οδηγίες για την κατανάλωση τροφών στο πασχαλινό τραπέζι. Ο Οργανισμός παραθέτει κανόνες κατά τον χειρισμό των τροφίμων

Αποζημιώσεις 18,2 εκατ. ευρώ σε αγρότες

Στην καταβολή αποζημιώσεων de minimis 18,2 εκατ. ευρώ προχώρησε σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ποιος είναι ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του R. Gauci;

Το επόμενο βήμα στην καριέρα του έκανε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Robert Gauci.

Allianz Commercial: Πολιτικοί κίνδυνοι και βία στους 10 κορυφαίους παγκόσμιους κινδύνους

Οι επιχειρήσεις έχουν κατατάξει τους πολιτικούς κινδύνους και τη βία ως τους 10 κορυφαίους παγκόσμιους κινδύνους τα τελευταία τρία χρόνια

Ο εμβολιασμός για την COVID-19 μείωσε τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια

Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια μειώθηκαν μετά τον εμβολιασμό με COVID-19, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σε δημόσια ανακοίνωση προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

“Eπενδυτική φρενίτιδα” για τα Αμοιβαία Κεφάλαια. Εισροές 18 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2018

Αυξάνονται οι εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια με αποτέλεσμα το ενεργητικό τους να διαμορφώνεται στα 24 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου