Η σεισμική ακολουθία που υπάρχει στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δημιουργήσει ζημιές άνω τω ν 50 εκατ. ευρώ συνολικά καταμετρημένα από το Ελληνικό Δημόσιο.
Απ’ αυτές τις ζημιές ελάχιστες ήταν ασφαλισμένες και αποζημιώθηκαν. Από αναλογιστικής πλευράς τα ασφάλιστρα που χρεώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι μάλλον υψηλότερα απ’ ότι θα αναλογούσε η συχνότητα των σεισμών στην Ελλάδα.
Η συνολική ετήσια ασφαλιστική παραγωγή 2014 των ασφαλίσεων κατά σεισμού δεν ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ όσες είναι οι αποζημιώσεις που πληρώθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια απ’ όλες τις εταιρείες σε όλη την Ελλάδα.
Ανασφάλιστη λοιπόν κατά του σεισμού η Ελλάδα αλλά φαίνεται ότι οι έλληνες εκλαμβάνουν την ασφάλιση ως νέο αχρείαστο έξοδο αφού η πιθανότητα να συμβεί το μοιραίο είναι μικρή.
Θα έπρεπε λοιπόν οι εταιρείες να υιοθετήσουν τιμολόγια ασφάλισης τα οποία θα είναι ανώδυνα για τα μεσαία και χαμηλά βαλάντια. Η σχέση αξίας κατοικίας με ασφάλιστρο κατά σεισμού είναι μεσοσταθμικά περίπου 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε ετήσια βάση.
Επιπλέον μετρά η παλαιότητα του οικήματος (όσο πιο παλιό τόσο πιο επιρρεπές να υποστεί ζημιές) και η αξία του οικήματος. Απ’ την πλευρά του καταναλωτή θα πρέπει να καταγγελθεί η ανοησία πολλών ιδιοκτητών ακριβών και μεγάλων κατοικιών τα οποία κοστίζουν πολλά εκατομμύρια αλλά οι ιδιοκτήτες φείδονται μερικών δεκάδων ευρώ για να τα ασφαλίσουν.
Η σκέψη για υποχρεωτική ασφάλιση κατά σεισμού που είχε προωθηθεί τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έχει «παγώσει» εξαιτίας της αβλεψίας των ελληνικών υπουργείων (δεν πιστεύουν στην ιδιωτικής ασφάλιση ρε παιδί μου..) αλλά της προτεραιότητας που πήραν οι φορολογίες επί εισοδημάτων και ακινήτων.