back to top
13.8 C
Athens
Σάββατο 12 Απριλίου 2025

Πώς βλέπουν οι πολίτες τα ελληνικά φάρμακα – Έρευνα

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών φαρμάκων και στα μάτια των πολιτών, προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η ALCO.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι Έλληνες εμπιστεύονται τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα στη συντριπτική τους πλειονότητα, παρότι αγνοούν τα σημαντικά οικονομικά οφέλη από τη χρήση τους, τόσο για το πορτοφόλι τους όσο και για τα ταμεία της χώρας.

- Advertisement -

Ειδικότερα, 8 στους 10 δηλώνουν αυθόρμητα ότι εμπιστεύονται τα ελληνικά φάρμακα, ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο (84%) στις ηλικίες άνω των 45 ετών που, κατά τεκμήριο, είναι οι κύριοι καταναλωτές φαρμάκων.

«Σε μια εποχή έντονης αναξιοπιστίας, το γεγονός είναι εντυπωσιακό», σχολιάζει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, προβάλλοντας, όμως, και ένα ουσιαστικό ερώτημα: Αν το επίπεδο εμπιστοσύνης είναι τόσο υψηλό, γιατί τότε το 80 % των φαρμάκων που καταναλώνουν οι ασθενείς είναι εισαγόμενα;

- Advertisement -

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες (6 στους 10 από όσους εκφράζουν γνώμη επί του θέματος) αποδίδουν το παράδοξο αυτό «στις πιέσεις των πολυεθνικών εταιριών στις κυβερνήσεις» και τη «λανθασμένη πολιτική των κυβερνήσεων», ενώ από τα βέλη των πολιτών δεν γλυτώνουν και οι γιατροί.

Έτσι, το 43% πιστεύει πως ο έλεγχος της αγοράς από τις εισαγωγές οφείλεται «στις πιέσεις των πολυεθνικών», το 24% θεωρεί οι γιατροί προωθούν «ξένα φάρμακα», το 18% ενοχοποιεί τη «λανθασμένη πολιτική των κυβερνήσεων», ενώ το 10% το αποδίδει στη «λανθασμένη ενημέρωση». Μόλις ένα 3% ρίχνει την ευθύνη στην «προώθηση από τους φαρμακοποιούς».

Ποσοστό 73% των ερωτηθέντων, που δήλωσαν πως έχουν άποψη επί των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική πολιτική, θεωρεί πως πλήττουν την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία και ζητά να αποσυρθούν. Οι υπόλοιπο κρίνουν πως είναι στη σωστή κατεύθυνση και ζητούν να διατηρηθούν.

«Είναι χαρακτηριστικό πως το 50% όσων δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν άποψη για το θέμα θεωρούν πως τα πρόσφατα μέτρα πρέπει να αποσυρθούν [….] Στο θέμα αυτό ο ένας στους δύο δηλώνουν πως δεν έχουν άποψη», αναφέρει ανακοίνωση της ΠΕΦ.

Ωστόσο, οι πολίτες φαίνεται πως δεν γνωρίζουν τα οικονομικά πλεονεκτήματα των ελληνικών φαρμάκων. Όπως προκύπτει από την έρευνα «η ελληνική κοινωνία δεν γνωρίζει ότι τα Ελληνικά φάρμακα είναι 65% φθηνότερα των εισαγομένων πρωτότυπων. Μόνο ο 1 στους 100 από όσους ρωτήθηκαν γνώριζε τη μεγάλη αυτή διαφορά τιμής».

Μάλιστα, 3 στους 10 «πιστεύουν λανθασμένα ότι τα ελληνικά φάρμακα είναι ακριβότερα των εισαγομένων πρωτότυπων», τονίζει η ΠΕΦ, επικαλούμενη τα στοιχεία της έρευνας. Αντίστοιχο ποσοστό δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η σχέση τιμής των Ελληνικών με τα εισαγόμενα φάρμακα.

Όσοι γνωρίζουν σε γενικές γραμμές, αλλά όχι ακριβώς, ότι τα ελληνικά φάρμακα είναι φθηνότερα των εισαγομένων είναι η μειονότητα, μόλις 4 στους 10.

Η σφυγμομέτρηση διεξήχθη από την ALCO μεταξύ 25 και 29 Ιανουαρίου 2016, σύμφωνα με τους κώδικες δεοντολογίας της ESOMAR και της ΣΕΔΕΑ. Πραγματοποιήθηκε σε 1.000 άτομα ηλικίας 18+ ετών με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και η δειγματοληψία της ήταν τυχαία και στρωματοποιημένη. Το στατιστικό σφάλμα είναι +/- 3,1%)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γενόσημα φάρμακα, τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τους τελευταίους μήνες, συζητάμε αρκετά γι’ αυτά, ωστόσο είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις για να τα κρίνουμε;

6 σημεία από τον ΠΕΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων

Αναφορικά με τον θόρυβο των τελευταίων ημερών σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνει

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Eurolife FFH, AEAZ: Αύξηση παραγωγής και βελτιωμένο κατά 7,5 εκ. ασφαλιστικό αποτέλεσμα

Αύξηση 12% στα εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα σημείωσε η Eurolife FFH, Ζωής το 2024 στα 589,6 εκατ. διατηρώντας την ηγετική θέση της ...

Αξιολόγηση της εφαρμογής των διατάξεων της οδηγίας IDD

H EAEE ενημέρωσε για τα γενικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τη διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου

Allianz Ελλάδος: Με υψηλό δείκτη φερεγγυότητας συνεχίζει δυναμικά

Η εταιρία Allianz Ελλάδος, η οποία είναι μέλος του ομίλου Allianz, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 55 εκατ. ευρώ σε 17.315 δικαιούχους

Αποζημιώσεις ύψους 55 εκατ. ευρώ πιστώθηκαν σήμερα Πέμπτη 10 Απριλίου 2025 στους λογαριασμούς 17.315 δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων από τον ΕΛΓΑ.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οι πρακτικές για την προστασία των πολιτών από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου 

H προστασία των πολιτών από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης σε πάνελ στο πλαίσιο του

Eurolife FFH, AEAZ: Αύξηση παραγωγής και βελτιωμένο κατά 7,5 εκ. ασφαλιστικό αποτέλεσμα

Αύξηση 12% στα εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα σημείωσε η Eurolife FFH, Ζωής το 2024 στα 589,6 εκατ. διατηρώντας την ηγετική θέση της ...

INTERAMERICAN: Mε σταθερό βήμα στον διάλογο για το αύριο στο Delphi Economic Forum X

Η INTERAMERICAN, κορυφαία εταιρεία στην παροχή καινοτόμων λύσεων ασφάλισης στην Ελλάδα και μέλος του διεθνούς ασφαλιστικού Ομίλου Achmea

Υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος τελεί το 6o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Το 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης τελεί υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και αποσκοπεί στην καταγραφή των εξελίξεων

Δημιουργώντας… Ασφαλιστικά Αστέρια!

Το ξενοδοχείο Athens Marriott φιλοξένησε την 1η Απριλίου 2025 την φετινή εκδήλωση βραβεύσεων της Επιθεώρησης Χρήστου Χρυσολόγου