αφιέρωμα στην ιδιωτική σύνταξη (μέρος α’)
του Νίκου Σακελλαρίου
«Αναθερμαίνεται» η ζήτηση για αποταμιευτικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, και πιθανά να δούμε νέους γύρους προσφοράς προϊόντων εγγυημένων κεφαλαίων και αποδόσεων υψηλότερων από τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων.
Η αγορά των εξειδικευμένων αποταμιευτικών-συνταξιοδοτικών προϊόντων είχε ατονήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας των capital controls αλλά και λόγω της εφαρμογής των νέων κανόνων Solvency II στις ασφαλιστικές. Από τη στιγμή που τα capital controls έχουν χαλαρώσει και οι ασφαλιστικές έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στα Solvency II (που απαιτούν αυξημένα κεφάλαια αποθεματοποίησης), η Τράπεζα της Ελλάδος άναψε «πράσινο φως» για τη δημιουργία και διάθεση νέας σειράς τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά για ιδιώτες, αλλά και συμπληρωματικά ως εναλλακτικές επιλογές των προθεσμιακών καταθέσεων για επαγγελματικά ταμεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iw, η ζήτηση από τον Σεπτέμβριο και μετά για αποταμιευτικά-συνταξιοδοτικά προϊόντα από ιδιώτες έχει αυξηθεί κατά 10-15% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες (Ιανουάριος-Ιούνιος 2016).
Η αύξηση της ζήτησης αποδίδεται κυρίως στην ανασφάλεια που είναι διάχυτη στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και στην ευκολία που υπάρχει για την πώληση αποταμιευτικών προϊόντων στα γκισέ των τραπεζών.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο στόχος της αξιοποίησης του κενού που υπάρχει στην κοινωνική ασφάλιση με την παροχή τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων υπάρχει και στα business plans των ελληνικών τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εταιρείες, η ζήτηση είχε ανακοπεί κατά τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά φαίνεται ότι, μετά και τις πρόσφατες ασφαλιστικές και εργασιακές εξελίξεις, έχει ξεκινήσει ένα νέο κύμα αγοράς.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες, η μέση ετησιοποιημένη απόδοση των αποταμιευτικών-συνταξιοδοτικών προϊόντων στην αγορά διαμορφώνεται πλέον στα επίπεδα του 2%, που είναι υψηλότερα από αυτά των προθεσμιακών καταθέσεων και των repos, που διαμορφώνονται κοντά στο 1%.
Συνεπώς, και επενδυτικά συμφέρει η τοποθέτηση κεφαλαίων σε μακροπρόθεσμα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, που θα προσφέρουν και ασφάλιση ταυτόχρονα, από ό,τι οι προθεσμιακές καταθέσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του iw, οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες –ελληνικές και ξένες– έχουν γίνει αποδέκτες προτάσεων από μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα προκειμένου να τοποθετήσουν κεφάλαια σε μεγάλα αποταμιευτικά ασφαλιστήρια.