Η τεράστια καταστροφή που υπέστη λόγω πυρκαγιάς το κτήριο -σύμβολο του Παρισιού, της εκκλησίας Notre Dame, έχει πυροδοτήσει έναν μεγάλο διάλογο σχετικά με το τι ενέργειες πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις για να προλάβουν τέτοιου είδους καταστροφικά περιστατικά.
Η πρόληψη είναι μάλλον πιο αποτελεσματική από την αντιμετώπιση ενός εν δυνάμει καταστροφικού γεγονότος και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας.
Ποιος είναι ο ρόλος των ασφαλιστών σε όλο αυτό;
Πρώτον είναι η ευαισθητοποίηση. Οι ασφαλιστές έχουν τη δύναμη και την υποχρέωση να ευαισθητοποιούν πολίτες και κυβερνήσεις, προκειμένου να επιδεικνύουν ύψιστη προσοχή όταν πρόκειται για την προστασία ιστορικών μνημείων, περιοχών, χώρων.
Δεύτερον, παρεμβατική. Ένα πολύ θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο πρωτοποριακός οδηγός για την προστασία μοναδικών περιοχών, o οποίος θα συνταχθεί εντός 2019 με τη συμμετοχή κορυφαίων ασφαλιστών. Παρόμοιες ενέργειες αποτελούν μείζονος σημασίας πρωτοβουλίες που μπορούν να αποτρέψουν δραστηριότητες υψηλού κινδύνου κατά τη διάρκεια έργων που θα μπορούσαν εν δυνάμει να βλάψουν περιοχές ή μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ας μην ξεχνάμε ότι η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών ανακατασκευής εντός του ναού.
Τρίτον, μία ακόμη πρωτοβουλία είναι εκείνη που προτείνει ο Jad Ariss, γ.γ. του thinktank «The GenevaAssociation».
Δείτε επίσης: Γιατί εμβληματικά μνημεία όπως η Notre Dame είναι…«δυσασφάλιστα»;
Ο ίδιος εισηγήθηκε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να εξετάσουν τη χρήση «catastrophe bonds» για να καλύψουν κτήρια – εθνικά ορόσημα.