της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Η Ομοσπονδία των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ, Insurance Europe, καλωσορίζει την παραδοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Συντάξεων και Επαγγελματικών Ασφαλίσεων (EIOPA) πρέπει να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και να παραμείνει αρμόδια τόσο για την προληπτική, όσο και για την “επί τω έργω” εποπτεία του ασφαλιστικού κλάδου της ΕΕ. Η θέση της Insurance Europe για το καθεστώς της EIOPA διατυπώθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης κατά την διαδικασία της αξιολόγησης από την Κομισιόν των τριών Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών του χρηματοοικονομικού τομέα, δηλαδή της EIOPA, της EBA (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή) και της ESMA (Αρχή Εποπτείας Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς).
H Ιnsurance Europe θεωρεί ωστόσο ότι η υφιστάμενη δομή της EIOPA δεν ενσωματώνει επαρκές σύστημα ελέγχου και αντισταθμίσεων (checks and balances) και ότι οι αλλαγές που προτείνει η Κομισιόν θα επέτειναν αντί να επιλύσουν το πρόβλημα. Για το λόγο αυτό, η Ομοσπονδία εισηγείται τροποποιήσεις και διευκρινίσεις στις προτάσεις για ένα νέο Εκτελεστικό Συμβούλιο της EIOPA και στο πώς το Συμβούλιο αυτό θα αλληλεπιδρούσε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής.
Οσον αφορά το πεδίο αρμοδιοτήτων της EIOPA, η Insurance Europe προτείνει ότι η υποχρέωση της ΕΙΟΡΑ να διασφαλίζει την σταθερότητα του ασφαλιτικού κλάδου πρέπει να διευρυνθεί ώστε να επιτρέπεται στην Αρχή να λειτουργεί υπέρ του ευρύτερου δημόσιου ευρωπαϊκού συμφέροντος. Αυτό θα διασφάλιζε ότι η EIOPA θα λαμβάνει υπόψη της το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον κατά τη λειτουργία της και υιοθετεί ισορροπημένη προσέγγιση κατά τις εποπτικές και ρυθμιστικές της δραστηριότητες.
Επιπροσθέτως, η Insurance Europe προτείνει η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο για την διασφάλιση της διαφάνειας στην EIOPA, περιλαμβανομένων των διαδικασιών έγκρισης του προϋπολογισμού της. Αυτοί οι έλεγχοι αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς η Κομισιόν έχει εισηγηθεί την εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στην Αρχή.
Τέλος, η Insurance Europe υπογραμμίζει ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι υπάρχει επαρκής και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών και της ΕΙΟPA. Και τούτο διότι η EIOPA ήδη διαθέτει αρκετές αρμοδιότητες και ορισμένες από τις αλλαγές που προτείνει η Κομισιόν απειλούν να υπονομεύσουν την αρχή της επικουρικότητας. Η Insurance Europe δεν κρίνει επίσης επαρκή την αιτιολογία για τις προτεινόμενες αλλαγές στη χρηματοδότηση της EIOPA.