back to top
19.8 C
Athens
Παρασκευή 9 Μαΐου 2025

Το «μυστήριο» του Διορθωτικού Δελτίου Τιμών και της Θετικής Λίστας

από το Virus.com.gr

«Λάδι στη φωτιά» της αβεβαιότητας, που επηρεάζει τη φαρμακευτική αγορά, ρίχνει η καθυστέρηση έκδοσης της Θετικής Λίστας αλλά και του Διορθωτικού Δελτίου Τιμών, που προηγείται της διαδικασίας.

- Advertisement -

Με τη 16η Φεβρουαρίου, ημερομηνία που θα έπρεπε να τεθούν σε ισχύ οι τιμές της ανακοστολόγησης στα φαρμακεία, να πλησιάζει, ο προβληματισμός και η ανησυχία  για τις επιπτώσεις της καθυστέρησης ή πιθανής αναβολής της έναρξης ισχύος του διορθωτικού δελτίου επιτείνεται από την ασάφεια για την έκδοση των παραπάνω καταλόγων.

Ο ΕΟΦ στα τέλη Ιανουαρίου κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρίες να υποβάλλουν φύλλα έρευνας και στοιχεία για την τιμολόγηση νέων σκευασμάτων. Έκτοτε, όμως, όλες οι διαδικασίες, τόσο στον ΕΟΦ όσο και στο Υπουργείο και την Επιτροπή Θετικής Λίστας, μοιάζουν να έχουν παγώσει. Η ανησυχία είχε αρχίσει να εκδηλώνεται από τότε, όπως είχε γράψει το Virus (εδώ).

- Advertisement -

Έτσι, οι εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων αποφάσισαν να επικοινωνήσουν τον προβληματισμό τους στον Υπουργό Υγείας, επισημαίνοντας την ανάγκη τήρησης του χρονοδιαγράμματος, κυρίως για το σύστημα  κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), με επιστολή προς τον Ανδρέα Ξανθό, αλλά και τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και το νέο Γενικό Γραμματέα, επισημαίνει ότι τόσο οι εργασίες της Επιτροπής Τιμολόγησης για τη διαμόρφωση του Διορθωτικού Δελτίου Τιμών, όσο και η Διαδικασία κατάρτισης της νέας Θετικής Λίστας που περιλαμβάνει νέα γενόσημα και πρωτότυπα προϊόντα έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό.

Όπως τονίζει ο ΣΦΕΕ, οι νέες τιμές έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τις 27 Δεκεμβρίου για τις φαρμακευτικές εταιρίες, τα Νοσοκομεία και τις Ιδιωτικές Κλινικές που διαθέτουν φαρμακείο, αλλά και από τις 27 Ιανουαρίου α για τις φαρμακοποθήκες και τους συνεταιρισμούς.

Συνεπώς, προειδοποιούν πως η οποιαδήποτε απόκλιση, όπως για παράδειγμα μια μετάθεση της έναρξης ισχύος του νέου διορθωτικού δελτίου τιμών μετά τις 16 Φεβρουαρίου για τα φαρμακεία, θα προκαλέσει επιβάρυνση για το Δημόσιο Δεν αποκλείεται μάλιστα να εγείρει και νομικά ζητήματα, όπως θέματα διακριτικής μεταχείρισης.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, η παράταση της εφαρμογής στα φαρμακεία θα προκαλέσει έμμεσα την αύξηση του ποσοστού κέρδους ή του πάγιου ποσού κέρδους των φαρμακοποιών, κατά παράβαση της νομοθεσίας (του άρθρου 40 του Ν. 3918/2011, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 23 του Ν. 4052/2012).

Οι λόγοι της καθυστέρησης, πάντως, παραμένουν άγνωστοι. Εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς συνδέουν το πάγωμα των διαδικασιών, δίνοντας βαρύτητα στην έκδοση της θετικής λίστας, με τα σχεδιαζόμενα μέτρα για τα νεοεισερχόμενα φάρμακα, για τα οποία ακόμα παραμένει άγνωστο που θα «κάτσει η μπίλια» (εδώ).

Σχετικές δημοσιεύσεις

6η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών εκλεγμένων στα Επιμελητήρια

Ξεκίνησε η συζήτηση Υπουργείου Υγείας με ΕΑΕΕ για την πρόσβαση των ασφαλιστικών εταιρειών στα Δημόσια Νοσοκομεία

Στο τραπέζι οι CEO των ασφαλιστικών για την ασφάλιση υγείας

Aπό πρωταγωνιστές στην υγεία που μπορεί να είναι οι ασφαλιστές θα φτάσουν να είναι κομπάρσοι;

Mύκητας Candida auris: πόσο πρέπει να ανησυχούμε

Ο μύκητας Candida auris (εν συντομία C. auris) πρωτοαπομονώθηκε και ταυτοποιήθηκε σε ασθενή με μυκητίαση στο αυτί, στην Ιαπωνία το 20091

Πως κατανέμονται 245 εκατ. σε νοσοκομεία και ΥΠΕ

Ποσό άνω των 225 εκ. ευρώ θα μοιραστούν 121 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και με 19,5 εκ. ευρώ θα επιχορηγηθούν οι ΥΠΕ. Τα ποσά εγκρίθηκαν με απόφαση του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ocin25: Tράπεζες και κοινωνικοί εταίροι. Η εμπειρία από τη συμμετοχή στον θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Ένα ακόμη πάνελ εξαιρετικού ενδιαφέροντος διεξήχθη στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης. “Η εμπειρία των κοινωνικών

Η δυναμική των πολυεργοδοτικών Τ.Ε.Α. στην ανάπτυξη του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης

Ένα πολύ ενδιαφέρον Panel με τίτλο: Η δυναμική των πολυεργοδοτικών Τ.Ε.Α. στην ανάπτυξη του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης, διεξήχθη κατά τη διάρκεια του Ocin25

Β. Λαζαράκου στο Οcin25: Οι αποταμιεύσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να επενδυθούν με τον σωστό τρόπο

Θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε η κα. Bασιλική Λαζαράκου αναφερόμενη στις αλλαγές στη νομοθεσία που αλλάζουν το τοπίο, τις προκλήσεις στα θέματα συμπληρωματικής ασφάλισης

AIG: Δυναμικό ξεκίνημα το 2025, συνεχίζει να καταγράφει ρεκόρ

Ο Όμιλος American International (AIG) κατέγραψε ισχυρή ανάπτυξη εσόδων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, με καθαρά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γήρανση, Συνταξιοδοτική Αποταμίευση και Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός

Eνδιαφέρον το Panel IV, με θέμα: «Γήρανση, Συνταξιοδοτική Αποταμίευση και Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης

Με σημαντικές ανακοινώσεις και έναν δημιουργικό διάλογο το 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin25!

Την αξία ενός θεσμού –όπως έχει εξελιχθεί το ετήσιο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης που διοργανώνεται, σήμερα, Πέμπτη 8 Μαΐου 2025

“Τα επαγγελματικά ταμεία μπορούν να λειτουργήσουν ως μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί επενδυτές”

Ο κ. Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο συμμετείχε με ομιλία - θεσμικό χαιρετισμό

ocin25: Tράπεζες και κοινωνικοί εταίροι. Η εμπειρία από τη συμμετοχή στον θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Ένα ακόμη πάνελ εξαιρετικού ενδιαφέροντος διεξήχθη στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης. “Η εμπειρία των κοινωνικών