από το virus.com.gr
Οι εκπρόσωποι των Θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να κλείσει κάθε εκκρεμότητα και να επιτευχθεί μια οριστική τεχνική συμφωνία. Το κομμάτι της Υγείας δεν θα μπορούσε να λείπει από τις συναντήσεις με βασικά ανοικτά ζητήματα αυτά που αφορούν τα νέα μέτρα στα φάρμακα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, λοιπόν, με επικεφαλής τον Giuseppe Carone, θα συναντηθούν σήμερα το πρωί με υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Υγείας, εκπροσώπους φορέων και τους επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ. Το ραντεβού έχει οριστεί στις 11.00 και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus η ατζέντα έχει κυρίως Φάρμακο.
Ειδικότερα, στη συνάντηση, που σε αυτή τη φάση μένει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αναμένεται να τεθεί το «σταυρόλεξο» των νέων μέτρων για τα νεοεισερχόμενα φάρμακα, ο «γρίφος» του μηχανισμού Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας (HTA) και φυσικά όλα όσα περιλαμβάνονται σε αυτό το διαβόητο προσχέδιο των αλλαγών, που περιλαμβάνει και το ενοποιημένο rebate και όχι μόνο.
Όπως έγραψε το Virus, αν και το τελικό μίγμα των μέτρων παραμένει επί της ουσίας ασαφές, πληροφορίες θέλουν το «πολυώνυμο Μπερσίμη» να αναλαμβάνει να βάλει σε τάξη το σύνολο του rebate που καταβάλλουν οι εταιρίες (διαβάστε εδώ).
Ερωτηματικό παραμένει αν ΕΟΠΥΥ και Αριστοτέλους έχουν βρει έναν βιώσιμο τρόπο υλοποίησης της μνημονιακής δέσμευσης για μείωση του clawback κατά 30% το 2017 και άλλου 30% το 2018. Φαίνεται πως η πολιτεία επέλεξε να οδηγηθεί στη μείωση μέσα από το ενοποιημένο rebate.
Σίγουρο είναι πως κορμός των αλλαγών, του προσχεδίου που επεξεργάζεται προς το παρόν η πολιτεία, αποτέλεσε η πρόταση του ΕΟΠΥΥ, για αυτό και ο Σωτήρης Μπερσίμης θα είναι και πάλι παρών στη σημερινή συνάντηση.
Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί με αυτό τον τρόπο.
«Δεν διασφαλίζεται η μείωση κατά 30% του clawback με το ενοποιημένο rebate που προωθείται», δήλωσε ο Π. Αποστολίδης στην ημερίδα «Το φάρμακο αύριο», που διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία για την Υγεία».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θ. Τρύφων υπογράμμισε, μεταξύ πολλών άλλων, πως η αρχή για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης πρέπει να γίνει με τις 72 εκατ. συνταγές που φθάνουν στο ΕΟΠΥΥ.
Αντίστοιχα, σημείο διαφωνίας μεταξύ Αθήνας και Θεσμών αποτελεί και το «σχέδιο δράσης» της Αριστοτέλους για την ανάπτυξη ενός αυτόνομου μηχανισμού ΗΤΑ, έως το τέλος του έτους, όπως προβλέπει μια άλλη μνημονιακή μας δέσμευση.
Φυσικά, αυτό το θολό τοπίο προκαλεί έντονη ανησυχία στη φαρμακευτική αγορά, που φοβάται πιθανό αιφνιδιασμό και κατάθεση των μέτρων, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, παρά τη σχετική δέσμευση του Υπουργού Υγείας.
Στο ραντεβού των 11.00 στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών δεν αποκλείεται να τεθεί και η νομοθετική ρύθμιση για τις Προμήθειες, που ετοίμασε το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας.