Tου Νίκου Σακελλαρίου
O κίνδυνος των φυσικών καταστροφών επέστρεψε για τις ασφαλιστικές εταιρείες ιδιαίτερα στις ΗΠΑ μετά τις καταστροφές από τον «Χάρβευ», την «Ιρμα» και τους σεισμούς στο Μεξικό. Η άμεση επίδραση φάνηκε στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Σε εβδομαδιαία βάση οι ασφαλιστικές μετοχές έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα λόγω του τυφώνα.
Ενδεικτικά, οι XL Group και RenaissanceRe έχουν καταγράψει εβδομαδιαία πτώση 5,8% και 7% αντίστοιχα. Η έμμεση επίδραση θα φανεί στην πορεία των αντασφαλίστρων που αν και δεν έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα μέχρι στιγμής, θεωρείται αδύνατο να μην υπάρξουν αναπροσαρμογές μέσα στους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου.
Έτσι οι ασφαλιστικές αναμένουν σκληρές διαπραγματεύσεις με τους αντασφαλιστές και δεν θα είναι εξωπραγματικές αυξήσεις και στα ασφάλιστρα γενικών ασφαλειών. Σίγουρα οι αυξήσεις αυτές θα επιμεριστούν σε διάφορες κατηγορίες προκειμένου να μην επιβαρύνουν μονομερώς κάποιους κλάδους και να μην ενοχλήσουν τους ασφαλισμένους. Για το φθινόπωρο 2017, οι ασφαλιστικές εταιρείες φαίνεται ότι ‘φλερτάρουν’ με μικρές αυξήσεις στον κλάδο αυτοκινήτου και στον κλάδο υγείας.
Όμως οι ασφαλιστικές δεν φοβούνται τόσο πολύ τους τυφώνες και τις θεομηνίες όσο την… εφορία. Και για να εξηγηθούμε καλύτερα, δεν φοβούνται για αυτές όσο για τους πελάτες τους. Η φορολογική επιβάρυνση (φόροι εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) κατά τους τελευταίους μήνες του χρόνου αποτελεί μία αιτία απώλειας συμβολαίων για τις εταιρείες όσο και εάν φωνάζουν οι ασφαλιστές να μην πειράξουν οι πελάτες τα συμβόλαιά τους και όσο και εάν γράφουμε εμείς οι δημοσιογράφοι την ανάγκη ασφάλισης.
«Μπρος στις κατασχέσεις, τι είναι η ασφάλιση άλλωστε;» θα σκέφτονται κάποιοι. «Εάν θέλετε πάντως σκεφτείτε τι θα πληρώσετε σε ένα τροχαίο ανασφάλιστο ατύχημα ή σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο», λέμε εμείς και μάλλον θα αλλάξετε γνώμη συμπληρώνουμε